Op 1 juli herdenkt Amsterdam voor de 20e keer de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Na de herdenking is het Keti Koti Festival en wordt de afschaffing op verschillende podia in het Oosterpark gevierd.
De herdenking begint met Bigi Spikri, een gezellige en kleurrijke optocht in traditionele kledij. De tocht start om 11.00 uur vanaf het Waterlooplein en eindigt bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Het gratis Keti Koti Festival is van 15.00 tot 21.00 uur.
Betrokkenheid
Vanaf het einde van de 16e eeuw tot het einde van de 19e eeuw was Amsterdam betrokken bij slavenhandel en slavernij. Stadsregenten zaten in het bestuur van de West-Indische en de Verenigde Oost-Indische compagnie. Kooplieden voeren naar onder andere Curaçao, Suriname, India en Indonesië en verhandelden specerijen en tot slaaf gemaakte mensen.
In 1873 werden de laatste tot slaaf gemaakte mensen vrij. Dat is minder lang geleden dan het lijkt. Er zijn nog steeds mensen in leven, die nog iemand gekend hebben die als slaaf heeft moeten leven, bijvoorbeeld een overgrootvader of -moeder.
Excuses
In 2019 heeft Amsterdam de rol van de stad en de stadsbestuurders in de slavenhandel en slavernij laten onderzoeken. En vorig jaar bood burgemeester Femke Halsema, tijdens de herdenking, namens het stadsbestuur excuses aan voor de betrokkenheid van het toenmalige stadsbestuur bij de wereldwijde slavenhandel en slavernij. Het onderzoek is samengevat in het boekje ‘Amsterdam en het slavernijverleden’. U kunt het gratis downloaden op amsterdam.nl/slavernijverleden.