Back to All Events

Vrouwen van Suriname (1978, 16mm) | Cineclub Vrijheidsfilms

Vrouwen van Suriname (1978) is de laatste productie van het collectief Cineclub Vrijheidsfilm. Een film gemaakt met oog op Suriname’s destijds recente onafhankelijkheid van Nederland. De film volgt een groep vrouwen die met persoonlijke verhalen de geschiedenis van het kolonialisme, neo-kolonialisme en discriminatie daar, in Suriname, en hier, in Nederland, vertellen. Door de film te vertonen op verschillende scholen, binnen organisaties en in filmtheaters kweekten Surinaamse activisten bewustzijn in Nederland over de situatie in Suriname en de omstandigheden waarin Surinaamse migranten zich bevonden binnen de Nederlandse context.

De film zal worden ingeleid door Juanita Lalji, voormalig activist bij Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland (LOSON) en betrokkene bij Cineclub Vrijheidsfilms. Na de vertoning volgt er met haar een nagesprek, alsmede met Vrouwen van Suriname interviewer Henk Lalji, voice-over Nadia Tilon. Dit nagesprek zal worden gemodereerd door Ditter Blom (LOSON).

Voor Vrouwen van Suriname vertonen we 'En la selva hay mucho por hacer' (1974), een Uruguayaanse animatiefilm die werd gemaakt door Grupo Experimental de Cine om op kinderlijke wijze duidelijkheid te scheppen in de situatie van politieke gevangenen in Uruguay. Hoewel maar twee keer vertoond in Uruguay zelf, vanwege het dictatorschap toentertijd, werd de film in Nederland wijd verspreid. Cineclub Vrijheidsfilms produceerde een Nederlandse soundtrack in samenwerking met Orkest De Volharding.

Na afloop van het programma, muziek in ons café door Archaic Inventions.

17 min + 53 min. | Sranantongo met Nederlandse ondertiteling | €8,50 | Nagesprek met Ditter Blom (LOSON), Juanita Lalji (LOSON), Nadia Tilon (voice-over) en Henk Lalji (interviewer)
— Meer info & tickets: www.kriterion.nl/vrouwenvansuriname

Deze filmavond maakt deel uit van Cineclub Vrijheidfilms Collectie, afkomstig uit het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Vanaf het einde van de jaren zestig tot het begin van de jaren tachtig vond er een sterke politieke beweging plaats binnen de filmwereld in Latijns-Amerika. In verschillende landen binnen het continent begonnen filmmakers low-budget films te maken om zo mensen te bewegen om politieke actie te ondernemen, en corrupte regeringen en neo-koloniale krachten zichtbaar te maken. In samenwerking met Filmhuis Cavia willen we deze periode binnen de Latijns-Amerikaanse film belichten door films van de Cineclub Vrijheidsfilms Collectie te vertonen—een collectief van filmmakers, programmeurs en activisten die militante 16mm films vanuit de hele wereld naar Nederland haalden tussen 1966 tot 1986.

Earlier Event: September 17
Support for Lebanon