Verkiezingen: tien redenen waarom stemmen nu zóóó belangrijk is

Op 17 maart zijn de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen zal Lilith artikelen en andere producties publiceren en events organiseren om te informeren over partijen, partijprogramma’s, overheidsbeleid en de thema’s die wij in deze huidige verkiezingen van belang vinden. Politiek lijkt soms een ver-van-je-bed-show , maar heeft direct invloed op jouw leven en dat van iedereen om je heen. Als je in de zorg of het onderwijs werkt en beter betaald wil worden, als je jongere of student bent en geen torenhoge studieschuld wil, als je alleenstaande ouder bent of een gezin hebt en ondersteuning nodig hebt, als je ziek, zwart, van kleur, LHBTQI, zzp’er, vrouw of arm bent kun je er van verzekerd zijn dat de politiek zich met jou bemoeit, en dat is niet altijd ten goede. Het voelt soms hopeloos allemaal, maar daarom is het juist belangrijk dat je in het stemhokje van je laat horen. Wil je herinnerd worden aan waarom? We trappen onze verkiezingsreeks af met tien redenen (in willekeurige orde) waarom bewust stemmen nu zo belangrijk is.

Vote.jpg

Illustration: Silvia Celiberti

1. Klimaatcrisis

De klimaatcrisis waar Nederland niet genoeg actie tegen heeft genomen en daarom zelfs is veroordeeld. Ik denk dat we niet hoeven uit te leggen dat niets meer uitmaakt als we geen actie ondernemen, terwijl de gehele mensheid in gevaar is vanwege extreem weer, droogte, vloedgolven en nog meer Bijbelse rampen. In veel landen in the Global South is het al te laat door veelal westerse industrieën en consumptie. Daar moet nu verantwoordelijkheid voor genomen worden.

2. Extreemrechts

De zorgelijke opkomst van extreem en radicaal rechtse groepen in de hele wereld. Maar ook in Nederland. Van Pegida en (complotgroep) Qanon tot neo-nazi’s. Deze groepen hebben soms zelfs sympathisanten binnen officiële instituten en organisaties en zorgen er ook voor dat witte jonge mannen radicaliseren.

3. Radicaal-rechtse politiek

Radicaal en extreemrechtse politici die de politiek, het overheidsbeleid en media beïnvloeden. Wat kan leiden tot meer conservatisme, antisemitisme, discriminatie van minderheidsgroepen, etnische profilering en uitsluiting. Thierry Baudet en Geert Wilders zeggen wellicht soms verstandige dingen over corona maar zelfs een stilstaande klok heeft twee keer op de dag gelijk. Dat betekent niet dat je hem daadwerkelijk moet gebruiken. En wat misschien wel enger is dan een virus dat te genezen valt, zijn leiders met ongeneeslijke haat die deze pandemie misbruiken voor eigen gewin.

4. Fundamentele rechten

Vrouwenrechten en andere vanzelfsprekendheden die ineens weer bevraagd worden. Denk aan abortus, maar ook de persvrijheid. Hoewel er zeker kritiek valt te leveren op mainstreammedia, is geen enkele samenleving gebaat bij het onderdrukken van de pers, wat vaak leidt tot onderdrukking van mensen en het vrije woord.

5. Coronacrisis

We zitten in economische en wereldcrises, door corona, waar we goed uit geloodst moeten worden. Momenteel krijgen we vooral neoliberaal en onzorgvuldig beleid van de VVD voor de kiezen. Het is moeilijk regeren in een pandemie maar er zijn zoveel beslissingen die gemaakt konden worden die beter zouden zijn voor ondernemers en werkenden en misschien iets minder voor KLM (zeg me waarom burgers een deel Tozo terug moet betalen en miljardenbedrijf KLM de miljoenensteun mag houden).

6. Machtige corporaties

De VVD was zo’n tien jaar aan de macht en heeft vooral bedrijven en grootkapitaal vooropgesteld en meer macht gegeven door, bijvoorbeeld, belastingvoordelen als snoepgoed uit te delen. Ondertussen werden ouders van de Toeslagenaffaire de schulden en soms dood ingejaagd. Ook gaat de partij al tien jaar lang het meest ‘over de schreef’ en lappen partijleden elke regel aan hun laars, iets waar gewone burgers niet zomaar mee weg zouden komen

7. Vluchtelingencrisis

Door conflict, klimaatcrisis en andere factoren zijn veel wereldburgers ontheemd geraakt. Maar fort Europa en daarbinnen burcht Nederland weigeren hun aandeel van vluchtelingen en migranten op te nemen. We laten zelfs kinderen in brandende kampen stikken want eigen KLM eerst.

8. Woningnood

De woningnood waar we in zitten komt door sociaal afbraakbeleid. Als de focus steeds meer ligt op kopen, dan op het bieden van betaalbare huur lukt het steeds minder mensen om gedegen onderdak te vinden. Ook stijgen de prijzen van huren en hypotheken exponentieel maar de salarissen niet. Applaus voor je beroepsgroep is leuk maar je kunt er niet in wonen

9. Progressief kabinet

We hebben niet eerder een linkse/progressief kabinet gehad. Wel een centrum-links kabinet in de jaren negentig. Dat zou nu inhouden dat partijen als PvdA, GroenLinks, SP, en de Partij van de Dieren - als ze hun beef opzij kunnen zetten - wellicht voor meer sociaal beleid kunnen zorgen. Met initiatieven als een verhoging van minimumloon en verlaging van zorgkosten en de aandacht voor onrechtvaardigheid jegens diverse minderheidsgroepen in de samenleving. Dit wil overigens niet zeggen dat hiermee alles opgelost zal zijn en deze partijen al je wensen behartigen. De Pvda steunde in regering met VVD veel liberaal afbraakbeleid, GL cancelde de basisbeurs en SP-leider Marijnissen vond Trump best een beetje inspirerend. Maar het zou vele malen beter zijn dan wat we nu hebben. Vooruitgaan betekent niet altijd meteen op je bestemming aankomen.

10. Representatie en participatie

De huidige politiek is op geen enkele manier een afspiegeling van de samenleving. Met weinig vrouwen, enkele Kamerleden met een migratieachtergrond en nul met een afro-Nederlandse achtergrond (wat op z’n zachts gezegd vreemd is gezien de koloniale geschiedenis van het Nederlands koninkrijk). De lijsten van sommige politieke partijen zijn inmiddels (vermoedelijk deels uit angst na de BLM-opleving) gediversificeerd. Met een partij als Bij1 aan de intersectionale top qua representatie en belangenbehartiging van diverse groepen. Dat geldt ook in zekere mate voor de op de islam geïnspireerde Nida. Al zijn het nog kleine opkomende partijen

Er zijn natuurlijk nog veel meer reden maar kortom: beleid dat niet op welzijn en vooruitgang van burgers is gebaseerd is anno 2021 onacceptabel. Je stemt vooral om te laten zien wat we nu niet willen en nodig hebben in deze crisis: bedrijven eerst, racisme, antisemitisme en islamofobie en fraude.

De politiek zal niet alles kunnen veranderen. Je bent er niet van verzekerd dat de politieke partijen waar je wel op stemt überhaupt hun afspraken nakomen en het hele systeem moet eigenlijk op de schop. Daarom zijn er naast stemmen talloze manieren om van je te laten horen en je in te zetten voor verandering. Bewustwording, actievoeren, informatievoorziening, aanpassing van het eigen gedrag en de omgeving.

Maar uiteindelijk kan je met stemmen als daad van verzet wel bepalen wie er aan de knopen zit en wie wel of juist niet een seat at the table krijgt. Het is vervolgens aan jou zelf om na de verkiezingen de macht te blijven bekritiseren en hen aan hun verantwoordelijkheid aan het volk te herinneren.

Blijf verder op de hoogte via onze verkiezingenreeks en praat mee op socials via #stemmenmetlilith

Genoten van dit artikel? Word ‘friend’ van Lilith en support onze journalistieke en feministische platform.
Enjoyed this article? Become our
friend and support us.

ArtikelenClarice Gargard