Podcast ERROR: 'Alles is politiek, hoe ik leef is politiek'

Hoe praat je over niet meer geloven in Allah, zonder dat je je eigen community schaadt? Of over je mentale gezondheid, wanneer het onderwerp taboe is? En wat te doen als je queer bent én moslim? Daarover en meer gaat Suzan Yücel in Error de podcast in gesprek met mensen uit de community. Op een openhartige, kwetsbare en soms een beetje een ongemakkelijke manier praten ze over onderwerpen die te vaak nog onbesproken blijven.

In deze derde aflevering spreekt Suzan met Hasret Emine. Hasret is de huisastroloog van Lilith. Hen legt in deze aflevering van Error uit hoe astrologie kan helpen om je persoonlijke en maatschappelijke errors beter te leren begrijpen. Ook duikt hen in de ontstaansgeschiedenis van Nederland en wat het betekent voor Nederland en voor de politiek van ons land dat Nederland een stier is.

Activistische astrologie focust op punten die in de mainstream astrologie vaak niet worden besproken, legt hen uit. Die punten worden gekoppeld aan het politieke: ‘In principe is alles politiek. Het feit dat ik leef is politiek. En hoe ik leef is ook politiek’, aldus Hasret Emine.

Beluister de podcast hieronder, of op Spotify. Of lees het transcript van het gesprek. 


Suzan Yücel: Hoi mijn naam is Suzan Yücel en je luistert naar ERROR. Dé podcast waarin ik persoonlijke en maatschappelijke errors onderzoek. Op een openhartige kwetsbare en soms een beetje ongemakkelijk manier val ik samen met mijn gasten rauw op je dak. Welkom bij een nieuwe aflevering. Ik zit weer helemaal bovenin cultuurhuis Felix Meritis met echt een adembenemend uitzicht, en in deze aflevering ga ik het hebben over mijn favoriete topic namelijk astrologie en niet zomaar over astrologie maar over activistische astrologie. En doe ik met niemand minder dan Hasret Emine, de huisastroloog van Lilith Magazine, Emine is 29 jaar, schrijver, studiecoach op een kunstacademie en fractiemedewerker van Bij1 in Amsterdam. Hen legt uit hoe astrologie kan helpen om je persoonlijke en maatschappelijke errors beter te begrijpen. Emine welkom.


Hasret Emine: Hallo.


Suzan Yücel: Hoe gaat het?


Hasret Emine: Ja, hij gaat wel goed.


Suzan Yücel: Ja.


Hasret Emine: Moest even bijkomen van de reis hiernaartoe omdat ik niet zo vaak naar Amsterdam ga, en in deze tijd is het even heel lang als je anderhalf uur in het OV zit.


Suzan Yücel: Want waar kom je vandaan?


Hasret Emine: Van Den Haag


Hasret Emine: Den Haag... Nou, eh welkom in in Damsko. Eh ik ik ik... Ik heb heel erg echt uitgekeken om over astrologie te praten. Ik ben er eigenlijk van kleins af aan altijd mee bezig, naar de laatste jaren iets meer, want het heeft mij heel erg geholpen om mijzelf beter te begrijpen. Ook toen het mentaal even wat minder ging, was dat echt van mijn manier om te denken. Hé eh, dit is, is hoe ik in elkaar steek en ook dat ik eigenlijk emotioneler bent dan ik altijd wilde toegeven en wat ik eigenlijk heel mooi vindt aan jou is dat jij zelf een intuïtieve astroloog noemt. Wat is dat?


Hasret Emine: En nou, ik vind het astrologie vooral een soort middel om ook een beetje te begrijpen hoe je jezelf in elkaar zit en hoe andere in elkaar zitten. Maar ik zou het intuïtief noemen, omdat het ook vaak gepaard gaat met een bepaald, ja, met je intuïtie, met een bepaald voorgevoel wat ik erbij heb, dus niet alleen maar de praktische zaken van hoe bepaalde planeten in bepaalde aspecten naar andere planeten staan of hoe jij als bepaald zonder teken zou moeten handelen, maar intuïtief in de zin van het. Het is meer dan dat is veel meer aan de hand en dat is ook een bepaald gevoel. Wat erachter zit en ik denk trouwens dat ook wel meer astrologen dat doen, hoor niet dat iedereen heel praktisch is, maar dat onderscheid vind ik toch wel belangrijk om te noemen.


Suzan Yücel: En waarom heb jij dan voor astrologie gekozen om jou intuïtie te ondersteunen?


Hasret Emine: Nou, het is een soort middel om niet alleen specifiek een soort van vergelijkingen te maken tussen jezelf en bijvoorbeeld andere sterrentekens, waar je je zonneteken mee deelt of je maanteken mee deelt, maar ook om een beetje te begrijpen waarom jij bepaald ja een bepaalde intuïtie kan hebben, maar ook waarom jij misschien iets spirituele kan zijn, of in sommige aspecten van het leven juist totaal weer niet of zo. Het, het helpt gewoon heel erg om net als begrijpen waarom ik niet tegen mensen die langzaam wandelen kan. Je had het ook om te begrijpen waarom ik, ja, veel meer moeite hebben met bijvoorbeeld zomaar ergens op vertrouwen, als mijn gevoel zegt: nou, dat moet je misschien niet doen, dan kan ik precies in mijn chart zien van: oh ja, dat wantrouwen komt hiervandaan en dan kan ik daar weer van leren, omdat het een beetje los te laten.


Suzan Yücel: Ja.


Hasret Emine: Of er juist een beetje op in te gaan.


Suzan Yücel: Mooi. Je noemt allemaal dingen. Een maandteken, zonneteken, charts gaan we dadelijk even kort uitleggen, maar ik moet bekennen, want ik lees jouw horoscopen op Lilith Magazine met echt ontzettend veel, dus ik kijk er echt naar uit en ik moet zeggen dat jij de eerste bent waarvan ik mijn. Ik ben dus een leeuw dat is mijn zonneteken en jij bent de eerste waarvan ik denk: ja, jij snapt mij, want vaak worden leeuwen neergezet, echt echt als narcisten maar we zijn ook heel loyaal en zorgzaam en die kant wordt heel erg onderbelicht en jij weet dat heel goed eigenlijk samen te vatten of in ieder geval te pakken, en dat vind ik best wel bijzonder dat ik denk: ja hier, hier herken ik mij echt in. Dus.


Hasret Emine: Dankjewel dat je dat zegt.


Suzan Yücel: En ook jij bent de stier, toch? Ik ben een leeuw is, wordt dit een leuke uitzending? Zijn wij een goede match?


Hasret Emine: Nou meestal wel, mijn vriend is ook een leeuw en wat ik bij leeuwen meestal merk, is dat leeuwen en stieren elkaar ook een beetje. Wat is de Nederlandse vertaling? Upliften. Je tilt elkaar een beetje naar een hoger niveau of zo. En het is allemaal heel enthousiast, altijd en heel zorgzaam en ook bij mijn vrienden die leeuwen zijn. Het is allemaal zo heel schattig en heel ja, heel open naar elkaar toe of zo, en ik heb dat gevoel nu al bij jou, dus ik hoop dat de komende een paar minuten ook heel leuk gaan zijn tussen ons.


Suzan Yücel: We gaan knallen en we gaan helemaal knallen.


Hasret Emine: Je moet er ook wij zeggen dat natuurlijk de rest van je ook meespeelt je geboorte kaart, zeg maar van of je nou een match bent of niet. Maar ik zou zeggen ook omdat stieren en leeuwen een beetje koppig zijn allebei dat dat juist wel goed kan gaan. Samen. Misschien dat er ook wel frictie ontstaat.


Suzan Yücel: Interessant, interessant.


Suzan Yücel: Error, Error, Error. En dan is het nu tijd voor Error. Error van deze aflevering.


Suzan Yücel: Wat heeft bij jou de afgelopen tijd voor een dikke error gezorgd?


Hasret Emine: Ik denk dat mijn grootste error eigenlijk is geweest dat ik laatst voor het eerst in echt bijna tien jaar een hele lange vakantie hebt gehad en dat ik dacht: wow, het is echt bizar om ergens in het buitenland te zijn en ik was ook een beetje aan het rondreizen door verschillende landen, veilig en ingeënt en met mondkapjes op. En dat ik dacht ik heb dit zolang niet gedaan en hoe bizar het is als je dan onderweg op reis, in een ander land je leven vanuit een totaal ander perspectief ziet of zo. En nu ben ik sowieso niet in Nederland geboren, dus dat perspectief is al een beetje anders.


Suzan Yücel: Waar ben je wel geboren?


Hasret Emine: In Turkije.


Hasret Emine: Maar echter, onderweg zijn en reizen, dat zit zo veel prioriteiten op een andere plek die je normaliter zou hebben, vanuit huis of zo.


Suzan Yücel: Ja, en en wat, wat zijn die prioriteiten die je op vakantie in één keer in perspectief perspectief kon plaatsen?


Hasret Emine: Ja, echt je je zelfzorg en als die hier heb ik dat sowieso al best wel hoog op de prioriteitenlijst maar op vakantie dacht ik o, ja, het kan wel wat stapjes omhoog en ik kan wel ietsjes vaker ervoor kiezen, ook om misschien niet opgejaagd te worden of heel veel stress te voelen bij bepaalde werkzaken of situaties die grote lijken, een moment dan dat je ze achteraf ziet of zo.


Suzan Yücel: Je hebt vakantie helpt je heel erg relativeren, hè dat eh dat je in één keer denkt van waarom maak me nou eigenlijk zo druk om al die dingen thuis, of zo. Is is dat waar je op doelt ook?


Hasret Emine: Ja, en heel erg een soort.


Suzan Yücel: Hoe.


Hasret Emine: Grote ontspanning is als je echt weg bent en hoe die ik zei het die die angsten heel erg van je af kan vallen als je eenmaal denkt. Het is buiten mijn controle, het is letterlijk kilometers verderweg ik kan hier nu niks aan doen en ja, dat was even een soort, ja, een soort mindfuck of ze van oh, ja, dit is het echt belangrijk om over het er toch op vakantie te gaan, als je daar natuurlijk de middelen voor hebt.


Suzan Yücel: Is er ook een reden geweest waarom je zo lang niet op vakantie bent geweest, of kwam het gewoon niet uit?


Hasret Emine: Ja, ik ben wel echt weggeweest een paar keer. Het waren vooral korte tripjes of festivals in het buitenland. En ik hou echt niet van kamperen dus ik ga ook niet zomaar een weekje kamperen ergens. Sorry ik ben Turks, ik hou niet van kamperen.


Suzan Yücel: Ik snap dat gewoon niet.


Hasret Emine: Ik heb het gedaan, nooit leuk geweest. Ik wil gewoon een fijn appartementje ergens, of een ja, een huisje of zo, met een badkamer voor mezelf.


Suzan Yücel: Mag helemaal, schat, helemaal goed!


Hasret Emine: En dat was wel. Ik denk dat dat de reden is: gewoon veel festivals bezocht en ja ook gewoon op geld moeten letten en altijd wel een beetje voorzichtig aan gedaan met waar ik dan ga, meestal, waar dat echt weekendtripjes of zo weet je wel wel vaak ook, maar niet zo lang en niet zo ver weg.


Suzan Yücel: Ja, en nu weer terug bent, ga je dan meteen meer in die stress modus, of merk je dat je, ja je beter kan ontspannen, daarin.


Hasret Emine: Ja, ik merk het verschil echt dat ik heel snel denken. Nee, dat gevoel van wat ik op vakantie had, van vrijheid en soort van rust, dat wil ik niet kwijt, ik wil dat gewoon behouden.


Suzan Yücel: Hou 't vast, hou 't vast.


Suzan Yücel: Ja, ik heb mijn error is ja, dieetcultuur. Ik, dat is een langlopende error laat ik het zo zeggen, ik en met dieetcultuur doel ik echt op de cultuur waarin slank en dun zijn wordt geprezen en waar een hele industrie is ontstaan om ons het gevoel te geven dat we niet goed genoeg zijn en moeten afvallen en we zijn er allemaal van doordrenkt, want ik hoor het de hele dag om me heen van iedereen en voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld detoxen, die dat mensen die detox dingetjes doen.


Hasret Emine: Alle dieetprogramma's die je maar kan bedenken. Macro's, calorieën tellen, bikinibody, afvallen voor de zomer, koekje bij de koffie wel of niet, en al helemaal rond de feestdagen, dan is er echt een soort van ontploffing. Ik was bij mijn ouders voor het Offerfeest en dan staat de Turkse tv aan, ik zweer het je de hele tijd is het alleen maar eh, kijk uit met je calorieën en eet geen gebak denk ik: Oh mijn God, zelfs op een feestdag wordt je niet met rust gelaten met dat soort dingen en volgens mij heeft niemand er een baklava minder om gegeten. Of of eh weet ik veel iets om laten staan, en het lijkt heel onschuldig. Maar d'r komen dus heel veel schuld en schaamtegevoelens bij kijken, en die zijn ontzettend slecht voor je mentale gezondheid. Dat op de lange termijn kan het ontzettend schadelijk zijn en ik heb zelf geworsteld met een eetstoornis en ik heb eindelijk een gezonde relatie met voeding. En het is veel meer dan alleen eten. Het gaat echt over je schuldig voelen. Die schaamtegevoelens en die zorgen er ook voor dat je dus allerlei shit gaat kopen en allerlei shit gaat doen, wat uiteindelijk helemaal niet eens zo goed is voor je lijf. Ik kan hier echt, misschien met moet ik hier een uitzending ovr maken, maar hier krijg ik echt zieke zieke error van, omdat ik, omdat ik het gewoon echt om me heen zie dat mensen weet: je eet moet gezellig zijn, eten moet leuk zijn, bewegen moet moet goed voelen en die moeten doen, omdat je voor jezelf houdt, omdat je het leuk vindt om met vrienden leuke dingen te doen. Het moet niet bestaan uit de schuld en schaamte en calorieën tellen. Dat is echt toxic, het echt is heel giftig.


Hasret Emine: Ja.


Suzan Yücel: Herken je dat ook, dat, zeg maar dit soort dingetjes.


Hasret Emine: Ik heb het laatst ook heel lang met iemand gehad over internalized fatphobia terwijl wij allebei slanke mensen zijn. Maar hoe diep dat ook zit in de samenleving en ik dacht ook van hoe anders zou zijn geweest als we waren opgevoed met beelden van mensen die niet per se size zero hebben hoeveel effect zou dat op ons hebben gehad.


Suzan Yücel: Ik denk dat waren echt veel gezonder zelfbeeld zouden hebben.


Hasret Emine: Ja, dat denk ik ook.


Suzan Yücel: Echt ons zelfbeeld zo voor vergald voor eigenlijk geld, want dat is het hè! Eerst wordt jou eten aangesmeerd en vervolgens moet je, moet je het weer afvallen. Het is echt. Die industrie is zo ziek en wij worden d'r ook ziek van. Dus ik denk dat wij echt een veel gezonder zelfbeeld zouden hebben als we niet gebombardeerd zouden worden met al die tegenstrijdige berichten.


Suzan Yücel: Astrologie is booming! Op social media vliegen de astrologie memes je om de oren en bij veel millennials en zoomers staan apps als Co-star en The Pattern op hun telefoon. De meeste van ons kennen astrologie in de vorm van je sterrenbeeld en de daarbijbehorende maand- of daghoroscoop maar wist je ook dat er zoiets bestaat als activistische astrologie.


Suzan Yücel: Emine, jij hebt activistische astrologie geintroduceerd in Nederland en voordat we daar verder op ingaan, wil ik toch nog even een kleine uitleg voor de astrologie leken onder ons eh: wat is astrologie precies en waar komt dat vandaan?


Hasret Emine: Astrologie is eigenlijk de studie van astronomische observaties van het heelal gekoppeld aan de mens. Dus wat voor effect een planeet kan hebben, of een aspect tussen planeten of de stand van de maan op een persoon, en het is misschien een beetje humanistisch om alles heel erg te linken aan de mens. Maar het is in principe ooit ook ontstaan als één van de wetenschappen, die ook serieus werden genomen, en ik denk dat het is begonnen in Babylonië maar ook als historicus moet ik oppassen als ik dat zeg, want ik heb het zelf niet onderzocht en van wat ik heb gelezen is het ook moeilijk om te bepalen waar het exact is begonnen. Maar ik weet dat ze vooral wijzen op Babylonië, Egypte en China, en dat er ook echt van die archeologische vondsten zijn waar ook bepaalde sterrenbeelden op staan enzo. Maar het is dus echt de link tussen de planeten en mensen.


Suzan Yücel: Ja, en is er ook dus zo'n verschil tussen Chinese astrologie en westerse astrologie. Zit daar een verschil in?


Hasret Emine: Ik weet dat ze in India een hele andere vorm van astrologie gebruiken, en dat heet de Vedische of de Hindoe astrologie en volgens mij is het grootste verschil dat westerse astrologie gebruikt, de aarde soort van als middelpunt. Maar ik weet niet of dat klopt, trouwens... Westerse astrologie gebruikt vooral een vast set van planeten die niet per se veranderlijk kan zijn. En volgens mij is het bij vedische zo dat de stand in de volgorde altijd kan veranderen. Ja, en ik weet het niet heel veel genoeg vanaf om echt op in te gaan, maar er zijn ook meer verschillen en ook een paar overeenkomsten trouwens.


Suzan Yücel: Ja, en je had het net al over zonneteken, maanteken, chart... Wat houdt dat in?


Hasret Emine: Je chart, je birthchart is ik denk in het Nederlands een soort geboortekaartje van het heelal van toen jij werd geboren. Daarin kun je zien waar de zon was, in welk sterrenbeeld of de maan. Mercurius Venus, Mars, Jupiter Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto en dan heb ik alle planeten volgens mij gehad. En dan heb je nog een paar kleinere planeten en asteroïde die d'r ook nog bij hoorde, maar al deze planeten, die hebben effect op een onderdeel van de mens, zoals bijvoorbeeld Mercurius is de planeet van communicatie. Als die zich bevindt in leeuw. Een vuurteken, terwijl Mercurius eigenlijk heerst over het aardeteken maagd en het luchtteken tweelingen. Dan kan daar dus een botsing in zijn, omdat ja, leeuw mercurius is, denk ik. Dat zijn mensen die vaak ietsjes enthousiast en vurig een verhaal vertellen, waardoor sommige details niet helemaal kloppen met hoe het is gegaan, waardoor ze ook vaker opnieuw het verhaal moeten vertellen voordat iemand anders begrijpt.


Suzan Yücel: Dus eigenlijk is de stand van de planeten op het moment dat je wordt geboren, zegt dat eh iets over jouw persoonlijkheid en de manier waarop je communiceert de manier waarop je denkt, de manier waarop je voelt, is dat een beetje, als ik het zo samenvat dat het klopt?


Hasret Emine: Ja, en al die planeten hebben dus een ander aspect: wat ze beïnvloeden in je leven?


Suzan Yücel: En dan heb je dus twaalf sterrenbeelden en die hebben vier elementen: water, vuur, lucht en aarde en die soort van combinatie, cocktail. Dat ben jij als persoon.


Hasret Emine: Precies.


Suzan Yücel: Jij had het dus ook net over dat het vroeger als wetenschap werd gezien, astrologie, maar op een gegeven moment is daar een onderscheid in gemaakt werd het astronomie eh. Dat is dan sterrenkunde en astrologie en dat werd op een gegeven moment was pseudowetenschap ja bestempeld. Dat ze ook hoe hoe we er tegenwoordig naar wordt gekeken wordt niet. Ja, het is niet meer serieus genomen als als wetenschap, maar vroeger was het bijvoorbeeld heel normaal in heel veel groter rijke, onder andere het Ottomaanse rijk, dat er er een ja, een huisastroloog was, net zoals jij bent bij Lilith Mag, hadden heel veel rijken en heel veel koningen en keizers hadden, hadden we ook een astroloog, klopt dat?


Hasret Emine: Ja, en het is ook zo dat astrologie werd vroeger ook zo genoemd. Het is niet per se gesplitst, ook van astronomie of zo. Ze hadden al andere namen. Alleen het verschil kwam er vooral toen bleek dat bijvoorbeeld als je Mercury Retrograde hebt.


Suzan Yücel: Wat betekent dat?


Hasret Emine: Dat het dan betekent eigenlijk dat het vanuit de aarde lijkt alsof de planeet Mercurius achteruit draait. Maar dat is niet zo, dat lijkt zo. Maar het is in de wetenschap niet zo dat de paniek ook daadwerkelijk ineens achteruit gaat draaien. En dit is een heel goed voorbeeld van waarom bijvoorbeeld de astronomie zoiets had van ja, maar dit is helemaal niet hoe het eruitziet in het heelal en dit is puur het objectief van de mens en dat kun je dus ook niet bewijzen. Dus omdat het empirisch denken heel erg populair werd en om wat dit soort dingen niet concrete bewijzen waren, zoals bijvoorbeeld ook horoscopen werd het steeds minder serieus genomen en werd het echt bestempeld als een pseudowetenschap terwijl in het Romeinse rijk had je astrologen de Reagans hadden de vorige eeuw astrologen.


Suzan Yücel: De reagans?!


Hasret Emine: Ja.


Suzan Yücel: Ik ga helemaal stuk.


Hasret Emine: En ze hebben altijd ontkend van: nee, dit is gewoon een adviseur van mijn vrouw. Want Ronald Reagan zei: ik heb er niks mee te maken.


Suzan Yücel: Nou was wel een shit astroloog dan, want hij heeft een hele nare politiek doorgevoerd.


Hasret Emine: Nou, ik weet niet of het aan de astroloog ligt of aan Reagan zelf.


Suzan Yücel: Ja, dat heb je gelijk in.


Suzan Yücel: Ik zou zelf ook niet werken voor zo iemand. Omdat ik denk: ik wil niet iemand helpen om eh politiek te bedrijven, waar ik niet achter sta.


Suzan Yücel: Ja.


Hasret Emine: Maar je hebt trouwens ook in het Britse koningshuis heb je het heel veel gehad. En die is zelfs nu nog een iemand van de Tories ik weet niet meer of in de partij zit, maar een paar jaar geleden was hij dus heel erg astrologie aan het verkondigen in de Britse politiek, als een wetenschap dat we die we echt serieus moeten nemen. Dus het is best wel bizar hoe dat nog steeds toch een beetje d'r inzit ik weet dat ze in China bijvoorbeeld ook als jij zou solliciteren en jij bent een maagd, dan zouden ze kunnen denken: nou, laat maar, maagden zijn zo kritisch, je hoeft niet te solliciteren.


Suzan Yücel: Echt waar?


Suzan Yücel: Ja, dat zetten ze soms op vacatures. Dat sommige sterrenbeelden wel of niet welkom zijn, dus het wordt nog steeds best wel serieus genomen, maar het ligt er ook een beetje aan waar je bent op de planeet denk ik.


Suzan Yücel: Ja zeker. Ik vond het heel interessant, want ik was een Netflix serie aan het kijken, The Rise of Empires, en daarin zoomen ze in op het Ottomaanse rijk en ze staan stil bij de verovering van Constantinopel door Fatih Sultan Mehmet. En op een gegeven moment belegert hij eh die stad daaromheen maar het duurt heel lang en op een gegeven moment wordt ie een beetje wanhopig en wil het bijna opgeven totdat een Servische prinses naar hem komt en zegt: vanavond is de de nacht dat je het moet gaan doen, want de maan, die staat goed. Dat is wat mijn astroloog zegt, en op basis van dat advies besluit hij dus om alsnog de stad in te nemen. En het, het lukt 'm ook dus die nacht. En dit werd er ook verteld door historicus Tunc Sen van Colombia University en die zei dus ook dat het een hele grote traditie was in Eurasia, wat ie Eurazië dan noemt. En dat het de taak van de astroloog vaak was om een gunstig moment te bepalen. En ik vond dat best wel een openbaring, want Ottomaanse Rijk is natuurlijk een kalifaat, islamitisch, en ik heb heel erg geleerd toen ik opgroeide: ik ben vrij religieus opgevoed, nou, als je langer naar de podcast luistert, dan weet je dat inmiddels. Maar het is haram. Dat mag niet, het is verboden, want het is waarzeggerij en afgoderij dus dat mag niet. Dus ik vond dat soort van hè?! Ik vond het heel bijzonder. Herken je dat het haram aspect zeg maar met met astrologie.


Hasret Emine: Ja, want ik ben zelf ook heel erg streng religieus opgevoed en de grap is dat bij ons astrologie heel serieus werd genomen.


Suzan Yücel: Oh ja?


Hasret Emine: Maar ik denk dat heel veel mensen ook niet weten dat, los van het feit dat veel Turkse mensen in Nederland islamitisch zijn, dat moslims ook een hele spirituele kant kunnen hebben. En bij ons, was het bijvoorbeeld heel normaal dat er ook een reiki was die af en toe langskwam, vooral in Turkije, of als er mensen waren die op sterven lagen of zo, dat daar dan bepaalde rituelen omheen werden gedaan die misschien niet expliciet in de Koran staan.


Suzan Yücel: Wat voor rituelen waren dat dan?


Hasret Emine: Nou, ik weet het niet meer zo goed, behalve dan dat ik op gegeven moment gewoon naar buiten ging, omdat ik het heel eng vond om iemand op z'n sterfbed te zien liggen in een klein dorpje, ergens iemand die ook niet kende, maar verre familie, maar dat wordt gewoon heel erg, daar wordt gewoon heel erg, nog steeds voor gezorgd. Maar wat ik ook altijd heel interessant vindt, is dat bijvoorbeeld mijn broertje die was heel vaak aan het slaapwandelen en één keer heb ik wel eens gezien dat hij 's nachts gewoon ergens tegenaan stond te praten en aan mijn andere broertje op gegeven moment ook wakker werd en ook ergens tegenaan stond te praten. En dat ik daar lag van. Oké, ik ga gewoon doen als we willen, niet zie. En de dag daarna heb ik het aan mijn ouders verteld en toen kwam er dus ook een soort spiritueel persoon om het huis stond te checken en zo dus dat dat.


Suzan Yücel: Oh ja ja.


Hasret Emine: En daarnaast ja, wij hebben altijd, horoscopen gelezen, echt elke ochtend Turkse horoscopen en Nederlandse horoscopen. En volgens mij was er ook zo'n Latijns Amerikaans programma op tv of de Turkse tv ik weet niet meer hoe die heet, waarin ze dus ook horoscopen van die dag afgaan en zo.


Suzan Yücel: Ja, ja, ja.


Hasret Emine: Maar.


Suzan Yücel: Ja, het zit heel erg in de cultuur, in de cultuur zit het heel erg, maar in religie is het echt soort van. Proberen ze dat die juist heel erg tegen te gaan om omdat het echt als afgoderij wordt, wordt beschouwd.


Hasret Emine: Ja, en ik vind het bizar, want het is heel erg een onderdeel van de specifieke Turkse cultuur waar ik vandaan kom, en ik denk dat het ook een beetje lijkt op de cultuur waarin jij bent opgevoed. Maar ik weet ook wel van één van de vroege astrologen Johannes Kepler dat was een man die in Europa, in Duitsland, vooral werkte. En hij is ooit. Ja, hij heeft heel veel gedaan met astrologie, astronomie en andere soorten wetenschappen. En zijn moeder, die is ooit een keer veroordeeld voor hekserij door een boek wat hij had geschreven.


Suzan Yücel: Oh, echt?


Hasret Emine: Ja, het is echt bizar, want dat boek, dat was eigenlijk gewoon science fiction eigenlijk het eerste serieuze sciencefiction boek wat ooit eens geschreven en de staat mocht hem al niet, omdat. Dat was in de tijd waarin ook protestantse mensen werden gedwongen om katholiek te worden enzo dat je gewoon echt openlijk moest zeggen van ik ben nu katholiek. Nou, hij heeft dat niet gedaan met z'n gezin, Johannes Kepler. En dus de staat was al best wel boos op hem, en in zijn als astrologie en astronomie vertelde hij ook vaak dat het heelal dus niet draait om de aarde, maar dat de aarde onderdeel is van een beweging wat plaatsvindt rondom de zon, en dat sommige standen van de planeten ook niet kloppen, wat de kerk volgens wat de kerk zegt. Dus hij komt daar heel erg mee in de problemen. Maar het werd dus echt geuit op zijn de moeder, omdat hij in zijn boek op een gegeven moment zei dat zijn, dat de hoofdrol, het karakter in de hoofdrol, wat eigenlijk was gebaseerd op hem, dat die moeder daarvan geesten had opgewekt, dus om een soort van wraak te nemen op hem, heeft toen de staat, de kerkelijke staat, besloten. Van nou, dan pakken we zijn moeder op voor hekserij en dat is denk ik, een heel goed voorbeeld van hoe astrologie dus echt niet volgens sommige religies of volgens sommigen religieuze instellingen kan samengaan met geloven in God.


Suzan Yücel: Ja.


Hasret Emine: Terwijl? In die tijd was het puur omdat volgens de kerk het heelal daar anders uitzag dan volgens hoe wetenschappers dat deden. Dus in die zin is astrologie het werd dus zo serieus genomen als wetenschap dat het gevaar werd voor religie.


Hasret Emine: Maar astrologie is op zichzelf geen religie.


Suzan Yücel: Nee, want bijvoorbeeld in ook in Turkije. Het ministerie voor religieuze zaken heeft een op een gegeven moment ook gezegd dat astrologie niet hoort bij de islam en dat mensen daar niet in moeten geloven. Er zelfs een Turkse gezegde het is: fala inanma falsiz da kalma. Vrij vertaald betekent het eigenlijk: geloof niet in voorspellingen maar blijf niet ook niet zonder voorspellingen. Het dus echt een soort van en dat valt heel goed samen wat hoe het in Turkije eigenlijk is. Ik heb het nu even over Turkije, want wij ze allebei Turks.


Hasret Emine: Dus ja.


Suzan Yücel: Maar het is heel erg, het mag eigenlijk niet en toch heeft iedereen er heel veel interesse in, net als koffiedik kijken of zo. Wat ook. Bijvoorbeeld, mijn oma kan dat heel goed, dat is een ondersteuning van haar intuïtie. Maar eigenlijk, ze is dus ook een vrome vrouw, dus de het voelt ook fout, dus ze doet het ook niet om die reden, dus ik denk dat dat ook wel het spanningsveld is tussen: wat laat je dan over aan en aan Allah als je daarin gelooft en in in hoeverre geloof je een astroloog die ook, zeg maar, voorspellingen kan doen?


Hasret Emine: Ja, en ik vind het bizar, omdat ik ook denk: koffiedik dat was bij ons ook heel groot en dat is ook. Dat wordt echt serieus genomen ik denk dat dat misschien.


Hasret Emine: Mmm een soort van gedoogbeleid is zoals dat je in Nederland ook van die bizarre wetten hebt over wiet en over drugs, terwijl het eigenlijk zoiets van iedereen doet. Het maar het is soort van niet toegestaan dat je het doet, of zo. Misschien is dat wel iets wat heel erg bij onze cultuur dan vergelijkbaar is.


Hasret Emine: Dat soort van gedoogde wiet beleid, maar dan gedoogd astrologiebeleid van.


Hasret Emine: We willen niet dat je het doet, maar als je het doet, ja, neem het dan niet per se serieus, terwijl nou echt horoscopen enzo dat wij het wel echt serieus genomen bij ons en koffiedik ook echt.


Suzan Yücel: Altijd absoluut, ja, mensen geloof ik daar echt heilig in, gewoon heilig. En als we kijken naar nu, astrologie heeft echt een revival gemaakt. Hè, waar komt die ongekende populariteit vandaan volgens jou?


Hasret Emine: Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat heel veel mensen geen antwoorden hebben op hoe het allemaal d'r aan toegaat in de wereld, want heel veel vooral Gen Z'ers, die zijn natuurlijk heel erg kritisch, ook millennials op hoe wij als samenleving nu verder gaan en waarom we niet grote veranderingen doorvoeren en bijvoorbeeld, is het wel ethisch gezien correct om nu nog een kind ter wereld te brengen of zo? En astrologie die kan eigenlijk een beetje helpen bij het navigeren in het leven en in de wereld waar je mee zitten en een soort van antwoorden krijgen op vragen waar je misschien niet zelf uitkomt en dan niet antwoorden als hoe komen tot een gelijkwaardige samenleving, want een horoscoop lezen gaat dat niet ineens oplossen. Maar ik denk wel dat het een middel is om ook al elkaar beter te begrijpen en jezelf beter te begrijpen. En niet iedereen heeft bijvoorbeeld toegang tot therapie of ja, niet veel mensen zijn opgevoed met een bepaalde religie ofzo daar komt toch religie dan weer bij kijken. En ik denk niet dat het per se een vervanging is voor religie, maar wel dat veel meer mensen veel meer agency willen over hun eigen leven, dus een soort ja, zeggenschap of zo.


Suzan Yücel: Ja, ik vind het wel een goed punt dat je maakt over zingeving inderdaad, omdat religie op een gegeven moment als instituut ook weg wegvalt maar de de, de zoektocht naar zingeving die blijft. Dat merk ik ook bij mezelf, want ik ik geloof niet meer, maar ik merk wel dat ik een soort van zingeving zoek en dat er wel, nou ja, bijvoorbeeld astrologie me wel houvast bij kan bieden of andere dingen. Ik bedoel, ik heb niet per se één ding, maar dat vind ik wel een goed punt dat je maakt.


Hasret Emine: Ja, en ik vind het ook wel interessant, omdat heel vaak astrologie wordt gezien als een soort voorspelling van wat er misschien volgende week gaat gebeuren. Weet je wel?


Hasret Emine: En volgende week ga je iemand tegengekomen die de liefde van je leven is.


Suzan Yücel: Please God!


Hasret Emine: Ik hoop het ook, als je daar denkt beter uit te komen. Ik waarschuw mensen altijd van: nou, je hoopt op een relatie, maar vergeet niet dat ze ook ingewikkeld zijn.


Hasret Emine: Maar uhm.


Hasret Emine: Het is eigenlijk meer dan dat. Het gaat echt heel erg over hoe jij communiceert hoe jij bent. De relatie is hoe de ander is, waarom je bijvoorbeeld bij sommige mensen een het gevoel hebt dat je niet per se mee klikt of zo, en waarom je dan bij andere mensen wel hebt. En ik denk dat dat gewoon een manier is van toch op een bepaalde manier, ja, het ligt ook dichter naar elkaar toekomen of zo, juist in een wereld waarin iedereen, niet iedereen, maar veel mensen ook wel echt steeds meer door hebben. Dat weet je wel, dat het klimaat echt fucked up is en dat qua mensenrechten, dat er nog heel ver te gaan hebben, dat het kapitalisme ook nog steeds zo sterk is in de wereld en misschien ook op een bepaalde manier die machteloosheid of zo willen overkomen, door met astrologie ook te zien van wacht even, ik heb wel echt zeggenschap over bepaalde dingen die ik kan doen in het leven en daarin komt, denk ik, ook activistische astrologie van pas, om wat er heel veel astrologen zijn, die daar ook op in in meespelen en ook heel erg laten zien waar de astrologische elementen van het kapitalisme liggen, of hoe astrologie kan helpen met onze regeringen overtuigen dat ze iets moeten doen tegen het klimaat, bijvoorbeeld.


Suzan Yücel: Ja, hoe heeft hoe heeft het jou persoonlijk geholpen? Zeg maar, op welke punten in je leven heeft de astrologie jou geholpen?


Hasret Emine: Ik denk vooral communicatie.


Suzan Yücel: Mmm.


Hasret Emine: Omdat ik, ja, ik ben echt iemand en ik denk dat het door m'n scorpio rising komt.


Suzan Yücel: Scorpio rising is?


Hasret Emine: Je ascendant. Schorpioen ascendant.


Suzan Yücel: En wat houdt dat precies in?


Hasret Emine: Ja, ascendant schorpioen is, hoe je overkomt bij mensen, dat is je ascendant. En als dat schorpioen is, dan betekent het vaak dat mensen toch op een bepaalde manier geïntimideerd kunnen zijn door je of je niet helemaal begrijpen, omdat schorpioenen ook. Ik vind het niet terecht, maar het cliché is wel dat ze bekend staan als extreem paranoïde mensen die niemand toelaten en alle stiekem achter gesloten deuren doen, terwijl ze eigenlijk erg open zijn, best wel avontuurlijk en heel veel levenslust kunnen hebben. Maar een schorpioen is, zit ook nog, dat is gelinkt aan het achtste huis en astrologie het huis van de depressie en angsten en alles wat soort van duister is in de samenleving. Maar als je dus dat als ascendant hebt, volgens mij heb jij dat trouwens ook.


Hasret Emine: Ik heb het ook, ja inderdaad.


Hasret Emine: Herken je dat, dat je denkt van oh oke, met sommige mensen klik je wel, maar bij sommige mensen is het meteen een soort van een, een een afkaatsing van nou, die zijn wat voorzichtiger om je heen, of die hebben een soort.


Suzan Yücel: Nou, wat ik heel erg merk, is ik eh dat mensen. Ik kom best wel gesloten over, terwijl ik best wel een warme persoonlijkheid heb, en als mensen me leren kennen, zegt ze allemaal: je bent echt hartstikke aardig. Ik dacht dat je echt een bitch was, dat dat is wat ik heel vaak te horen krijgt, en dat is dus mijn uitstraling, en ik begreep dat nooit. Ik dacht: hoe kan dat nou, wat doe ik dan? Wat doe ik dan? Maar inderdaad, toen ik dus mijn ascendant ging lezen, dacht ik oh oké, begrijp ik eigenlijk waar waar mensen ik idee kunnen hebben dat ik bitchy overkomt terwijl terwijl ik dat helemaal niet ben.


Hasret Emine: Maar dat is echt dat schorpioenen aspect, zeg maar dat meteen denken oh, daar zit vast meer achter, wat we niet zien. Terwijl.


Suzan Yücel: Jah jah.


Hasret Emine: Ik ben ook echt een open boek, weet je wel, en als je tegen mij praat en ik kom je tegen in een barretje eh om 11 uur 's avonds en ik heb nog maar één drankje op dan vertel ik ook gewoon hoe we een hele dag is gegaan en wil ik ook van alles over jou weten en stel ik meteen wel, dat is alweer weer typisch schorpioen van die vragen als: ben je wel eens echt verliefd geweest op iemand, weet je wel gewoon tegen iemand die ik niet ken. Maar dat is wel dat dat wat mij heel erg heeft geholpen, die verbinding met mensen en vooral ook waar het misgaat en hoe je eruit kan komen en hoe je dus naar elkaar toe kan komen en niet per se kan denken. Oh, we hebben een conflict, dus ik sluit het meteen af.


Suzan Yücel: Mmm.


Hasret Emine: En het helpt trouwens ook heel erg met grenzen aangeven.


Suzan Yücel: Ja.


Hasret Emine: Ja, dat begrijp ik ook steeds meer met astrologie waarom sommige mensen er zoveel moeite mee hebben dat jij je grenzen aangeeft maar ook waarom sommige mensen het aangeven van grenzen juist op een ja toxische manier kunnen gebruiken. Ik heb het idee dat het, als er bijvoorbeeld mensen zijn die psychologie of psychiatrie doen en interesse hebben in astrologie of zo, ik ben best wel benieuwd om ook een keer met iemand te praten die daarmee bezig is, want ik heb echt het idee ook dat je via astrologie een soort van menselijke aard beter kan begrijpen, of zo.


Suzan Yücel: Nou bij deze een oproep: wil je de handen ineen slaan, met Emine. Laat ons weten, je had het net ook over activistische astrologie je bent natuurlijk activist ook en je bent als: wat is activistische astrologie precies, want je hebt het ook geïntroduceerd, die natuurlijk.


Hasret Emine: Ja, ik heb er ooit een artikel ook over geschreven voor Lilith waarin ik ook verwijs naar de astrologen waar ik veel van heb geleerd, en dat zijn stuk voor stuk mensen die dus hun positie en platform en privilege gebruiken. Om het privilege bedoel ik dus het publiek dat ze bereiken. Niet dat het allemaal gepriviligeerde mensen zijn, maar mensen die echt een oproep doen via astrologie aan andere, om bewust zijn van de wereld. Dus ik laat zien bijvoorbeeld heel vaak naar het Jessica Lanyadoo, en zij vertelt in haar podcast heel vaak.


Suzan Yücel: Wie is zij precies?


Suzan Yücel: Dat is een astroloog uit de VS. En ook een queer astrologer en zij is echt heel erg bezig met het is een super nuchter persoon dat ten eerste haar zon, maan en ascendant zijn, allemaal in steenbok wat ook echt bijna elke aflevering herhaald.


Suzan Yücel: En wat wat betekent dat dan?


Hasret Emine: Dat je echt een heel nuchter persoon bent en niet per se opgewekt of soort van optimistisch of zo. Dus als zijn vraag krijgt met zal ik ooit de ware vinden, dan begint ze al met ik weet niet of het voor iedereen en waren is. Ik weet niet of dat een doel moet zijn in je leven, dus het is heel ja, zit van ontnuchterend wat zij doet.


Suzan Yücel: Ja.


Hasret Emine: En in haar podcast, Ghost of a podcsast vertelt ze dus dat dan beantwoord eerst een vraag van iemand en dan in het tweede deel vertelt hoe de week eruit gaat zien, bijvoorbeeld. Maar tussendoor zijn er vaak reclames die platformen aan aanprijzen die gaan over het verzamelen van gratis eten voor zwarte transmensen bijvoorbeeld, en ze koppelt ook heel vaak persoonlijke vragen aan saturnus en dat saturnus dan weer in verband staat met revoluties en dat het dus niet persoonlijk is, dat die persoon heel erg chaotisch in hun vel zit, maar dat het ook kan liggen aan die planeet, want die planeet, die verstrooid alles en hoe dat dus ook effect kan hebben op onze politiek.


Hasret Emine: Dus het zijn meerdere lagen die zijn gebruikt en ik vroeg ook Astrology by Mecca en dat is iemand die het ook heel vaak heeft over haar eigen afkomst als zwarte vrouw en ja, het is zij zijn ook wel mensen die de clichés uit astrologie een beetje probeert te trekken, en...


Suzan Yücel: Wat zijn die cliches?


Hasret Emine: Nou bijvoorbeeld dat een leeuw altijd heel erg arrogant is, of ik ben zelf non binair, ik lees ook wel eens astrologie waarin het gaat over de verschillen tussen man en vrouw, terwijl ik soms denk: nou, ik snap dat dat dat onderscheid bestaat, maar het klopt ook niet altijd, ook al zeg ik soms ook wel eens: stier, mannen, geen fan van, maar dat zei ik vroeger echt heel vaak. En ondertussen denk ik: nou, het zit wel iets gecompliceerder in elkaar, want als een stier man verschrikkelijk is, heeft het misschien ook te maken met de samenleving die mannen leert om niet emotioneel open te zijn en bereikbaar te zijn.


Suzan Yücel: Ja.


Hasret Emine: En activistische astrologie is dus eigenlijk. Het zou hetzelfde zijn als... ja eigenlijk wat Lilith doet. Het is een platform dat heel erg inzoomt op de onderwerpen die misschien door andere media worden overgeslagen terwijl dat juist de ik zie dat heel erg zo de zere plekken zijn die misschien niet glamorous genoeg zijn voor de mainstream media en activistische astrologie doet dat ook. Die focust juist op de punten in astrologie die niet vaak worden besproken, en koppelt het ook echt aan het politieke. Want in principe, zo zie ik het, is alles politiek. Het feit dat ik leef is ook politiek, en hoe ik leef is ook politiek.


Suzan Yücel: Mmm en wat voor effect heeft astrologie op hedendaagse activisme en hè, voor gelijkheid en rechtvaardigheid en tegen onrecht? Wat kun jij zien in de sterren en planeten, hoe die nu staan, wat er gebeurt? Gewoon heel veel in de wereld op dit moment? Wat zie jij als astroloog.


Hasret Emine: Nou, ik ben zelf is dat de planeet saturnus dat gaat heel erg over restricties en overheden, maar ook wel revoluties dat die sinds december in waterman verkeerd en meestal saturnus en waterman zit. Dan gebeurt er best wel grote dingen. De vorige keer was toen ik werd geboren ik heb ook mijn Saturn return heet dat dan als saturnus terugkomt in het teken waard was toen jij werd geboren.


Suzan Yücel: En jij bent geboren in...


Suzan Yücel: Begin jaren negentig was dat dus in '92, en toen is bijvoorbeeld apartheid in zuid Afrika afgeschaft. En het betekent niet dat nu saturnus en waterman is, dat we ineens Palestina kunnen bevrijden of zo. Ik hoop het wel, maar dat is niet de voorspelling die je kan maken, want het is puur gebaseerd op hoe jij als mensen ook de op reageert en saturnus zijn Waterman dat kan er nu de komende per jaar tot 2023 misschien wel voor zorgen dat heel veel normen die we hebben ten opzichte van regeringen en de bestaande orde, dat we daar eigenlijk helemaal niet zo tevreden mee zijn. Want waterman dus ook nog een teken dat heel erg bewust bezig is met het collectief, met de samenleving, met je community je bijvoorbeeld, als je er één hebt en daarin zit. En in hoeverre kunnen wij dus daarin veranderingen teweegbrengen waardoor het gelijkwaardiger wordt dat wordt heel erg groot thema nu de komende paar jaar en ik ben daar best wel benieuwd naar hoe dat gaat uitpakken.


Suzan Yücel: Want als ik het zo hoor, is het juist, klopt dat ook wel, want het is heel veel, gaan heel veel stemmen op tegen de status quo. Dus eigenlijk is: is het zo dat de planeten een bepaalde energie afgeven, die dus ook weer matcht met wat er in ons en uiteindelijk dus ook in de samenleving dan gebeurt.


Hasret Emine: Ja, het is een beetje als met de maan die heel erg effect heeft op eb en vloed, bijvoorbeeld de zon trouwens ook als er een zonsverduistering is, dan heeft dat ook weer effect op de oceaan. En ik heb wel eens een keer tegen een hele skeptische vriendin gezegd: van hoe kan het dat wij niet per se geloven in dat de planeten effect op ons zouden kunnen hebben, maar het wel wetenschappelijk geaccepteerd is dat de maand effect heeft op de oceaan, terwijl een mensen ook uit zoveel procent, uit het grootste deel, uit water, bestaat bijvoorbeeld.


Hasret Emine: En het is niet altijd zo, hè, het is niet altijd zo dat als er Mercury Retrogade is dus als mercurius achteruit lijkt te draaien, dat dan alles in ons leven misgaat dat is niet per se zo, dat is ook een cliché in astrologie maar het is wel zo dat bepaalde planeten en standen misschien effect kunnen hebben op hoe wij handelen naar elkaar toe en dat er een bepaald soort openheid wordt gecreëerd naar het bevragen van de status quo, bijvoorbeeld door saturnus of door een andere planeet die daar een samenwerking werking mee heeft.


Suzan Yücel: Ja, ik heb ook een kleine huiswerkopdracht gegeven. Ik had gewild dat jullie het konden zien, want ik kijk nu in jouw schriftje je hebt echt een supermooie chart gemaakt, want net als dat ieder mens een chart heeft op de dag waarop je wordt geboren en dan is de geboortetijd en plaats heel belangrijk, een dag natuurlijk. Maar net als dat ieder mens een chart heeft, heeft ook ieder land een chart, dus de dag waarop een land is geboren of ontstaan. En ik was heel erg benieuwd van wat jij ziet in de chart van Nederland. Daar ben ik gewoon heel benieuwd naar, want er zitten op dit moment in een Ruttiaans tijdperk, hè, niet neo liberalisme die staat eigenlijk op z'n hoogtepunt, maar de kritiek op het neo liberalisme die zwelt ook heel hard aan. Eigenlijk zijn heel veel mensen er ontzettend ontevreden mee. Extreemrechts die wint aan terrein, veel zetels, op dit moment 27 uit mn hoofd en hè, er komen ook steeds meer splinterpartijen in de Kamer. Dus er is gewoon heel veel verdeeldheid. Dus ik ben heel benieuwd als jij naar de Nederlandse chart kijkt. Wat zie jij in de sterren en in de planeten?


Hasret Emine: Nou ik heb dus de chart gedaan op basis van de Vrede van Münster, omdat dat de eerste keer was niet dat Nederland als republiek werd erkend, als soevereine staat en ik heb de geboorte tijd even ingevuld op 12 uur 's middags, omdat ik dacht dat lijkt me een feestelijk moment in die tijd om uit te gaan en te zeggen: nu is Nederland officieel erkend, maar historisch. Die hebben ook wel eens andere data ingevoerd, en trouwens ook voor mensen die niet weten wat hun geboorte tijd is. Heel veel mensen met een vluchtelingen of een migrantenachtergrond hebben dat. Ondanks dat je geen tijd weet, kun je alsnog best wel veel met je chart doen. Dus wees vooral niet ontmoedigd om het ook te proberen.


Suzan Yücel: Dat vind ik heel goed. Dat je dat aangeeft wat.


Hasret Emine: Heb ik heb daar zelf ook heel lang mee gestruggeld.


Suzan Yücel: Heb je dat zelf ook gehad? Dat je tijd niet helemaal duidelijk was?


Hasret Emine: Ja, nou ja, mijn moeder heeft als een tijd aangegeven als kind, maar die zijn later, dan weer iets anders, terwijl ik ben in Turkije geboren, in een dorp, in een huis van mijn oma dus het is altijd moeilijk om te, ja, het zit van exact te weten wanneer het is. Maar de tijd die ik nu heb, klopt, als het goed is, wel, maar wel met de side note van. Ik weet niet of ze dat hebben genoteerd op het juiste moment, in dat huisje bijvoorbeeld.


Suzan Yücel: Ja.


Hasret Emine: Maar als ik kijk naar Nederland, Nederland is ook een stier, net als ik helaas, en ik ben heel erg blij hoor met stieren. Maar stieren kunnen ook bijvoorbeeld heel erg dictatoriaal zijn ligt eraan wat voor elementen is er nog meer hebben. Of het zijn hele creatieve, vrije expressievolle mensen zoals Cher of Adel ofzo oké, ik ga geen voorbeelden noemen van de dictator, want dan, dat wil ik gewoon niet nu gaan uiten bij mensen die misschien eigenlijk erg fan zijn van stieren, maar je kan het wel opzoeken.


Suzan Yücel: Laten we het gezellig houden.


Hasret Emine: Precies, maar ja, Nederland is dus een stier en als ik zo kijk naar die chart, dan zie ik een maan in vissen en de maan in vissen. Dat zijn mensen die de maan, die reguleert hun je emoties, en die voelt zich meestal thuis in kreeft, wat ook een waterteken is, vissen is ook een waterteken. Volgens mij zijn Clarice en Hasna allebei vissen.


Suzan Yücel: Ja, shoutout naar hen.


Hasret Emine: En maan in vissen is eigenlijk helemaal niet hetzelfde als zon in vissen, want het is veel meer gelinkt aan je emoties dan een iemand die zon in vissen heeft, die al best wel emotioneel kan zijn. Want wat het heel erg kan doen als het verkeerde aspecten heeft tot andere planeten, nou verkeerde, moeilijke aspecten, moet ik zeggen, dan kan het heel erg een effect hebben van altijd iemand zijn die leidt.


Hasret Emine: Dus altijd een leidende persoon zijn en daarin ook soms een beetje doorslaan en denken dat alles jou overkomt bijvoorbeeld. Dat is heel belangrijk is om even te onthouden over Nederland.


Hasret Emine: Want Stier sturen zijn mensen die echt heel erg duidelijk weten wat ze zelf willen doen en de niet per se snel van afwijken en ik zie mar sinds die er dicht bij mercurius de planeet van oorlog in heb, alleen van communicatie. Die zit er bijna op dezelfde lijn en die zijn dus ook extreem koppig. En ik weet niet of iemand ooit een discussie heeft gehad met de stier waarin de stier eigenlijk gelijk had en die persoon niet. Dat is gewoon geen leuke ervaring. Maar ook als een stier echt iets wil, of dat nou eerlijk is of niet, zoals dat ik zei, de dictator die ik niet gaan noemen bij naam, dan kan het ook fout uitpakken dus het is wel interessant dat mercurius zo dicht op mars zit in stier. Dat duidt denk ik, wel heel erg op een soort van dat imperialisme waar Nederland erg op heeft gegroeid, weet je wel, en dat kolonialisme die drang om soort van steeds meer te moeten hebben, want stier is ook nog eens geplaceerd in het tweede huis en dat huis, dat gaat heel erg over middelen en over rijkdom en ook over geld. Dus als ik dit zie, denk ik: o, ja, ik snap wel waar die rijkdom van Nederland vandaan komt en waar die drang naar geld vandaan komt, dat het heel erg gelinkt aan kolonialisme en imperialisme en dan heb je iets verderop heb je naast zon eh de mid heaven, en dat staat een beetje voor.


Hasret Emine: Het levenspad wat je volgt. En als dat zo dicht op de zon is, in stier, dat is allemaal heel erg een energie, dat gaat om geld en om succes en om middelen. En als ik dat zie, denk ik: o, ja, dat is dan misschien het handelsverleden, eh wat we hebben, wat niet altijd even goed wordt erkend. En dan heb je qua buitenplaneten heb je een soort oppositie tussen de tweeling en de boogschutter en dat zijn allebei tekens die heel erg houden van heel veel kennis en heel veel willen leren. Alleen de kant van de boogschutter daar zitten twee planeten die retrograde zijn dus dat zijn vaak daar, tot op een leerles die je hebt, en dat zijn ook nog eens planeten die Nederland misschien wel nodig heeft. Het is een planeet uranus, dat gaat weer over veranderingen spontane veranderingen waar je geen controle op hebt en neptunes en dat gaat heel erg over verbeelding en lijnrecht daartegenover zijn saturnus planeet van orde en regeltjes en dus ook revoluties en pluto en pluto is de planeet van de onderwereld. Maar als saturnus en pluto zo dicht op elkaar zitten tegenover de planeten, die eigenlijk ook wel een beetje kunnen helpen met een soort hoopvolle verandering, dan weet ik niet in hoeverre dat echt gaat lukken met zon koppig element als stier dat zo dominant is, want.


Suzan Yücel: Dus het is echt een strijd.


Hasret Emine: Ja, een strijd, tussen vasthouden aan het verleden en de bestaande orde willen behouden van ook die tijd, denk ik, en tussen al het mogelijke wat er kan zijn als je toelaat dat dingen misschien niet gaan op jouw eigen manier. En dat is wat ik als stier dus ook heel veel moeten leren, dat als het leven niet gaat zoals ik had gehoopt, als ik weer een een ja, een soort slecht nieuws krijgen of zo, of als ik weer iets meer maken, wat gewoon echt heel heftig kan zijn, dat ik niet moet gaan zinken in ulgh het gaat weer mis, maar dat ik denk, weet je, ik ga hier mee werken, ik ga kijken hoe ik hieruit kan komen en ik ga niet meteen er vanuit dat dit het ergste is wat kan gebeuren. Maar met de maan in vissen kun je heel zou denken dat het ergste wat er is gebeurd ik kom hier nooit meer uit. Ik ga voor altijd lijden en als ik nu kijkt naar Nederland, denk ik dus een land dat niet per se heel erg duidelijk heeft erkend dat het ook bijvoorbeeld veel heeft gedaan met slavernij. Dat is dit jaar pas voor het eerst gedaan in Amsterdam, een paar maanden geleden. En misschien is die maanden in vissen wel een beetje de reden waarom d'r vooral vanuit een soort ego wordt gekeken naar het lijden en niet hoe het naar buiten toe leiden heeft veroorzaakt. Want het is heel erg gecentreerd in chart de rondom de identiteit naar buiten toe en de communicatie naar buiten toe. Maar het persoonlijke aspect, dat is nog best wel leeg en helemaal niet zo ontwikkeld. Dus Nederland is eigenlijk niet per se echt emotioneel volwassen. Sorry als ik het zo mag zeggen en als ik dan kijk naar hoe de planeten de komende paar jaar tot ongeveer 2023 gaan bewegen, denk ik dat daar dus heel veel frictie in kan ontstaan, dat saturnus ook heel erg ervoor kan zorgen dat misschien neptunus en uranus die nodig zijn voor verandering, we waar we misschien niet eens van kunnen dromen dat zij ietsjes meer uit de kast worden gelokt en dat pluto... Ja ook de beetje tegenover de planeten is geweest. Saturnus en de pluto van Nederland dus. Als die daar tegenover gaat staan, dan komen we ook misschien face to face met het verleden van Nederland, en dat is denk ik allemaal een proces wat een paar jaar geleden is begonnen en nog dit tot de rest 2023 doorgaat. En ik ben heel benieuwd hoe de, hoe, de link tussen pluto en pluto hoe dat gaat zijn. Want meestal als pluto dus tegenover jouw pluto staat, dan heeft dat te maken met jou trauma'. En trauma's van Nederland die zitten in het huis, dat heel erg gaat over restricties en regels en de bestaande orde, en en ja, een beetje dat nuchtere. Dus ik vraag me af in hoeverre we na 2023 een land zijn wat rustig is en kalm en alles volgens de regeltjes wilt doen, en in hoeverre dr dus tegen die tijd hopelijk een soort opstand tegen is en mensen die zeggen: het kan anders, je kan je verbeelding gebruiken en je kan een beetje naar binnen keren om te kijken wat er kan veranderen.


Suzan Yücel: Ja, en wat denk jij als astroloog? Ja, wat er met Nederland gaat gebeuren als je dit zo ziet?


Hasret Emine: Ik denk dat er echt heel veel dingen anders zullen zijn, met bijvoorbeeld de komende Tweede Kamerverkiezingen en ik denk niet dat dat betekent dat er massaal op de partijen gaan stemmen die wel strijden voor rechtvaardigheid. Dat hoop ik natuurlijk wel, maar ik denk dat de dat polariserende waar veel mensen over praten, dat dat juist heel erg de frictie is van de planeten en dat dat nog wel echt voelbaar gaat zijn. Dus ik ben vooral benieuwd naar wat er na 2023 komt, dus wat er qua heling kan plaatsvinden en qua dat samenkomen waar ik de hele tijd over heb, hoe dat in de samenleving kan gebeuren, aan de hand van niet alleen de planeten, maar ook aan de hand van hoe de samenleving de op reageert. Want dit is het je chart van Nederland. Maar er wonen ook miljoenen mensen in het land met een andere chart, en die kunnen ofwel meegaan hierin want stieren zijn ook heel erg overtuigend. Of die kunnen denken, weet je geiïnspireerd door de planeten, die dus de bestaande orde proberen aan te kaarten. We gaan het anders doen en we gaan naar een wereld toe wat gelijkwaardiger is en ik ik weet niet hoe het eruit gaat zien uiteindelijk, want die conclusie trek ik niet graag als als astroloog, omdat het is heel erg veranderlijk kan zijn.


Suzan Yücel: Mmm.


Hasret Emine: Als ik er zelf naar kijk, hoop ik wel dat mensen meegaan in het onbekende en meegaan in een alternatief waar ze misschien niet van wisten dat het kon bestaan. Dus dan moet natuurlijk niet het alternatief op de regering, namelijk een dictatorschap onder leiding van een fascist maar iets wat we niet kennen, bijvoorbeeld echt gelijkwaardigheid en ja, waarom zo makkelijk ja zeggen op alles, waarom dat niet een keer kan veranderen. Ik denk dat er een hele grote kans is dat veel mensen steeds meer dingen gaan bevragen.


Suzan Yücel: En dat dat gebeurt nu. Eigenlijk ook al. Dat er best. Wel veel bevraagd wordt van alle kanten.


Hasret Emine: Ja, en dat is eigenlijk wel goed, omdat je daarmee ook wordt geconfronteerd met een verleden, wat in Nederland gewoon niet per se altijd even eerlijk is verwoord, want met een moon in pisces gaat het heel erg over jou en niet over, zoals ik al zei, het leed dat jij zelf misschien aandoet en die kritische zelfrecflectie zie, dat ontbreekt nog een beetje, maar ik zie ook wel Jupiter zit daar ook in de buurt.


Hasret Emine: Dat dat ook weer kan gaan veranderen, dus laten we hopen dat er gewoon vooral een emotionele ontwikkeling plaatsvindt van Nederland, waarin ook de samenleving een beetje in meegaat en mensen ook open staan voor het onbekende.


Suzan Yücel: Ik hoop het ook. Ik denk dat emotionele ontwikkeling alleen maar heel erg goed is.


Hasret Emine: ja. Ik echt, daar ben ik het ook mee eens.


Suzan Yücel: Zeker. Emine, ik wil je echt ontzettend bedanken voor je, ja, voor de kennis en voor de chart die je hebt gemaakt. Ik ga een foto van maken, sowieso want ik vind dat iedereen dat moet zien. Het ziet er prachtig uit. Ja, super bedankt dat je hier was.


Hasret Emine: Ja, dank je wel.


Suzan Yücel: En jij dank je wel voor het luisteren. Laat mij vooral ook weten wat jij vond van dit gesprek. Als je zelf ideeën of tips hebt, dan zijn die altijd welkom. Mocht je je eigen verhaal willen delen in een mail, in de comments, dan is je verhaal meer dan welkom. Tot de volgende keer. Doei!

 

Audio en VideoSuzan Yucel