Horoscopen voor het Schorpioen-seizoen 2023

Hoofdredacteur Sabrine Ingabire schreef hier vorige week: “Wij beweren niet neutraal te zijn en willen dat ook niet – wij kiezen voor radicale mensenrechten.” Dat is precies de reden waarom ik nu al bijna twee jaar horoscopen schrijf voor Lilith Magazine: astrologie is voor mij een middel om lezers op te roepen tot verzet en bewustzijn. Alles is politiek, ook onze interpretatie van de planeten. Alles is politiek, ook als je de horoscopen leest om je hoofd even wat rust te bieden. Alles is politiek, ook als je besluit om elke stem voor het behoud van Palestina te boycotten en achter de gewelddadige kolonisten te gaan staan. Het zou geen taboe of controverse moeten zijn om te stellen dat je tegen de genocide van Palestijnen bent en dat je wilt dat zij worden bevrijd van hun gewelddadige bezetter. Het zou een norm moeten zijn om op te komen voor álle onderdrukte mensen, van Palestina tot Sudan, van Haïti tot Kurdistan. De tijd van collectieve, transnationale solidariteit is nu. 

Moge de horoscopen je een moment van bezinning bieden.

(Lees de horoscopen vanuit je ascendant of sterrenbeeld, ze zijn voor beide geschreven.)

SCHORPIOEN / SCORPIO

Sinds de pandemie lijkt er een shift te zijn in wat wij belangrijk vinden aan ons werk. Termen als ‘quiet quitting’ domineren artikelen over de verandering in onze werkhouding. Mars en Mercurius, de planeten die onze drijfveren en denkwijzen versterken, helpen de komende weken een handje in het herstellen van aangeleerde ideeën over werk. Het kapitalisme laat ons denken dat werk onze enige prioriteit moet zijn, zodat we geen tijd meer hebben om ons in te lezen over de onrechtvaardige en racistische kern van dit systeem. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om kennis op te doen over die normatieve structuren die ons zijn opgelegd. Lees je in, praat met mensen die (ook) hun tijd buiten de norm indelen en verrijk je tijd met meer dan werk alleen.

BOOGSCHUTTER / SAGITTARIUS

Ik merk aan Boogschutters altijd dat ze iets weg hebben van een docent die de informatie die ze hebben vergaard meteen willen delen met hun omgeving. Nu zou het een goed moment zijn om te kijken naar de manieren waarop je dit – volgens jou – succesvol hebt gedaan, maar ook naar de manieren waarop je dit – volgens anderen – anders kunt doen. Deze lessen kun je namelijk mooi meenemen in je nieuwe levensjaar. Laat wel ruimte over voor meningen waar je het niet mee eens bent, of gevoelens waar je je niet in kunt vinden. Een goede docent plaatst zichzelf namelijk ook vaak genoeg in de schoenen van de leerling. 

STEENBOK / CAPRICORN

Pluto, een van de generationele planeten die symbool staat voor de zeitgeist, verschuift zich in november 2024 voor bijna twintig jaar naar Waterman. Sommige astrologen hopen dat dit het einde van het kapitalisme signaleert. Tot die tijd schijnt Pluto in Steenbok voor nog twee korte periodes licht op de kromme kernwaarden van een samenleving die is berust op geld. Op persoonlijk niveau gaat dit ook om waarden: welke komen voort uit je eigen dromen en wensen en welke zijn je opgelegd? Waar zou je graag, op je planeet van emoties, een revolutie willen zien? Schrijf deze wensen op, want zonder bewustzijn voor verandering komt die verandering er niet.

WATERMAN / AQUARIUS

Er zijn plekken en mensen op de wereld die dienen als rustpunt, van waaruit we naar ons leven kunnen kijken zonder te reageren op wat we zien. Waar is jouw rustpunt? Vanaf welke locaties kun je kijken naar je leven zonder vanuit perfectionisme de aspecten aan te gaan waar je niet gelukkig mee bent? Je kunt niet enerzijds koppig zijn over je eigen waarheid en er anderzijds intern kritiek op blijven leveren. Zo wordt het nooit even stil in je hoofd. Zoek die rustpunten de komende weken op, en geef ze de nodige aandacht en een make-over. Zonder rust kun je niet deelnemen aan de revolutie.

VISSEN / PISCES

Ik vind het zo jammer dat we volgens mij geen echt accuraat Nederlands woord hebben voor joy. Dit woord staat deze maand even centraal. De joy van het hebben van een oneindig universum binnen in je, dromend van verschillende levens voor al je verschillende passies. De joy van door je pijn heen te worden gedragen met al je geliefden om je heen, klaar om je op te vangen, waar je ook bent. De joy van het even verliezen van de houvast om deze later plots terug te vinden. Laat je onderdompelen in deze joy, juist in deze tijden, want ook dit is een noodzakelijk brandstof voor verzet.

RAM / ARIES

Soms kun je zo diep in een bepaald onderwerp duiken dat je zelfs de weg naar huis niet meer weet. In deze momenten van verdwaling is het noodzakelijk te voelen waar je grenzen zijn. Om de vijf minuten een socialmedia-app openen om nieuwe filmpjes te bekijken over onderdrukking, kan je zodanig vermoeien dat je geen energie overhoudt om actie te voeren. Stel voor jezelf strikte tijden in. Download apps die dit voor je in de gaten houden. Leg je telefoon fysiek buiten het zicht. Juist op vrije dagen en tijden kun je dat ene essay schrijven, die ene film kijken of dat evenement organiseren.

STIER / TAURUS

Met Jupiter aan je zijde wordt het makkelijker om te beseffen hoeveel kansen je hebt in dit leven, met alle dromen die je hebt en niet kunt loslaten. Jupiter is er om je eraan te herinneren dat wanneer je een kamer inloopt je ook een zee aan mogelijkheden kunt zien, in plaats van aan jezelf te twijfelen. Kijk bijvoorbeeld naar Mohammed en Muna el-Kurd: hun onuitputtelijke strijd voor de bevrijding van Palestina gaat de hele wereld over. Til die twijfels van je af door eindeloos te praten met je beste vriend, samen K-drama’s te kijken en japchae te maken. Soms is afleiding de beste tijdelijke remedie voor je impostersyndroom.

TWEELINGEN / GEMINI

Woorden schieten soms tekort om te beschrijven hoe het voelt als er in de wereld zoveel onrecht wordt aangedaan dat niet in westerse media wordt beschreven, omdat het niet gaat om witte mensen. Maar juist een Tweeling kan de woorden vinden om zich in te zetten voor verhalen die geen aandacht krijgen in het mainstream nieuws. Deel je woorden met anderen de komende maand, zelfs als je maar een klein publiek bereikt. Ze kunnen de hoop die jij zelf mist opwekken bij een ander, of jouw eigen hoop naar een betere wereld doen versterken.

KREEFT / CANCER

Kreeften worden gezien als mensen die graag zorgen voor anderen, maar ik vind dat een cliché dat helemaal niet voor iedere Kreeft geldt. Wel zijn Kreeften mensen die een verrassende bibliotheek van kennis in zich hebben huizen. Verrassend, omdat ze iets te stil en verlegen kunnen zijn om de aandacht op te eisen. De komende maand wil ik je vragen dit wel te doen: deel je kennis met je naasten, of juist onbekenden, om ze ook te interesseren in dekolonisatie of in die schrijver of band waar je zo dol op bent. Ook dit is een manier om er voor je geliefden te zijn.

LEO / LEEUW

Een kunstenaar die ik laatst sprak, die fulltime als zzp’er werkt, vertelde me dat ze besefte hoe weinig tijd ze voor haar vrienden maakte. Ze moest haar vriendschappen zien als projecten om echt tijd en energie in te steken, omdat ze die anders te snel voor lief zou nemen. In de komende weken wil ik dat je hier zelf ook even bij stilstaat. Hoe verdeel je je tijd tussen je relaties en je werk? Waar gaat het soms mis? Vergeet niet dat vriendschappen geen vanzelfsprekendheid zijn. Zie ze als een plant die je met liefde wilt verzorgen.

MAAGD / VIRGO

Venus blijft een aantal weken aan je zijde om je omgeving te helpen jou op te merken, zodat je niet zelf om hulp hoeft te vragen. Daarna wordt het tijd om te reflecteren op je omgeving. Welke mensen zie je als onderdeel van je gemeenschap, al zien jullie elkaar nauwelijks, of wellicht heb je diegene zelfs nog nooit ontmoet? Hoe geef je deze mensen een plek in je leven, en laat je ze bestaan zoals ze zijn zonder ze op een afstand te bekritiseren? Laat ruimte over voor de verschillen die in ieder mens huizen, anders wordt het lastig daadwerkelijk onderdeel te zijn van een gemeenschap.

WEEGSCHAAL / LIBRA

In ieder mens schuilen materiële en immateriële behoeftes. Materieel kan zijn: een bruin leren jas die bestendig is tegen de Nederlandse winter. Immaterieel kan zijn: een partner die je grotendeels accepteert zoals je bent en niet continu met jou conflicteert. Je hebt de gift van het meten van twee kanten van een situatie, maar je lijkt soms te vergeten hoe je je eigen behoeftes kan tegemoetkomen. Je kunt een jas misschien wel betalen, maar hoe uit je je immateriële, lastig te definiëren behoeftes? Onthoud dat ook jouw grenzen ertoe doen, ook als je ze niet altijd helder hebt. 


Dat onafhankelijke journalistiek belangrijk is, staat buiten kijf. Om ons werk te kunnen blijven doen, en de verhalen te kunnen blijven maken die voor vrouwen en gemarginaliseerde groepen onontbeerlijk zijn, hebben we hulp nodig. Steun ons daarom. Elk bedrag wordt zeer gewaardeerd. Een eenmalige donatie doe je hier. Wil je Lilith structureel steunen? Word dan een Friend.

ArtikelenHasret Emine