Demissionair minister drukt ondanks onrust over politiegeweld nieuwe wetgeving door
Uitgesteld wetsvoorstel politiegeweld binnenkort in de Eerste Kamer, fors ruimere bevoegdheden voor de politie
Te midden van de Black Lives Matter-demonstraties tegen politiegeweld en etnisch profileren, werd een wetsvoorstel om de politie meer bevoegdheden om geweld te gebruiken als spoedeisend aangemerkt. De wet zou versneld worden behandeld, ondanks de kritische geluiden en berichten van maatschappelijke organisaties zoals Amnesty en wij van Controle Alt Delete. In september vroegen wij om uitstel van stemmen over dit wetsvoorstel, dat is gelukt. Alleen, de (inmiddels demissionair) minister van Justitie en Veiligheid heeft de inhoudelijke kritieken tot nu toe naast zich neergelegd.
De Eerste Kamer stemt volgende maand – op 23 februari – over het wetsvoorstel dat van de nieuwe ambtsinstructie de strafrechtelijke norm maakt. Dit wetsvoorstel is problematisch, omdat tegelijkertijd in de Tweede Kamer de bevoegdheden van de politie verruimd dreigen te worden. Daarom roepen we vanuit Controle Alt Delete iedereen op om de Eerste Kamerleden een mail te sturen en te vragen om de behandeling van het wetsvoorstel controversieel te verklaren.
Hoe zat het ook alweer?
Binnenkort krijgt de politie een nieuwe ambtsinstructie. De nieuwe ambtsinstructie is onderdeel van een grote wijziging van de wetgeving rondom politiegeweld. In februari 2021 stemt de Eerste Kamer over de wetswijzingen. In de ambtsinstructie staat in welke situaties de politie een geweldsmiddel mag inzetten. Wij vergeleken de oude en de nieuwe ambtsinstructie, waarbij we keken naar het vuurwapen, het stroomstootwapen, rubberkogels en de politiehond. Op basis van deze vergelijking concluderen wij dat de politie in de nieuwe ambtsinstructie fors ruimere bevoegdheden krijgt om geweldsmiddelen in te zetten.
Minister negeert maatschappelijke kritiek
Al in 2018 gaven Amnesty International, de Orde van Advocaten en het College voor de Mensenrechten stevige kritiek op de nieuwe ambtsinstructie. Ze deden dat via een internetconsultatie. De kritiek betrof de verruiming van de bevoegdheden, de invoering van het stroomstootwapen en het ontbreken van argumenten hiervoor.
Toen we de oude en de nieuwe ambtsinstructie met elkaar vergeleken zagen we het volgende: de concept-ambtsinstructie die nú in de Eerste Kamer ligt, verschilt inhoudelijk niet van de concept-ambtsinstructie die in 2018 in de Tweede Kamer lag. De minister van Justitie en Veiligheid heeft na de maatschappelijke kritiek dus geen wijzigingen doorgevoerd. Deze week bleek dat de nieuwe ambtsinstructie binnenkort aan de Koning wordt aangeboden. Daarmee drukt de minister, ondanks de maatschappelijke kritiek en de onrust over politiegeweld, de veranderingen door.
Controversieel verklaren
Aanstaande dinsdag stemt de Eerste Kamer over welke wetsvoorstellen controversieel verklaard worden. Dat doet de Kamer vanwege de val van het kabinet. Als de Kamer de behandeling laat doorgaan, wordt het op 23 februari behandeld. Als de Kamer het wetsvoorstel controversieel verklaart, wordt de behandeling uitgesteld zodat het demissionair kabinet niet nog snel even voor de verkiezingen omstreden zaken regelt. Dat geeft alle betrokkenen tijd en ruimte om alle kritische noten nog een keer goed te beluisteren en positieve invloed uit te oefenen op het wetsvoorstel.
We roepen iedereen op om de Eerste Kamerleden een mail te sturen en te vragen om de behandeling van het wetsvoorstel controversieel te verklaren.
Help mee en stuur de Eerste Kamerleden een mail
De mailadressen van de Eerste Kamer vind je hier.
Beste lezer,
De politie krijgt binnenkort fors meer bevoegdheden om geweld te gebruiken. Dat staat in de nieuwe ambtsinstructie die binnenkort van kracht wordt. Al sinds 2018 zijn maatschappelijke organisaties hier kritisch over, maar de minister van Justitie en Veiligheid blijkt alle kritiek naast zich neergelegd te hebben. Het wetsvoorstel, dat van de nieuwe ambtsinstructie de strafrechtelijke norm maakt, is controversieel in het licht van de fors verruimde bevoegdheden. Ik vraag u om de behandeling van het wetsvoorstel geweldsaanwendingen controversieel te verklaren.
Met vriendelijke groet,
[naam]