Lilith Talks Corona Verzet: hoe bouw je een rechtvaardigere wereld na deze crisis?

“Een andere wereld is niet alleen mogelijk, ze is onderweg. Op een rustige dag hoor ik haar ademen”, schreef Man Booker Prize-winnaar Arundhati Roy. Volgens sommigen is er in deze coronacrisis een nieuwe wereld op komst. Daar wordt in kranten, bladen, talkshows en online over gesproken door. Maar, hoe ziet die eruit en wat moeten we doen om daarvoor te zorgen? 

Lilith organiseert op vrijdag 24 april om 12:00 op Instagram Live een serie talks met drie experts op politiek, economisch en privacy gebied over hoe een rechtvaardigere wereld eruitziet en wat wij in Nederland kunnen doen om eraan bij te dragen. Kijk tijdens de lunch of vanuit de bank of het bed mee op vrijdag, laat je inspireren, stel vragen aan de deskundigen en wissel ideeën uit. Dit wil je niet missen.

De all star panels bestaan uit:

Politiek

Naomie Pieter 

Naomie Pieter is activist en een performance artist. Ze is de oprichtster van 'Daughters of Ivory' en mede-oprichter van 'Black Queer & Trans Resistance NL'. Verder is ze initiatiefnemer van Pride of Colour Amsterdam, de eerste commissie binnen Amsterdam Pride die zich richt op de inclusie en empowerment van bi-culturele LGBTI+. Ze organiseert ook Pon De Pride, een feest en safe space waar zwarte en andere LHBTI+ mensen van kleur kunnen genieten van dancehall-muziek. 

Sunny Bergman 

Sunny Bergman (Amsterdam, 1972) werkt en is bekend als documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste. Enkele veelbesproken documentaires van haar hand zijn de persoonlijke films 'Beperkt Houdbaar' (2007) en 'Sletvrees' (2013). De documentaire 'Zwart als roet' (2014) waarin ze de Nederlandse traditie van het Sinterklaasfeest kritisch beschouwt, maakte veel los in het maatschappelijk debat. Momenteel werkt zij aan een nieuwe film over activisme in Nederland. 

Devika Partiman 

Devika Partiman (1988) is een sociaal activist. Ze richtte in 2017 de stichting Stem op een Vrouw op, die zich inzet om meer vrouwen in politieke functies te krijgen. Sinds de oprichting is zij ook voorzitter van deze stichting. Vorig jaar nam zij de eerste Ribbius Peletier Penning in ontvangst.

Economie

Olave Nduwanje 

Olave is jurist, activist en politica. Ze is een non-binaire trans femme, feminist, veganist en schrijfster. Olave is geboren in Burundi en is op haar negende naar Nederland verhuisd. In 2018 deed ze mee aan de gemeenteraadsverkiezingen namens de Haagse Stadspartij. 

Najah Aouaki 

Najah Aouaki is econoom en stedelijk strateeg, die strijdt voor een inclusieve stad. Daarvoor ontwikkelt ze strategieën en concepten. Waar stedelijke ontwikkelingen en de marktwerking inclusiviteit bedreigen, bedenkt Aouaki strategieën en concepten om mogelijkheden te creëren voor de mensen die het risico lopen buitengesloten te worden. Zo droeg ze eraan bij dat de Javastraat (indische buurt) zijn diverse en lokale  karakter behield, door de oorspronkelijke ondernemers te helpen aansluiting te vinden bij de veranderende doelgroepen om hen heen.

Jelle Klaas

Directeur NJCM, dat zich richt op strategische procedures voor mensenrechten in Nederland. 

Het PILP-NJCM werkt samen met NGOs, activisten, gemeenschappen, wetenschappers en advocaten en voert strategische procedures op onderwerpen als etnisch profileren, het recht op protest, privacy en wapenexport.

Klaas heeft hiervoor 15 jaar als advocaat bij de Fischer Groep gewerkt, een kantoor gespecialiseerd in sociaaleconomische mensenrechten. Het kantoor voerde onder andere de procedures over het recht op ‘bed, bad, brood’ voor ongedocumenteerden. Daarnaast deed Klaas voor Fischer Advocaten high profile anti-discriminatiezaken.

Tips en adviezen

Public Interest Litigation Program (PILP): procederen voor mensenrechten

Stroomversnellers: campagne voeren tijdens coronacrisis

Privacy

Nani Jansen Reventlow

Nani Jansen Reventlow is een internationaal erkende mensenrechtenadvocaat en verantwoordelijk voor een aantal baanbrekende overwinningen in de rechtszaal op het gebied van vrijheid van meningsuiting. Ze is de oprichter van het Digital Freedom Fund en doceert rechten aan Columbia Law School en Oxford University.

Marietje Schaake 

Marietje Schaake is benoemd als International Director of Policy in Stanford’s Cyber Policy Center, en als International Policy Fellow bij het Institute for Human-Centered Artificial Intelligence op dezelfde universiteit.

Zij is President van het onlangs gelanceerde CyberPeace Institute. CPI beoogt de schade van cyberaanvallen en escalatie van cyberconflict te beperken.

Eens in de twee weken schrijft zij een column in NRC. Tevens is Schaake lid van de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited en het bestuur van het Prins Claus Fonds.

Tips en adviezen

Digital Freedom Fund: strategisch proceduren en bijeenkomen

Bits of Freedom: digitale rechten en corona

Privacy First: digitale rechten en corona

Veilig Tegen Corona: overkoepelende actie

Flyer.jpg