Horoscoop: Spooky Scorpio season is hier!

Beeld: Suzanne Dikker

Intens, mysterieus, obsessief… De clichés over Schorpioenen zouden makkelijker ontkracht kunnen worden als ze niet die blik in hun ogen zouden hebben. Je kunt gemakkelijk met ze praten en snel tot gespreksstof komen dat misschien te persoonlijk is om te delen in de club, maar tonen ze ook daadwerkelijk hun diepste gevoelens aan je of peuteren ze vooral informatie uit je los?

De horoscopen die ik schrijf zijn bedoeld als handvaten om mee te navigeren door het leven. Ze bereiden je niet overal op voor, want het leven is en blijft onvoorspelbaar. Vooral met Uranus in het spel, de planeet van onvoorspelbare wendingen, die nog steeds in het teken Stier is. Imperfectie hoort bij mens zijn, maakt dat we vallen, opstaan, leren, groeien en opnieuw proberen.

Naast de zon zijn de komende maand ook Mars, planeet van conflict en Mercurius, planeet van communicatie in Schorpioen. Dit drietal zal één voor één tegenover Uranus staan. We raken geobsedeerd met veiligheid wanneer we het gevoel hebben dat onze zekerheid onder ons vandaan wordt getrokken. Ons ego neemt over, staat vooraan met de wapens in de handen, probeert controle te krijgen over de situatie: maar waar is het gevaar?

Met de wisseling van het seizoen, eclipsen en meerdere vieringen voor de doden wordt dit een sluimerende maand. Neem de nieuwe maan in Schorpioen op 4 november als moment om op papier te reflecteren op 2021. Schrijf je dankbaarheid op, je successen, hoe klein en onzichtbaar ze ook zijn. De dag erna verschuift Venus naar Steenbok en Mercurius naar Schorpioen. Tot de vroege ochtend van 19 november, wanneer de volle maan in Stier (een gedeeltelijke maansverduistering/eclips) plaatsvindt, kan het een turbulente periode worden. Waak voor obsessieve gedachtes en koppige zelfkritiek.

En vergeet niet af en toe naar de Scorpio playlist te luisteren die ik heb gecureerd.  

ARIES/RAM
Als eerste in de sterrenbeeldenreeks sta je bekend om je vooruitgaande kracht. Je ondernemende houding zal de komende maand van pas komen om je emoties ergens in te kunnen stoppen zonder direct op ze te reageren. Zo uit je je woede, verdriet, teleurstelling zonder het allemaal te ontkennen of weg te stoppen. Al kan het nooit kwaad ze ook te delen met de mensen om je heen, maar pas op dat je niet ontmoedigd raakt als ze je niet onmiddellijk kunnen verlichten.

TAURUS/STIER
De zon, Mars en Mercurius staan stuk voor stuk tegenover jou de komende weken. Hoe vervelend Uranus ook is geweest in de afgelopen jaren, hoe oncomfortabel je ook kunt worden van die onverwachtse wendingen: blijf vertrouwen. Ook het ongrijpbare van het leven biedt je vastigheid. Pas op met vroegtijdige aannames en een koppig verlangen naar stabiliteit, want voor je het weet sla je roekeloos om je heen terwijl er niemand bij je staat. Kwetsbaarheid is ook een kracht, lieve Stier.  

GEMINI/TWEELING
Het is niet makkelijk om te kiezen, maar soms worden de keuzes voor je gemaakt. Vergeet niet dat niet alle vragen antwoorden hebben, niet ieder dilemma of riedeltje een oplossing heeft. Werk aan rituelen om je gevoelens te eren, zelfs al ben je het niet met ze eens. Je verwarring is een karaktereigenschap waar je mee kunt leren leven zonder jezelf in lastige bochten te wringen. Er is een voordeel aan meerdere opties bevragen: een honger naar meer manieren van leven, meer nieuwsgierigheid. 

CANCER/KREEFT
Welk boek wilde je dit jaar nog lezen? Wat voor podcast afleveringen heb je niet af kunnen luisteren in de trein? Hoeveel kennis kun je vergaren, opslaan, doorgeven, afstaan? Maak tijd vrij om een moment te hebben voor zelfkennis, educatie en vooral: vragen. Het clichébeeld van een Kreeft is dat het een wezen is dat of huilt, of aanvalt. Gelukkig ken je jezelf beter dan dat: ook creativiteit is onderdeel van je persoon, maakt wie je bent, zorgt ervoor dat je creëert.

LEO/LEEUW
Het kan zijn dat je agenda er nu al iets drukker uitziet dan je gewend bent. Maar lieve Leeuw, hoe gevoelig je ook bent voor andermans perceptie: jij bent een vuurteken. Laat dat vuur in je branden zonder schaamte. Vergeet af en toe niet om een performance in de keuken te houden voor en door jezelf. Ook met een rustige agenda kun je intern druk zijn de komende weken. Dit is een goede tijd om je relatie met het woord succes te ondervragen. 

VIRGO/MAAGD
Je zou als hermit van de sterrenbeelden nog langer binnen kunnen blijven, maar helaas: de komende weken word je uit je stoel getrokken, van hot naar her verplaatst, reis je niet alleen fysiek maar ook mentaal af naar plekken die je lang bent vergeten. De focus op het individu maakt dat sociale vraagstukken makkelijker worden goedgepraat: alsof je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Niks is minder waar: ook het collectief en de mensen om je heen bepalen je leven. Vergeet ze niet.

 

LIBRA/WEEGSCHAAL
Onopgemerkt groei je door, zonder alles te delen met de buitenwereld. De stappen die je hebt gezet het afgelopen jaar lijken achteraf toch veel groter dan je in eerste instantie dacht: sta eens stil bij ze. Weet dat de balans waar je zo naar op zoek bent steeds dichterbij komt. Wat je liever nog even verbergt in het diepste van je bewustzijn kan ook worden ingezien zonder uit te pakken. Kijk er niet zomaar doorheen: hulp vragen is ook een daad van kracht.

 

SCORPIO/SCHORPIOEN
Gefeliciteerd, lieve Schorpioen! Met drie planeten in jouw teken wordt dit een intense maand voor anderen, terwijl jij je juist veel meer op je gemak kunt voelen. Hoe graag je ook controle wilt hebben over wie wat van je weet: alles komt uiteindelijk boven water. Je hebt die controle niet, je hoeft er ook niet altijd naar te streven. Veranderingen komen en gaan, wisselen zich af zoals de seizoenen in een jaar of de weersvoorspelling in de herfst. Laat ze komen en gaan.

 

SAGGITARIUS/BOOGSCHUTTER
Venus verlaat jouw teken vanaf 5 november, waarmee een nieuwe periode aanbreekt van herzien en ordenen: Waar heb je jezelf in de steek gelaten de afgelopen maanden? Hoe bouw je aan je fundament, ga je om met geld, zoek en vraag je om hulp? Al die saaie elementen van het leven doen er helaas ook aan toe. Flierefluitend door het leven gaan is geen privilege waar iedereen gebruik van kan maken. Je kunt je leven uitsorteren én wakker worden in een onbekende slaapkamer.

 

CAPRICORN/STEENBOK
Oh, dáááár is je sociale leven! Daar zijn die vrienden die je al een tijd niet hebt gezien of gesproken! Wat fijn om eens tijd voor ze te maken en niet alleen maar door te werken tot je agenda wekenlang vol zit! Het einde van het jaar nadert en zoals ieder jaar kun je onbewust melancholischer worden dan je doorhebt. Reflecteer niet alleen op je kapitalistische successen, maar juist op de persoonlijke: zie waar je bent gaan bloeien, wat er is veranderd, wie je wordt.

AQUARIUS/WATERMAN
Geluk is niet iets wat gemakkelijk komt – in alle betekenissen van het woord. Geluk hebben, gelukkig zijn, lijken materiële waarden te zijn geworden in een wereld die vraagt om productie. In hoeverre hangt je imago af van wat anderen van je zullen vinden? Wat de sociale norm is over geluk? In plaats van te focussen op de massa mag je je energie ook eens richten naar binnen. Kijk naar je (gekozen) familie, naasten, geliefden. De zorg die er onzelfzuchtig wordt uitgewisseld.

 

PISCES/VISSEN
Dit zijn de laatste weken waarin Neptune, planeet van dromen, retrograde is in jouw teken. In december stationeert het direct en Jupiter, planeet van geluk, keert dan terug in jouw teken. Er komen tijden aan waar je je niet op kunt voorbereiden. Wees intuïtief en blijf dicht bij jezelf. Je heersende planeten brengen de nodige hulp, maar zullen zich ook richten op je veranderlijke aard. Hoe vaak laat je je leiden door de emoties van een ander? Zijn je grenzen daarin duidelijk voor jezelf?

ArtikelenHasret Emine