Lilith x Arminius: Take back the Street

Trigger Warning: Seksueel geweld

LilithTalk1.004.jpeg

β€˜Is het echt te veel gevraagd om vrouwxn gewoon met rust te laten?’ schreef ik een tijdje terug. Ik deed mijn oproep na de verkrachting van een jonge vrouw die aan het hardlopen was in het Zuiderpark. Dat voorval deed me nog eens beseffen hoezeer ik me ander gedraag dan ik zou willen, wanneer ik me in de openbare ruimte bevind, om me maar veilig te wanen. En, zo bleek uit de talloze reacties: ik ben niet de enige die dit doet. Verre van zelfs.

De reacties waren overweldigend. Vrouwen, non binaire mensen, trans personen en queer personen zijn niet altijd veilig op straat. Donkere steegjes, smalle stoepen, aan weerszijde begroeide fietspaden; de inrichting van de openbare ruimte gaat hand in hand met hoe veilig het is.

Naar aanleiding van jullie hartekreten ben ik in Rotterdam de straat op gegaan met de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga. Hij is in mijn thuisstad verantwoordelijk voor veiligheid en de openbare ruimte. Ik vroeg hem onder meer wat Rotterdam al doet om de stad veiliger te maken voor iedereen, en met welke blik de stad wordt ontwikkeld: wie zitten er eigenlijk aan tafel? Ofwel: wie mag meepraten over de ontwikkeling van de stad?

Luister hieronder de podcast met Bert Wijbenga terug, of op Spotify.

Op zondag 21 februari om 15.00 uur spreek ik in debatcentrum Arminius met onder meer Leslie Kern, auteur van het boek Feminist City, over welke rol de inrichting van de openbare ruimte speelt voor de veiligheid, maar ook over wat nodig is om de steden toegankelijk te maken voor iedereen.

De uitzending is live te volgen via Arminius.nl. Koop nu je kaartje (5 euro) , of word een friend with benefits.

Onze panelleden

Swipe om alle panelleden te zien