Kijken: Eens een migrant, altijd een migrant?
Voor Studium Generale Universiteit Utrecht ging Lilith co-founder Hasna El Maroudi in gesprek met een aantal wetenschappers over migratie. Ze vroeg hen onder meer naar de verklaring van de opkomst van radicaal-rechts, hoe goed migratiebeleid eruit zou moeten zien en naar het veel bediscussieerde onderwerp ‘intergratie’. Want wat is dat nu eigenlijk? Wie moet waarin integreren? En kun je van mensen met een migratieachtergrond – soms derde of vierde generatie – nog wel vragen om te integreren? Welke voorwaardelijkheden hangen er aan het Nederlandschap en hoe moreel verantwoord, of onverantwoord, is dat?
‘Nederlanders weer op 1’. Met deze slogan won de PVV eind vorig jaar de verkiezingen. Asielzoekers, arbeidsmigranten en moslims vormen volgens de partij een bedreiging voor ‘echte’ Nederlanders. Die standpunten zijn niet nieuw. Dus waarom stemden kiezers juist nu zo massaal voor radicaal-rechts? En waarom vindt dit vijandbeeld in heel Europa zoveel weerklank? Met interdisciplinair sociaal wetenschapper prof. Marcel Lubbers (UU).
In de jaren zestig werden ze gastarbeiders genoemd, een tijd waarin de samenleving weinig moeite had met buitenlanders. Die waren broodnodig om de economie draaiende te houden. Ruim een halve eeuw later zijn de Marokkaanse nieuwkomers van toen de gevestigden van vandaag. Historicus dr. Nadia Bouras (LEI) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar hun komst en inburgering. Hoe gaat het nu met deze gemeenschap?
Volgens socioloog prof. Hein de Haas (UvA) is het migratiedebat volledig losgezongen van de realiteit. Zowel rechtse als linkse partijen verspreiden onwaarheden, die media klakkeloos overnemen. Migranten zouden onze banen inpikken of ze zijn dé oplossing voor de vergrijzing. We prikken de belangrijkste migratiemythes met hem door en werpen een blik op de toekomst: wat is goed migratiebeleid?
De avonden zijn georganiseerd in samenwerking met het European Research Centre on Migration and Ethnic Relations (ERCOMER).