Op1 maakt spektakel van crisis door in Ter Apel te bivakkeren. Dit is hoe je echt kan help
In Ter Apel loopt het al sinds vorig jaar uit de hand, maar recentelijk is de situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers weer actueel geworden. Het opvangcentrum is overvol. Al maanden slapen er mensen buiten en hebben zij geen toegang tot basale sanitaire voorzieningen. Vorige week overleed er nog een baby, wat de noodtoestand opnieuw bevestigde. Tot veler verbazing kondigden de makers van de talkshow Op1 aan ‘live’ te zullen gaan vanuit het asielzoekerscentrum. De kritieken: de talkshow maakt een spektakel van een mensenrechtencrisis.
Dat het kookpunt bereikt zou worden is al maanden, zo niet jaren, bekend. Het opvangcentrum, dat tevens dient als het eerste aanmeldpunt voor mensen die asiel zoeken in Nederland, heeft te kampen met te weinig personeel, stroperige procedures en omdat er in de gehele keten van asielopvang gaten zijn gevallen, na bezuinigingen en het sluiten van andere opvangplekken. De situatie in het grote Groningse dorp is nu zo uit de hand gelopen dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, COA en zelfs Artsen zonder Grenzen de noodklok luidden. Voor het eerst in de geschiedenis zag Artsen zonder Grenzen zich genoodzaakt in een Westers land om in te grijpen.
De noodklok leidde ook tot actie. Door het hele land wordt voor noodopvang gezorgd op plekken zoals Zwolle, Utrecht en nu ook een cruiseschip in Amsterdam. Dat gaat gepaard met veel protest van ‘boze burgers’ die zich benadeeld voelen en zich daarom laatdunkend en racistisch uiten over mensen die asiel zoeken.
Vanwege alle ophef kondigde NPO-talkshow Op1 dinsdagavond aan live te zullen gaan in het vluchtelingencentrum, om het laatste nieuws bij te kunnen houden. Dat kwam hen online op kritiek te staan omdat het veel weg heeft van ‘vluchtelingen kijken’, terwijl er een crisis gaande is.
Hoe kun je wél helpen?
Ondertussen zijn er veel burgeracties opgezet om de mensen in nood te helpen. De structurele problematiek wordt er misschien niet mee opgelost, maar het verzachten van de omstandigheden waarin de mensen worden opgevangen kan geen kwaad. Zo wordt er kleding en eten aan oude en nieuwe organisaties gedoneerd, worden protesten georganiseerd – waaronder door (voormalige) vluchtelingen zelf – zoals het Afrikaanse vluchtelingencollectief.
Tevens wordt er gewaarschuwd voor het te pas en onpas naar Ter Apel vertrekken. Zoals je wel vaker ziet bij acute situaties, en wanneer er veel media-aandacht is, schieten veel mensen te hulp. Toch kan de hulp in sommige situaties vooral tot wanorde leiden, waardoor de hulpbehoevenden verder van huis zijn. Veel organisaties geven daarom duidelijke instructies over wat zij nodig hebben, waaronder structurele hulp, ook wanneer de media-aandacht weer is gaan liggen.
“En toen was er ineens noodhulp nodig in Nederland. Sinds maandag 22 augustus kookt MiGreat, in samenwerking met andere organisaties en betrokken burgers, 2x per week een maaltijd voor de honderden mensen die buiten moeten slapen in Ter Apel. Het gebrek aan opvangplekken zou vandaag nog opgelost moeten worden, maar zolang dat niet gebeurt, zetten we de schouders eronder! En blijven we druk uitoefenen op de overheidsinstanties.”
“Founded in 2018, we are a team that consists of people without and with the right documents. We used to organize a lot of events and talks in the city, but during the Covid-19 lockdowns we refocussed on the access to information. The urgency to inform people without a residence permit about their rights and where to go in Amsterdam for advice and help was very high.”
Afrikaans Vluchtelingencollectief
“We African Refugees Collectives in the Netherlands are founded to Guide, Help and Support refugees and undocumented homeless who are living on the street in Amsterdam. These people do not have access to shelter, are not allowed to work or study, and are not eligible to receive social support from the government or municipality.”
“Together with the kids from Shadow Game we launch the manifesto 'Protect children on the move'. With four recommendations to national and European politicians to better protect unaccompanied refugee children.”
Waardeer je onze journalistiek, en wil je helpen Lilith beschikbaar te houden voor iedereen? Doneer dan via één van de buttons hieronder (Tikkie).
Of steun ons structureel en word een Friend