Horoscoop: Beyoncé season (Virgo) geeft ons niet alleen lemons, maar ook Lemonade

Ik weet niet of ik kan zeggen dat het Beyoncé season is zonder dat alle Maagden in mijn leven keihard roepen dat ze hen niet allemaal representeert. Sorry, ik doe het toch: het is Beyoncé season! Focus op ieder pietluttig detail, creëer een orde die voor anderen heel chaotisch maar voor jou heel logisch is en wees vooral niet al te (zelf)kritisch: na zo’n ellendige zomer verdienen we allemaal een break. (Of gewoon een gehele tweede zomervakantie…)


Oké, dit was niet de summer of love waar we allemaal op hoopten. Als een fijne avondwandeling die net iets te koud aanvoelt voor je blote schouders waardoor je date (met consent) haar arm om je heen doet en je op de hoek van de straat, voor de stoplichten, eindelijk kust… Dit leek eerder op een summer of hell. Niet alleen staat de wereld letterlijk in de fik, ook intern likken de vlammen op ongewenste plekken. Alles lag onder een kritisch vergrootglas. Met meerdere planeten in Maagd leek de zorgzame zachtheid en het kinderlijke optimisme waar Leeuwen zo goed in zijn even weg. Toch is het juist in het seizoen van de Maagd belangrijk om naar elkaar te luisteren. Maagden zijn analytische, aardse wezens met als heerser Mercurius, planeet van communicatie. Kritiek kan echter samengaan met openstaan voor de mening, kijk of belevingswereld van de ander. Betekent dat dat je plots geen ‘Ik date niet met je als je op Rutte hebt gestemd’ in je dating app bio mag hebben? Natuurlijk niet, het is volledig aan jou om te bepalen wie je toelaat in je leven en wie je, wijselijk, buitensluit.

Pak de nieuwe maan in Maagd op 7 september om heldere nieuwe intenties te formuleren voor jezelf. Welke aspecten van je leven heb je ietwat overschat, ondergewaardeerd of verwaarloosd in het afgelopen anderhalf jaar? Hoewel het leven voor sommigen lijkt verder te gaan alsof de pandemie voorbij is, zitten velen van ons nog steeds in een soort survival mode. Met Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto en zelfs Chiron retrograde kan het lijken alsof we niet verder kúnnen bewegen, terwijl beweging, in de woorden van een dierbare Maagd die laatst tarotkaarten voor me legde, niet altijd fysiek hoeft te zijn. Ook diep van binnen vindt er beweging plaats.

Met Mars die vanaf 15 september in Weegschaal zit wordt het wilde woekeren in je relaties teruggesnoeid tot zorgvuldig tuinieren. De banden die nu worden aangehaald kunnen bepalend zijn in hoe je gaat overwinteren. Gelukkig is Mercurius dan al een tijd (sinds 30 augustus) in Weegschaal, wat conflictresolutie mogelijk maakt in situaties die je zelf niet eens zag als conflict, maar de ander wel. Venus krijgt rond 6 september even een proef met Pluto, planeet van transformaties en taboes, maar wanneer het op 10 september verschuift naar Schorpioen zijn we allemaal in our feelings. De volle maan in Vissen vindt op 21 september plaats, een dag voordat de zon verschuift naar Weegschaal. Onthoud op deze dag dat teleurstelling soms, zoals zoveel dingen in het leven, meerdere kanten kent: niet de acties van een ander, maar ook de verwachtingen vanuit jezelf.

Als je benieuwd bent welke muzikanten naast Beyoncé ook Maagd zijn kun je hier mijn Virgo afspeellijst beluisteren.

ARIES/RAM
Niet iedere kink hoeft schaamte op te wekken, en schaamte hoeft niet te leiden tot een les of wijsheid. Je hebt de mogelijkheid te ontdekken welke taboes in je leven je plezier brengen en welke meer schade lijken op te leveren dan je doorhebt. Volg niet het voorbeeld van je grootste criticus, maar kijk met compassie naar jezelf: jij bent immers degene die het langst met jezelf zal moeten leven. Proust zegt het zo mooi wanneer hij stelt dat ook rouw de kracht verliest het hart te schaden. 

TAURUS/STIER

Wat zie jij als verandering? Een nieuw huis, nieuwe baan, nieuwe gekozen familieleden of een nieuw kapsel? Of vindt een deel daarvan plaats op plekken in jou die niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld? Er is veel te zeggen over geduld, maar jij bent niet iemand die grootse plannen uitvoert zonder voorbedachte rade. Je anticipeert de verrassing, het onvoorspelbare, wacht weken, soms maanden voor je de juiste zet maakt. Laat niemand je vertellen dat dat niet ‘spontaan’ mag worden genoemd. 

GEMINI/TWEELING

Grappig hoeveel Tweelingen toch verschillen van Maagden, al delen ze dezelfde heersende planeet. Laat je intuïtie je leiden naar paden die je nog niet kende. Het leven is zoveel meer dan continu denken aan andere opties en ze nooit uitproberen. Welke vragen zijn zelfs na drie jaar nog net zo prangend als dat je ze net hebt gehoord? Die verschillende levenspaden zijn er niet alleen om naar te turen, je mag ze ook bewandelen. Op je eigen tempo, wanneer je alle scenario’s hebt uitgedacht.

CANCER/KREEFT

Je transformatie leidt tot moed, moed die nodig is om een participerend onderdeel te zijn van de gemeenschappen waar je in zit. Als het een beetje meezit zullen degenen dicht bij je glunderen van geluk bij het zien van je ontwikkeling. Die zal alleen maar versterkt worden door mensen aan je zijde te hebben die voor je juichen, in plaats van je tegen te houden vanuit hun eigen angst of onzekerheid. Wees voorzichtig met je woorden, lieve Kreeft. Laat de tijd voor zich spreken.

LEO/LEEUW

Al was dit niet zo’n denderend en groots feestseizoen als je misschien voor ogen had, toch is dit wellicht juist de rust die je nodig hebt nu. Wat je opbouwt is niet zozeer te meten aan je bankrekening of hoeveelheden van vrienden om je heen, maar juist aan de dieptes die je bereikt wanneer je een fles wijn opent om de zonsondergang te vieren. Twee, drie, vier mensen tellen ook mee als massa, een mensenmassa aan vreugde als tegengif voor het verdriet.

VIRGO/MAAGD

Gefeliciteerd, lieve Maagd! Je voelde misschien al sterker de drang tot (re)organisatie de afgelopen maand, of dat nou het ordenen van je met liefde geselecteerde collectie fineliners was of de situaties in je leven die je geen vreugde meer geven. Maar ik ben het niet eens met Marie Kondo (die geen Maagd is, overigens, maar een Weegschaal): niet alles dat je geen vreugde geeft hoort in de prullenbak. Soms zijn er dingen (als mensen, gevoelens, herinneringen) die niet gemakkelijk worden afgebroken, gecomposteerd of gerecycled. 

LIBRA/WEEGSCHAAL

Wanneer Venus, je heersende planeet, op 10 september van Weegschaal naar Schorpioen verschuift, kan het je verleden laten trillen. Een gemis, de eenzaamheid van maandenlange lockdowns, of de relatie die je zo gemakkelijk wilde beëindigen. Twijfels hoeven niet te leiden tot snelle beslissingen. Als geen ander weet jij de balans te vinden, de middenweg tussen haat en liefde, oorzaak en gevolg. Blijf trouw aan je behoeftes, lieve Weegschaal. Ook als het te spannend is om ze hardop uit te spreken.

SCORPIO/SCHORPIOEN

Ik blijf mensen vertellen dat Schorpioenen zo moeilijk te begrijpen zijn omdat ze zo moeilijk doen over open zijn. Dat dat niet betekent dat het oneerlijke mensen zijn, al wakkert al die geheimzinnigheid logischerwijs ook wantrouwen aan. Juist een Schorpioen kan diep vanbinnen veel voelen, enorm veel zelfs, maar weet niet altijd hoe je om hulp kunt vragen. Kwetsbaarheid tonen is soms veel lastiger dan wrok koesteren. Wees waakzaam voor trots, koppige Schorpioen, want voor je het weet raak je kwijt wat je juist nodig hebt nu.

SAGGITARIUS/BOOGSCHUTTER

Het is ook oké om even te focussen op wat er in jou kan veranderen, in plaats van te focussen op wat de toekomst zal brengen. Kijk niet verder dan de nodige dagen vooruit, want aan angstvallige afwachtendheid heeft niemand iets. Je weet zelf dondersgoed wie je bent en waar je vandaan komt. Weet dat ook de pijnlijke aspecten van je identiteit soms een kruik, helende massage of bad vol rozenbladeren verdienen. Dat ook rouw soms ruimte nodig heeft.

CAPRICORN/STEENBOK

Er is een tijd voor werk en een tijd voor plezier, maar als Steenbok lijken die grenzen soms vervaagd. Gelukkig zijn er altijd mensen die je ook tonen hoe je het leven in balans kunt houden. Dat er veel meer adrenaline bestaat dan wat er vrijkomt als je een tatoeage neemt of een keer open bent naar een vriend over een oud trauma van je. Plezier kent vele vormen, ook voor jou, lieve Steenbok, wanneer je weet hoe je net zo goed voor jezelf kunt zorgen als voor je portemonnee. 

AQUARIUS/WATERMAN

Een wijze Maagd zei laatst: ‘We moeten mensen in hun waarde laten.’ Saturnus, planeet van strenge regeltjes, raast nog steeds door jouw teken, dus al denk je het beter te weten allemaal: laat het los. Je hoeft niet het gewicht van de wereld op je schouders te tillen, te dicteren hoe anderen hun levens zouden moeten leven. Ook zelfzorg is een radicale daad. Een wijze Waterman verklaarde al eens: ‘Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation, and that is an act of political warfare.’ (Audre Lorde) 

PISCES/VISSEN

We moeten even wat tijd nemen om te benadrukken hoe ongelooflijk creatief Vissen zijn. Niet alleen in hun vele artistieke carrières, maar ook in de manier waarop ze hun vriendschappen opbouwen en ondersteunen. Je kunt het hele vriendengroepje van een Vissen afgaan en ze zullen stuk voor stuk intieme momenten met ze hebben meegemaakt, die ze voor altijd zullen koesteren. Vissen veranderen levens, onopgemerkt, in de stiltes van een sleepover en het gegil van een nachtelijke duik in de zee. Koester je kracht, lieve Vissen.

Genoten van dit artikel? Word ‘friend’ van Lilith en support onze journalistieke en feministische platform

Enjoyed this article? Become our friend and support us

ArtikelenHasret Emine