Een persoonlijk film-essay waarin Sunny Bergman onderzoekt hoe de man tot man gemaakt wordt.
Echte mannen zijn stoïcijns, huilen nooit en maken harde grappen. In Man Made onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Wat wordt nou gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden?
Met in dit programma onder andere
- Sunny Bergman | Documentairemaker
Over de film
De traditionele rolpatronen zijn veranderd. Is de man in verwarring over zijn rol? Wereldwijd wordt erover gediscussieerd. Door mannen die uit het mannenharnas willen ontsnappen maar ook door mannen die het liefste weer terug willen naar de klassieke conservatieve man/vrouw-verhouding. Zo vinden de fans van de omstreden psycholoog Jordan Peterson dat de maatschappij veel te veel is gefeminiseerd. In de twintigste eeuw hebben feministen de vrijheid bevochten voor de vrouw, en daarmee haar emancipatie. Is het nu tijd voor mannenemancipatie, voor de bevrijding van de man?
Als het aan Bergman ligt wel. ‘Uit mijn persoonlijk filmessay blijkt dat kwetsbare emoties als angst en verdriet nog altijd worden gezien als slap en niet mannelijk. Het lijkt erop dat door emoties te onderdrukken mannen zich eigenlijk niet kunnen ontwikkelen tot een volwaardig mens die empathisch is naar anderen toe. En voordat ik allemaal boze mannen aan de lijn krijg: Man Made is een analyse van het construct mannelijkheid, geen kritiek op de individuele man.’ Bergman begint haar zoektocht dichtbij huis met haar partner en familie. Zijn diepgewortelde ideeën over mannen als niet-emotionele, sterke, competitieve en nuchtere wezens biologisch bepaald? Of sturen vooral maatschappij en opvoeding onze blik of gedrag?
Samen met haar partner laat ze een hersenscan maken en spreekt ze met een neurowetenschapper over het al dan niet bestaan van fundamentele verschillen tussen mannen- en vrouwenbreinen. Ze gaat op zoek naar antwoorden bij studenten, zondagsvoetballers maar ook bij mensen die bezig zijn aan de transformatie om man te worden. Hoe zien zij hun mannelijkheid?
Bergman test het testosteron van mannen uit diverse groepen, van politieman tot dragqueen en van rugbyspeler tot balletdanser om de relatie tussen testosteron en mannelijkheid te bevragen. In IJsland gaat ze op bezoek bij scholen waar jongens ‘gendercompensatie onderwijs’ krijgen om zo een totaalpakket aan menselijke eigenschappen te ontwikkelen. Is dit de weg naar de complete man? Of de man als mens?
5/4 | Gratis | Reserveer wel je plekje via: https://dezwijger.nl/programma/docu-man-made-ij-zaal
Back to All Events
Earlier Event: April 5
ACTIE: Stadswandeling in Groningen: "Vrouwen op de kaart'
Later Event: April 7
FILM: Lipstick under my Burka