Back to All Events

World Cinema Amsterdam: Strong & Unwavering: Women of Iran


  • Diverse filmhuizen Amsterdam (map)

World Cinema Amsterdam presenteert dit jaar het themaprogramma Strong & Unwavering: Women of Iran. Geïnspireerd door het tragische overlijden van Mahsa Amini, die werd gearresteerd en mishandeld vanwege het niet correct dragen van haar hijab, biedt dit programma een diepgaande kijk op de uitdagingen waarmee Iraanse vrouwen worden geconfronteerd. World Cinema Amsterdam vindt plaats van 22 tot en met 27 augustus 2023.

Seven Winters in Tehran

Het programma Strong & Unwavering: Women of Iran wordt geopend door de indringende documentaire Seven Winters in Tehran. Geregisseerd door Steffi Niederzoll, belicht de film het waargebeurde verhaal van Reyhaneh Jabbari, een 19-jarige studente die werd beschuldigd van moord op haar verkrachter en geëxecuteerd werd. Reyhaneh is nu een symbool van verzet tegen vrouwenonderdrukking en een inspiratie in de strijd voor vrouwenrechten wereldwijd. 

"Zelfbeschikking is een fundamenteel recht, ongeacht geslacht. Als filmmaker ben ik vereerd deel uit te maken van dit programma, dat dit thema op krachtige wijze belicht en de stem van vrouwen via film versterkt," aldus filmmaker Steffi Niederzoll.  Directeur Raymond Walravens voegt toe: "Dit programma is een eerbetoon aan moedige Iraanse vrouwen die strijden voor vrijheid en gelijkheid. We geloven dat hun verhalen de wereld zullen inspireren en positieve veranderingen teweeg zullen brengen."

Het programma bevat ook de bekroonde film Numb van Amir Toodehroosta, waarin de onschuld van een kleuter botst met de harde realiteit. Daarnaast is er de documentaire Between Revolutions van Vlad Petri en tot slot is er Shayda, het hartverscheurende debuut van regisseur Noora Niasari, waarin een vrouw strijdt voor haar vrijheid.


Uniek campagnebeeld Sara Emami & Innerjaltz

Speciaal voor het programma is er een uniek campagnebeeld gemaakt door de Iraans-Nederlandse Sara Emami. Vorig jaar protesteerde ze op haar eigen manier met een illustratie, die wereldwijd symbool werd voor de strijd voor vrouwenrechten in Iran. In samenwerking met de anonieme grafisch ontwerper Innerjalz uit Iran, bekend van protestkunst op Instagram, hebben ze een krachtig beeld gecreëerd dat de veerkracht van Iraanse vrouwen symboliseert.

Overig programma World Cinema Amsterdam 2023
World Cinema Amsterdam 2023 biedt naast het themaprogramma Strong & Unwavering: Women of Iran ook een programma samengesteld door Filmmaker in Focus, Felix de Rooy. Een ander hoogtepunt is de sterke competitie, waarin acht speelfilms strijden om de eer. Deze selectie omvat drie debuutfilms en drie tweede films met veelal krachtige vrouwelijke rollen. De openingsfilm is TÓTEM, het langverwachte vervolg op de geprezen debuutfilm La camarista, geregisseerd door Lila Avilés. Avilés zal zelf aanwezig zijn bij deze speciale gelegenheid. Het festival vindt plaats van 22 tot en met 27 augustus op de locaties Rialto VU, Rialto De Pijp, Cinema de Vlugt en De Balie.

Later Event: September 14
Danstheaterduet: The Rited