Documentaire Britney Spears toont jarenlange misogynie waar we allemaal aan meededen

WhatsApp Image 2021-02-11 at 13.23.08.jpeg

De documentaire Framing Britney Spears is pas een week oud maar houdt nu al het hele internet in z’n greep. De samenwerking tussen The New York Times, Hulu en FX duikt dieper in de bakken stront, misogynie en minachting waarmee we de popprinses de afgelopen jaren hebben overgoten, waarom ze nu nog geen nieuwe trui kan kopen zonder toestemming van haar vader en waarom de #freebritney movement zo belangrijk is. Oh ja, en als ik het heb over die bakken stront, dan heb ik het over ‘we’ want iedereen die in de afgelopen twintig jaar ooit lacherig heeft gedaan over Spears of gulzig op een tabloidartikel klikte in de hoop op juice, is schuldig. 

De documentaire begint, hoe overzichtelijk, bij het begin. Zonder al teveel spoilers weg te geven - ik raad iedereen aan om absoluut zelf te gaan kijken - wordt al gauw duidelijk dat Britney Spears op d’r 11e al anders werd behandeld dan jongens van die leeftijd, iets wat je vast bekend voorkomt als je ook ooit een 11-jarig meisje was. Ze heeft net de longen uit d’r lijf gezongen tijdens een talentshow en de host, een oude, witte kerel, heeft maar één prangende vraag voor haar: heeft ze nou eindelijk al een vriendje?

En zo gaan we door, fragment na fragment wordt steeds duidelijker hoe de mannen in Britney’s leven - of ze nou inner of outer circle zijn - maar op één ding gefocust zijn: het degraderen van een jong talent tot soms een hoer, soms een maagd, maar het allerliefst tot een slutty virgin. Dat zou volgens insiders overigens ook de term zijn waarmee haar eigen platenmaatschappij haar destijds op 17-jarige leeftijd probeerde te marketen. 

Ivo Niehe blijkt nog altijd een lul

Het meest besproken fragment is er eentje van discutabele, Nederlandse bodem en een moment waar je - mits je in het bezit bent van een kloppend hart - geheid woedend van wordt. Britney Spears is te gast in het programma van Ivo Niehe, ze is nog altijd een tiener, komt haar nieuwste hit promoten en Niehe besluit z’n interview af te sluiten met de vraag ‘hoe zit het nou met je borsten?’ Je zou denken dat de kranten er mee vol hadden gestaan na zo’n gênante vertoning, maar niets is minder waar. Op haar pissige team na, was er weinig ophef. Weer een voorbeeld van de manier waarop we Britney Spears voor de leeuwen hebben gegooid. Uiteraard heeft Niehe inmiddels gereageerd op het fragment dat flink viraal gaat op Twitter en beweert hij dat Britney’s team hartstikke tevreden was over het interview. Iets wat onmiddellijk is ontkracht door William Rutte, destijds sterrenfotograaf voor Veronica Magazine die ná de show een shoot met Britney had gepland die door haar woedende team en een teneergeslagen Britney aanzienlijk in werd gekort. Dat klinkt inderdaad als ‘hartstikke tevreden’, Ivo. 

Vervelende mannen is wat de klok slaat

De documentaire is in principe een opsomming van de mannen die Britney Spears stuk voor stuk hebben genaaid. Na de talkshowhosts is Justin Timberlake aan de beurt, die als een soort audiovorm van revengeporn lachend een boekje opendeed over de maagdelijkheid van z’n ex en vervolgens een monsterhit scoorde met een liedje waarin hij de suggestie wekte dat zij een vreemdgaand seksmonster is. Uiteraard nooit bevestigd door het lijdende onderwerp zelf. We gaan door naar haar andere ex Kevin Federline met wie ze twee kinderen kreeg en die haar vervolgens verbood om deze kinderen te zien. De documentaire laat heel ‘mooi’ zien hoe Britney van perfect gekapte popprinses naar tabloidlachertje gaat. Ze wordt voortdurend met warrig haar, goedkope extensions, make up vlekken, vieze kleding en een droevige blik gefotografeerd. Het zijn de paparazzifotografen die hier aan verdienden, die haar hele dagen achterna zaten, zelfs nadat ze meerdere malen op camera tegen ze zei dat ze bang is en met rust gelaten wil worden.

Terwijl je kijkt weet je dat haar publieke breakdown eraan komt. De paparazzo die dit allemaal vast heeft gelegd en die stinkend rijk is geworden door deze wereldberoemde foto’s van een vrouw die over het randje is geduwd, verschijnt ook in deze docu. Het enige excuus wat deze man voor zijn gedrag heeft is er eentje in de trant van ‘volgens mij vond ze het eerst gewoon leuk’. Een uitspraak die ik smerig vond toen ik ‘m hoorde. Maar toen dacht ik aan mijn eigen mediagebruik rond die tijd. Ik at dit soort verhalen op, bracht hele dagen door op roddelpagina’s als Dlisted en ‘Oh No They Didn’t’ - flippende beroemdheden waren de ultieme snacks, je genoot even van wat daar in godsnaam allemaal gaande was, klapte je laptop dicht en ging weer door met je eigen leven. En dat is exact waarom deze man zoveel geld kon verdienen aan het 24/7 stalken van een vrouw met wie het gewoonweg slecht ging. Misschien maakt mij dat ook wel een gulzige rat, geïnteresseerd in elke kruimel die we kregen toegeschoven vanuit Hollywood. 

Een ongeïnteresseerde geldwolf als vader

Gestaag werken we toe naar de grootste rat in Britney’s kelder: haar eigenste vader. De man die volgens insiders nooit echt betrokken was bij haar jeugd maar ook toen ze beroemd werd in principe alleen vragen had over financiele kwesties. Een oude platenbons van Britney omschrijft de input van Jamie Spears als ‘nooit iets zeggen, behalve die ene keer om te vragen of dit een goeie investering was die hem genoeg geld op ging leveren’. Dit is de man die nu 100% macht over een vrouw van 39 heeft. Een vrouw die volgens haar fans in de #freebritney movement ‘geheime’ boodschappen probeert door te laten schemeren in haar Instagramposts, haar enige contact met de buitenwereld. Een vrouw die blijft werken maar geen beschikking heeft over haar eigen, zuurverdiende geld. Een vrouw die haar kinderen nog maar zelden mag zien.

Als deze nu al razend populaire documentaire iets kan doen dan is het wel ophef creëren over deze bizarre situatie waarvan ik hoop dat ze er ooit uit kan komen. Volgens juristen is dat lastig, als je eenmaal in zo’n soort conservatorschap zit, kom je er moeilijk uit. Desondanks hou ik toch een beetje hoop, internetophef kan tegenwoordig best wat teweeg brengen. Dus kijk het, verbaas je, word kwaad, word verdrietig en praat erover tot niemand er nog omheen kan. Dat zijn we haar op z’n minst verschuldigd.

Genoten van dit artikel? Word ‘friend’ van Lilith en support onze journalistieke en feministische platform.
Enjoyed this article? Become our
friend and support us.

Cc: FX / Hulu / Dave Benett / Getty Images

ArtikelenGuest User