Horoscoop: hoe zal Waterman omgaan met intense emoties en complexe vragen?

Het nieuwe jaar is niet zo stilletjes en rustig gestart als we misschien zouden willen. Een fascistische couppoging in de VS, de tweede impeachment van Trump en het vallen van kabinet-Rutte III… Zet je maar schrap, want 2020 was geen uitzondering! De onderdrukkende systemen van deze wereld beginnen af te breken. Hoeveel weerstand er ook is: samen kunnen we sterk staan voor verandering. 


AQUARIUS_blogpage website_1080x720.jpg

Aquarius of Waterman is hét teken voor samenwerking, community building en collectiviteit. De traditionele heersers van Aquarius zijn Saturnus en Uranus, langzaam bewegende planeten die invloed hebben op collectieve veranderingen en verrassende ontwikkelingen. Waar Saturnus in Waterman staat voor disruptieve transformaties van onze normen en waarden, staat Uranus in Taurus voor maatschappelijke fricties en persoonlijke ontwikkelingen. Deze thema’s staan de komende jaren centraal in ieders leven, maar het is aan jou hoe je de voorbodes van de planeten implementeert. Kies je de kant van de onderdrukker of vecht je voor gelijkwaardigheid voor iedereen?

Dit seizoen begint met nogal wat emotionele intensiteit, maar in classic Aquarius fashion worden deze wrange gevoelens snel omgezet in zelfstandige actie. Hoe kies je voor onafhankelijkheid zonder het Westers individualisme te omarmen? Baken je je grenzen wel genoeg af zonder je vrienden in de steek te laten? Met de volle maan in Leo/Leeuw op 28 januari neem je een diepe duik in deze complexe vragen. Twee dagen later, net wanneer je in your feelings bent, begint Mercury Retrograde. In het teken van Aquarius hoeft het geen groot gevaar te zijn, maar pas tot 21 februari wel op voor communicatieproblemen, technische storingen, vertragingen en plannen die anders lopen dan verwacht. Het kan zomaar voorkomen dat je wekker niet afgaat. Zit je daar in een online meeting zonder eyeliner, met een koffievlek op je haastig aangetrokken zijden overhemd.

Op 1 februari verplaatst Venus zich in Waterman en op 10 februari volgt de maan. Dan is er op 11 februari een nieuwe maan in Aquarius, die ervoor zorgt dat alle vragen rondom de volle maan in Leeuw tot een conclusie leiden. De zon, maan, Mercurius, Venus, Saturnus en Jupiter verkeren nu allemaal in Aquarius. Tegelijkertijd is er frictie met Mars en Uranus, beiden in Stier. Waterman en Stier zijn fixed signs: koppig, eigenwijs en met een eigen agenda die – vooral in het geval van Stier – niet kan worden opgejaagd. Uranus zorgt voor verrassingen die niet te voorspellen zijn, terwijl Mars in Stier explosief en reactionair kan worden. 

Dit soort astrologie stelt een ultimatum voor, een breekpunt, een nieuwe periode. De dagen erna zijn net als blanco papier, egaal, maar of dit komt door een vreedzame actie of een gewelddadige opstand is moeilijk te voorzien. Zorg goed voor jezelf en je omgeving, want we zitten al bijna een jaar in een pandemie en hebben niet alleen behoefte aan rust en ontspanning, maar ook een kabinet dat ons niet laat vallen in haar eigen val.

ARIES/RAM

De vragen die deze maand centraal staan in je leven gaan om communicatie, lieve Ram. Wees niet zo gefrustreerd als mensen je energie verwarren met woede. Laat ruimte over voor andere meningen en inzichten zonder daar een reactie op te hebben. Je dagelijkse rituelen lijken ietwat op de schop te gaan, ofwel doordat je te veel hooi op je vork hebt genomen, of juist omdat je even helemaal niets meer op je agenda hebt staan. Gun jezelf een nieuw boek, google veel te lang over de Kim & Kanye break-up of bel urenlang met vrienden die je weinig spreekt. Iedere periode van het leven is een periode van beweging, zelfs als je het gevoel hebt dat je stilstaat.

TAURUS/STIER

Dat de meest emotionele onderwerpen omhoog komen tijdens Waterman seizoen is een blessing in disguise voor je, zelfs al ga je anders om met je gevoelens dan gewoonlijk. Ook jouw bouwstenen bestaan uit paden die ooit zijn uitgedacht, niet enkel uit toevalligheden van het leven. Voel de liefde die je wordt gegeven zonder te veel na te denken of te labelen. Het begrip familie kan anders tot uiting komen in het leven dan je onbewust is aangeleerd. Je bent langzaam klaar aan het stromen om de rol van educator op je te nemen, maar weet dat niet iedereen jouw kennis en werkwijze hoeft te waarderen. Niet iedereen hoeft het überhaupt mee te krijgen. Wees spaarzaam met je tijd en energie.

GEMINI/TWEELING

Zoals P!nk tien jaar geleden al irritant vaak tegen ons bleef roepen: Get this party started! Je heersende planeet zorgt voor wat technische ongeregeldheden, maar jij prikt daar zomaar even doorheen. Begin een nieuw creatief project met die influencer uit Berlijn, stort je op een politieke campagne of organiseer een online spelletjesavond. Valt je wifi uit? Schakel over naar een group phone call op z’n Gordo, Miranda en Lizzie’s. Hoe zwaar deze onzekere tijden ook zijn, blijf jezelf herinneren aan de minder zware aspecten van het leven. Zoek plezier in de kleinste dingen, op afstand, zonder besmettingsgevaar. En begeef je rondom de mensen die het beste uit je halen in deze tijd. 

CANCER/KREEFT

Je springt op een soort sneltrein van werk in de komende weken, of dat nou een moeilijke scriptie is of een baan die je eindelijk weer kunt oppikken. Deze energie kan je ook in de weg staan, Kreeft, want voor je het weet slaat het op je gezondheid. Wees voorzichtig. Je leert meer dan ooit dat jouw wil in het leven niet ten koste van anderen hoeft te gaan, zonder je verantwoording uit het oog te verliezen. Er is een balans tussen zorgzaamheid naar anderen toe en het volgen van je diepste verlangens. Hou de mensen uit je leven die het gewicht meer naar henzelf toetrekken dan naar jou. Niemand heeft tijd en ruimte voor energy vampires in 2021.

LEO/LEEUW

Ik weet het, Leeuw, je mist het om op een terrasje te zitten en mensen te kijken, judging, eye flirting, drinking… Je kunt je vrienden en geliefden ook op een veilige manier zien. Denk aan een wandeling door een natuurgebied, waarbij je misschien geen mensen maar honden beoordeelt: welke zou je het liefst willen adopteren? De komende weken waardeer je het steeds meer hoe sommige armen altijd uitgestrekt naar je zijn, ook wanneer je geen tijd hebt om ze op te zoeken. Het afgelopen jaar was je veel op jezelf, maar ook introversie is van belang voor relaties. Je hebt geleerd, je blijft leren en wij staan hier aan de zijlijn, stilletjes voor je te juichen.

VIRGO/MAAGD

Al die emoties die plots boven water dreven in 2020 hebben je laten inzien dat ook jij, met al je manieren van categoriseren, ordenen en plannen, voor verrassingen kan komen te staan. Dit is een moeizame weg waar je voorlopig nog niet vanaf kunt stappen. We leren al op jonge leeftijd alles te beschrijven in binaire woorden: van goed en kwaad tot gelukkig en ongelukkig. Jij voelt allerlei nuances waar je nog geen naam voor hebt, laat situaties zich ontvouwen zonder je er volledig op te storten en raakt niet meer in paniek zonder controle. Kijk naar jezelf, Maagd. Kijk hoe je de zwaarte tilt en deelt, in plaats van weg te stoppen. Wees trots, dankbaar, kwetsbaar.

LIBRA/WEEGSCHAAL

Die onrust in jou wordt eindelijk gestild door wat creatieve kennis. Welke theorie omarm je deze maand? Ga je je kledingkast af op zoek naar wat Parisian chic outfits, of duik je in de koloniale geschiedenis van Frankrijk? Als Weegschaal kun je het natuurlijk ook combineren. AOC kan niet voor niets Among Us spelen terwijl ze politiek engagement probeert te vergroten. Je woorden en projecten zoeken nog naar een platform, maar zodra je die hebt gevonden of gecreëerd vallen de puzzelstukken op hun plek. Blijf je dromen achterna jagen, maar let ook op dat je niet al te druk bent. Ook AOC wandelt soms even met haar hondje Deco voordat ze weer een on point speech geeft.

SCORPIO/SCHORPIOEN

Begeef je even buiten de bedrukkende muren van je kamer en zie de mensen die zich ontfermen over jou. Er is veel wat je nog wilt doen en hoezeer de huidige staat van de wereld je ook tegenhoudt, wenslijsten maken kan altijd. Waar neig je naar wanneer je weer de ruimte voelt om na te denken over je toekomst? Wat wil je worden als je ouder wordt? Deze vraag stellen we vaker aan kinderen dan volwassenen, terwijl we nog net zo verloren kunnen zijn tussen ‘astronaut’ en ‘kunstenaar’ als we waren op ons zevende. Er zijn mensen die wachten tot je klaar bent voor een samenwerking. Geef ze een belletje of zelfs een kans, als je intuïtie het toelaat.

SAGITTARIUS/BOOGSCHUTTER

Dit was me het jaar wel, he? Je hebt nog lang niet alle rust gepakt die je nodig had en voelt je waarschijnlijk nog steeds overweldigd door het gebrek aan reizen. Maar Boogschutter, het is oké. Je hoeft even niks te doen. Wat er nu allemaal opkomt in je gaat zich uiten op manieren die je nooit had kunnen voorstellen. Jij draagt ook een steentje bij aan het welzijn van het collectief en juist jij, juist nu, weet daar je weg in te vinden. Kijk naar de transformaties die Britney, Taylor en Miley maken per nieuw album. Deze herontdekking is echt niet alleen weggelegd voor popsterren. Ook jij kunt je eigen 80s revival meemaken, zelfs zonder Stevie Nicks collab.

CAPRICORN/STEENBOK

Luister, Steenbok. We weten allemaal dat je op de meest ludieke manieren je emoties uit. Of je nou een appgroep maakt die “I love you” heet waar je je vrienden in toevoegt zonder berichtjes te sturen, of alleen een emoji stuurt in de vorm van een steen: jij laat veel vaker en duidelijker je liefde tonen dan je credit voor krijgt. Laat dit het jaar zijn waarin je dat net zo vaak doet als Waterman icon Paris Hilton “That’s hot” roept in The Simple Life. Er zijn meer mensen die je geheimen accepteren dan je zult denken. Wij zien ze heus wel, al die ongemakkelijke emoties in jou. Blijf ze met ons delen.

AQUARIUS/WATERMAN

Gefeliciteerd, Waterman! Dit is het seizoen waarin niet alleen jouw identiteit volledig op de voorgrond staat, maar ook het collectieve bewustzijn en welzijn versterkt wordt. Met zeven planeten die zowel op onafhankelijkheid als de samenleving focussen, wordt dit niet alleen een bewogen maand voor je, maar ook een bewogen paar jaar. Of je nu jezelf volledig gaat tegenkomen of een sterke rol gaat spelen in maatschappelijke ontwikkelingen: you do you. De volle maan laat je inzien dat je ook bij jezelf op de rem mag trappen, in plaats van altijd maar bij anderen alles aan te wijzen. Maar laat het ook vooral toe om even alle afleveringen van Bridgerton te bingen. Het is immers birthday season.

PISCES/VISSEN

Is dat self-care die even onverwachts aan komt kloppen, of lijkt dat maar zo? De bronnen die voor je inkomen zorgen hoeven echt niet altijd een prioriteit te zijn. Alleen geprivilegieerde mensen kunnen claimen dat geld niet belangrijk is in een wereld die draait om geld, maar blijf bewust van je reserves. Zoek naar een tarotlezer, laat je huis uitroken met witte salie (ramen en deuren open, natuurlijk) en neem een bad in zout water. In alle onvoorspelbaarheid van deze tijden is het van belang dat je stabiele ankers hebt. Laat ze je opvangen en voor je zorgen, maar pas op dat je ze op veilige plekken neerzet. Wanneer heb je voor het laatst een middagdutje gedaan?

Illustratie: Suzanne Dikke

Genoten van dit artikel? Word ‘friend’ van Lilith en support onze journalistieke en feministische platform.
Enjoyed this article? Become our
friend and support us.

ArtikelenHasret Emine