Back to All Events

Lobipasi no abi fara - een viering van het Sranantongo

  • De Nieuwe Liefde Da Costakade 102 Amsterdam (map)

De Nieuwe Liefde staat op 24 juni, in de aanloop naar Keti Koti, in het teken van het Sranantongo. Als een taal die onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van Suriname en Nederland, richten we onze aandacht op het ontstaan, de ontwikkeling en het toekomstbeeld van het Sranantongo. Kom verdwalen in de verhalen, gedichten en liederen die worden voorgedragen. Verdiep je in de eeuwenoude kennis en verrijk je met kunst. 

Aanmelden kan via deze link. 

Programma:

13:30 Wan pisi fu mi tongo - Een stukje van mijn taal

We beginnen met de inleiding Wan pisi fu mi tongo - Een stukje van mijn taal door Stuart Rahan over de historie van het Sranantongo. Diana Vlet en haar Samboera groep zegenen de dag met een plengoffer. 

14:45 Kinderprogramma

Kids are the future! Samen met Gerson Main en Iven Cudogham zingen we de mooiste Surinaamse liederen, leer je eerste woordjes in het Sranan en spelen we klassieke spelletjes. 

15:00 Sabi Diri - Kennis is kostbaar (college)

Odo, oftewel spreekwoorden, worden door Sranantongosprekers verbaal en non-verbaal gebruikt. In Suriname werden de odo als geheimwapen gebruikt tegen de onderdrukkers van de koloniale dwangarbeid. De gelaagdheid van odo stelden/stellen de gebruikers in staat om taal en levenskennis te verrijken. Rudy Uda vertelt in Sabi Diri - Kennis is kostbaar over het bijzonder belang van de odo als gedeeld Surinaams erfgoed. 

16:30 Powema (workshop)

Als gastdocent neemt dichter Krofaya Kromanti je mee in de wereld van de powema, het rijke erfgoed van de Sranan-poëzie. 

16:30 Basis Sranantongo (workshop)

In deze workshop maak je kennis met de taal door de basisbeginselen van de spelling en de grammatica tot je te nemen. Surinaamse linguïsten hebben bij de vorming van de taal bewust voor een internationale aanpak gekozen, waardoor het leren iets makkelijker gaat. 

18:00 Eten en muziek

Een fesa is natuurlijk niet compleet zonder eten en wie kan ons beter voorzien van een switi portie dan Eethuis Ricardo’s

20:00 Switi fu mi tongo - Het heerlijke van mijn taal 

Trakteer jezelf ook nog eens op de spectaculaire voorstelling Switi fu mi tongo - het heerlijke van mijn taal met Denise Jannah als host, muziek van Sarah-Jane, poëtische voordrachten en schouwspel van o.a. Felix Burleson. Charisa Chotoe praat met Prof. Soortkill en Tirsa With over hun beleving en het voortbestaan van het Sranantongo.