Verkiezingen: Deze 6-jarige legt je uit op wie je moet stemmen en waarom

Politiek kan soms lastig en saai zijn. Zoals Clarice Gargard eerder al schreef is het voor velen ook een ver-van-je-bed-show. Paradoxaal genoeg, want politieke keuzes hebben wel degelijk invloed op hoe wij ons leven inrichten en hoe wij ons kunnen voortbewegen in de maatschappij. Dat is ook de reden dat ik mijn dochter Ines (6) nu al probeer te interesseren voor het belang van de parlementaire democratie.

Dat stemmen een voorrecht is, kreeg ik met de paplepel ingegoten. Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn vader zijn driedelige pak aantrok, zijn paspoort uit de kast haalde en naar de gymzaal om de hoek wandelde om op “zijn” partij te stemmen. Hij was trots dat hij mocht stemmen, omdat met het recht op stemmen ook een bepaalde zeggenschap komt. We hebben in het leven niet altijd alles in de hand, maar door te stemmen kun je wel het verschil maken. Deze zeggenschap is misschien niet absoluut (en dat is maar goed ook), maar samen, met elkaar, beslissen we iedere vier jaar wat voor soort samenleving we willen hebben.

Ik herinner me ook de discussies tussen mijn ouders over op welke partij zij moesten stemmen – mijn vader koos steevast voor de PvdA, want de ‘arbeiderspartij’, mijn moeder is zolang ik me kan herinneren al een zwevende kiezer –. Het meest fascinerende aan die gesprekken vond ik de redenen om vóór of tegen een partij te zijn: soms waren deze persoonlijk gemotiveerd, andere keren ging het voorbij het persoonlijke, en stond het belang van anderen juist voorop.

podcast_icons8.png

In aanloop naar de aankomende verkiezingen vulden we met Ines de stemwijzer in, om haar uit te kunnen leggen wat het verschil is tussen al die gezichten die ze op straat op de borden tegenkomt. Toen ik haar uitlegde dat er zoveel borden hangen om mensen aan te moedigen om te gaan stemmen, omdat veel mensen niet stemmen, vroeg ze of we de stemwijzer nog eens konden doen in de vorm van een podcast. ‘Om te laten zien dat stemmen leuk is’, zei ze nog. Welnu, of stemmen echt leuk is laat ik over aan jullie, maar dat het verdomde belangrijk is, dat staat buiten kijf. Nu meer nog dan voorheen.

‘Ik weet niet op wie ik moet stemmen’, is geen argument meer. Als Ines een stemwijzer kan invullen, kun jij het ook.

Luister hieronder naar de podcast, of via Spotify

Genoten van dit artikel? Word ‘friend’ van Lilith en support onze journalistieke en feministische platform.
Enjoyed this article? Become our
friend and support us.

Image: Icons8