Support your sisters, not just cisters

In dagblad Trouw verscheen vorige week een kwalijke column waarin trans personen gediscrimineerd werden. Daarin werd beweerd dat de komende wijziging van de transgenderwet een gevaar voor cis vrouwen is. Dankzij de huidige wet is het al mogelijk om de officiële vermelding van geslacht te wijzigen zonder dat je daarvoor geopereerd moet worden, of onvruchtbaar moet zijn. De komende wijziging haalt nu de overbodig gebleken deskundigenverklaring uit de wet.

Bij Lilith willen wij – samen met 24 andere alternatieve, geëngageerde en kritische media en culturele organisaties – een statement maken voor de rechten van trans personen.  

De wetswijziging wordt binnenkort gedaan, omdat trans personen nog geen volledige zelfbeschikking hebben over hun geslachtsvermelding. Zij moeten van een deskundige (dat is een dokter of een psycholoog) een verklaring krijgen voordat in hun paspoort het juiste geslacht vermeld kan worden. Veel trans personen vinden het een inbreuk op hun zelfbeschikking en deskundigen zelf ervaren hun rol ook als overbodig. Bovendien kan het krijgen van zo’n deskundigenverklaring meer dan driehonderd euro kosten; een drempel waardoor de wijziging niet altijd voor iedereen mogelijk is.  

Trans personen hebben binnen de samenleving en de LHBTI-gemeenschap met discriminatie en geweld te maken, en bijvoorbeeld vrouwen, femmes, mensen met beperking en personen van kleur met meerdere vormen van marginalisatie. Ook op het gebied van zorg, wonen en werk vindt vaak uitsluiting plaats. Sommige cis personen stellen dat trans vrouwen een gevaar zouden vormen voor cis vrouwen. Als er al iemand gevaar loopt, dan zijn het trans vrouwen en femmes zelf. 

Cis vrouwen moeten zich vooral zorgen maken om mannen uit de naaste omgeving. Zo is uit onderzoek gebleken dat het meeste geweld uit die hoek komt. Bovendien is de irrationele angst voor trans vrouwen inherent discriminerend, omdat het suggereert dat ze geen ‘echte vrouwen’ zijn.  

Vroeger werden cis vrouwen van kleur en zwarte vrouwen op een vergelijkbare manier gediskwalificeerd binnen het feminisme. Zo betoogde de witte feministische held Susan B. Anthony dat ze nog liever haar arm eraf hakte, dan dat een zwart persoon stemrecht kreeg, terwijl ze voor stemrecht voor vrouwen streed. 

Amerikaans-Grenadiaanse schrijver en activist Audre Lorde zei ooit: the masters tools wil never dismantle the masters house. We kunnen als vrouwen niet dezelfde uitsluitingsmechanismen toepassen die we tegelijkertijd pogen te bestrijden. Daarmee bevrijden we ons niet van het patriarchaat, maar creëren we enkel een nieuwe pikorde. 

Anno 2020 weten we dat gender complexer is dan we voorheen dachten. Niet alleen zijn er meer mogelijkheden dan enkel XX en XY, ook heeft gender te maken met hoe we ons van binnen voelen en hoe we ons naar buiten uiten. 

Gender is fluïde, verrassend, uitdagend, niets of allesomvattend. In een wereld waar we het liefst in zwart/wit, goed en fout en voor en tegen denken wordt genderdiversiteit als een gevaar voor de gevestigde orde gezien, in plaats van wat het daadwerkelijk is. Bevrijdend, en het recht van eenieder om te zijn wie ze zijn. 

Wat we bij dezen kenbaar willen maken is dat wij solidair zijn met trans personen (man/vrouw/non-binair/niet-conformerend). En als hedendaagse en geëngageerde makers, media, creatievelingen, platforms en podia tegen alle vormen van discriminatie zijn. 

Ondertekend door,

Lilith

Black Renaissance

Bonte Was

Da Bounce

Dance with Pride

Daria Bukvic

Damn Honey

De Bovengrondse

Dipsaus

Ellae

Fufu en Dadels 

Het Bijlmerparktheater 

HipHopHuis

New Urban Collective

Robin Ramos

S.P.E.A.K.

Stem op een Vrouw 

Stichting Ik Wil Eindhoven

The Black Archives

Titty Mag 

Water en Brood 

Wonda Women

Women’s March NL

Zeikschrift 

Ziek de podcast 

Noot

Wil je meer informatie over lhbti- en transrechten, omdat je er nog niet voldoende over weet, dan kunnen wij de volgende accounts aanbevelen

Transgendernetwerk Nederland

Black Queer en Trans Resistance

De Transketeers

Wil je ook jouw steun betuigen, dan kan dat door deze stappen te volgen

Illustratie: Silvia Celiberti

Illustratie: Silvia Celiberti

OpinieClarice Gargard