Seef Spees: misschien een beetje pijnlijk, maar wel helemaal stukgaan!

Een Zwarte vrouw die onverwachts biljoenen binnensleept en verandert in een witte man. De wooncrisis in Nederland die leidt tot een Purge vergelijkbare afslachting en een Turkse jongeman die de vreemdste scenario’s bedenkt in de hoop financieel gesteund te worden door familieleden in het buitenland. Het zijn enkele voorbeelden van het vierdelige sketchprogramma Seef Spees, waarin zowel in de serie als achter de schermen een safe space werd gecreëerd.

Seef Spees houdt met satire de Nederlands samenleving een spiegel voor zoals nog niet eerder is gebeurd; door de ogen van makers van kleur. In vier afleveringen van zo’n 25 min worden maatschappelijke issues aangekaart met humor en stereotypes. Hierbij worden grenzen opgezocht en dat is altijd goed aftasten, want waar de een vindt dat het te ver gaat, kan een ander denken dat er ruimte is voor meer. Een groot verschil met andere Nederlandse sketches en humoristische programma’s is dat door de verscheidenheid aan culturen binnen de groep het mogelijk is om grenzen te pushen, maar elkaar en bepaalde grenzen wel te respecteren.

Het is dus niet zomaar een satirisch sketchprogramma en dat kan ook bijna niet anders. Want niemand anders dan Lilith’s parents Clarice Gargard en Hasna El Maroudi brachten samen met een groep authentieke creatievelingen dit programma tot leven. We zijn misschien als redactie een tikkeltje bevooroordeeld, maar dit is een first zoals je nog niet eerder hebt gezien. Niet alleen door het concept, maar misschien nog wel meer door de samenwerking van een uiteenlopende groep cultuurmakers.  

Zowel de regie als het schrijfbrein bestaat uit een indrukwekkend trio. Het satirische sketchprogramma is geregisseerd door Giancarlo Sánchez, Fadua El Akchaoui en Michael Middelkoop, en geschreven door Yucel Kopal, Zainab Goelaman en Sergej Groenhart. Voeg daar een sterrencast bij die bestaat uit een combinatie van talentvolle acteurs, rappers en influencers en je hebt Seef Spees. Een veilige haven, een safe space maar dan met pikante saus! De vierdelige sketchshow wordt op maandag uitgezonden om 21:25 op NPO3.  Kijken dus!

Seef Spees gemist? Kijk het hier terug!

CultuurGuest User