Horoscopen voor het Boogschutter-seizoen 2023

Een van de mooiste dingen aan de mens vind ik het vermogen om van gedachten te veranderen. Om te leren en verkennen, ‘sorry’ durven zeggen, in te zien dat ook jij fouten maakt, niet altijd gelijk hebt, weleens de schurk in een verhaal bent. Tijdens de opkomende westerse jaarwisseling vindt er, net zoals bij de jaarwisseling vorig jaar, een Mercurius-retrograde plaats in Steenbok. Laat de hints die je destijds hebt weten te verdringen je nu gidsen naar een betere jij, opdat er een betere wereld kan worden gebouwd. én waarin de machtslust van het Westen niet meer leidt tot genocides.

Lees de horoscopen vanuit je ascendant of sterrenbeeld, ze zijn voor beide geschreven.

BOOGSCHUTTER / SAGITTARIUS

Boogschutters zijn de enige tekens in astrologie die een wapen met zich mee dragen, wat ze agressiever kan laten overkomen dan ze zijn. Dit wapen is bedoeld als boodschap naar de buitenwereld, dat ze ondanks hun persistente nieuwsgierigheid heus niet naïef zijn. Toch is het kinderlijke van de Boogschutter juist ook zijn kracht. Nieuwsgierigheid is in mijn ogen een van de sterkste karaktereigenschappen, en broodnodig om verandering teweeg te kunnen brengen, zowel in jezelf als in de wereld. Met Mars in Boogschutter wordt jouw chaotische, avontuurlijke en optimistische energie de komende weken versterkt, om moedig richting nieuwe plannen te stappen, al dan niet met het wapen in de hand. Kijk ook terug naar de jaarwisseling van vorig jaar. De Mercurius-retrograde in Steenbok van destijds is terug en brengt lessen met zich mee over wat jij ziet als rijkdom. Daarmee bedoel ik niet alleen materiële rijkdom, maar ook de rijkdom van de mens: het hebben van een goed luisterend oor voor je geliefden, of een gekozen familie die jouw verborgen emoties uit de diepte weet te trekken.

STEENBOK / CAPRICORN

De jaarwisseling van dit jaar vindt, net als die van vorig jaar, plaats tijdens een Mercurius-retrograde in jouw teken, Steenbok. Mercurius is een boodschapper, geen boosdoener. Natuurlijk kan het geen kwaad om wat meer back-ups te maken tijdens Mercurius-retrograde, maar de planeet plant geen pech voor je in. Het helpt je enkel om te zitten met de twijfels over waarom je bent wie je bent, doet wat je doet, voelt wat je voelt. Twijfels die volop in je gedachten kunnen echoën. Maak vanuit die onzekerheid geen overhaaste beslissingen, maar probeer te zitten met het niet-weten. Het leven is immers een continue zelfstudie.

WATERMAN / AQUARIUS

Mercurius, de planeet van communicatie en denken, reist tijdens haar retrograde door je twaalfde huis van het onderbewustzijn. Welke inzichten over je diepste verlangens kwamen er, bij de jaarwisseling van vorig jaar, toen Mercurius dezelfde reis maakte, naar voren? Bij welke mensen voelt het veilig genoeg om deze verlangens te delen? De komende weken krijg je een zacht zetje in de rug om de diepte in jezelf niet in je eentje uit te pluizen, maar om wat makkelijker te delen met je naasten. Niet op een manier waarop je van ze eist dat zij jouw verlangens waarmaken, maar dat je ze vraagt of ze dat voor je kunnen, willen doen.

VISSEN / PISCES

Het kan pijnlijk voelen als een waarheid waarin je geloofde een illusie blijkt te zijn. Laat dat geen reden zijn om aan jezelf te twijfelen. Hoe sterk je ook in je kracht staat, illusies kun je op deze planeet niet ontwijken. Laat in plaats daarvan je dromerige drang naar verandering zegevieren. Misschien dat je niet alle ideeën die je hebt over een betere wereld kunt waarmaken, maar je kunt het in elk geval proberen. Neem ook je publieke rol onder de loep. Wat voelt er anders aan de manier waarop je je naar buiten toe vertoont? Let erop dat er geen frictie tussen je innerlijke en publieke zelf blijft bestaan.

RAM / ARIES

Het leven is altijd onvoorspelbaar en zit vol verrassingen. De veranderingen die voortkomen uit verrassingen brengen vaak een les met zich mee. Je hebt een tipje van de sluier opgelicht gekregen de afgelopen maanden, en gedacht aan een andere manier van je leven indelen. Zo heeft Mercurius een reis genomen door je tiende huis van carrière vorig jaar rond deze tijd. Wat is er inmiddels veranderd in jouw relatie tot werk? Welke inzichten heb je gekregen over je carrière? Zit met deze inzichten en luister naar je gevoel. Je hoeft niet drastisch je hele leven om te gooien, soms vindt de verandering intern plaats. Eerst klinkt het heel zacht, dan wordt het hysterisch en onontkoombaar.

STIER / TAURUS

Er heerst een kalmte in jou wanneer je de vrijheid en ruimte hebt om te kunnen leren. Door te duiken in een esoterisch handboek voor eeuwenoude liefdesdrankjes, bijvoorbeeld, of in een documentaire over aardappelrapers. Eigenlijk ben je de perfecte student, want je leert niet om deze kennis meteen in te zetten voor je werk of in de praktijk, maar omdat kennis de wereld behapbaar en interessant maakt. Met Venus in je zevende huis van relaties is dit ook een mooie tijd om met je vrienden samen te leren, door bijvoorbeeld naar een expositie te gaan of een demonstratie voor Palestina. Zo sluimer je al lerend, luisterend en liefhebbend de winter in.

TWEELINGEN / GEMINI

Mercurius is jouw heerser, de planeet die jou leidt naar delen van jezelf die je misschien liever wilt vergeten of onwetend verwaarloost. Met de retrograde van de vorige jaarwisseling wees Mercurius je op precies die taboes die voor jou lastig uit te spreken zijn. Maar je voelt ze vanbinnen, ze breken de barrières door, willen eruit. Laat ze vrij, want met vrijheid komt ook een remedie voor je schaamte. De komende weken wordt het makkelijker om alles iets optimistischer en lichter in te zien, dus gebruik deze kans om ook te openen naar je vrienden toe. Als jij geen raad weet met je zwaarte kunnen zij een handje mee tillen.

KREEFT / CANCER

Het afgelopen jaar heb je misschien al flink wat grenzen gesteld in je vriendschappen, om soms even niet urenlang druilerig te bellen met een vriend, maar zelf wat mentale rust op te zoeken. Maar deze maand en de komende jaarwisseling maken dat je nog meer ruimte voor jezelf wilt, ruimte om wat vreugde te voelen. Er is vreugde in het bijwonen van een bijeenkomst voor Palestina, vreugde in het niet hoeven debatteren over mensenrechten omdat je in een kamer vol mensen zit die zich hier ook hard voor maken. Omarm deze vreugde, want het is een brandstof voor verandering. Niet alleen in de wereld, maar ook in je eigen leven.

LEO / LEEUW

Een Leeuw komt pas echt goed uit de verf als deze net zo kwetsbaar en gevoelig mag zijn als speels en kinderlijk. Je bent een continu nieuwsgierig mens, iemand die zichzelf opnieuw uitvindt en ook door wat zwaardere tijden en emoties heen weet te vechten. Mercurius vraagt je tijdens de retrograde te reflecteren op deze zware tijden. Met al die passie die je in je hebt, is het meer dan eens voorgekomen dat je enkel de moedige versie van jezelf mocht zijn bij anderen, terwijl je juist ook ruimte mag nemen voor je kwetsbare kant. Hoe draag je jezelf wanneer dit gebeurt? Sluimer niet het nieuwe jaar in met een ingehouden houding, maar wees je volledige, moedige, kwetsbare zelf.

MAAGD / VIRGO

Mercurius zal je de komende maand helpen om wat vrijer door je dag te bewegen, maar volledig vrij zal een Maagd zich nooit voelen. Pas wel op dat je de striktheid van je overdenkende brein niet al te serieus neemt. Dit is het seizoen van loslaten en verwerken, niet van eisen stellen aan jezelf waar je niet aan kunt voldoen. Ook jij mag een avond op de bank zitten zonder je huis volledig om te gooien omdat het toch niet perfect voelt. Geef je brein wat mentale rust, door je hobby’s weer op te pakken of met vrienden te zijn wiens aanwezigheid je onmeetbare rust brengen.

WEEGSCHAAL / LIBRA

De komende maand laat Venus, eerst in Weegschaal en dan in Schorpioen, je waarden en principes naar voren komen. Laat deze tonen wie je bent, waarom je in ze gelooft en waar je je grenzen stelt. De schalen waarmee je afweegt wat je wilt in het leven, zijn er om je te helpen naar je intuïtie te luisteren. Als dat betekent dat je hetzelfde onderwerp meerdere keren moet afwegen, is dat maar zo.  Sommige mensen hebben langer de tijd nodig om een beslissing te maken. Het is een mooie eigenschap, al die eindeloze opties voor je zien: schaam je daar niet voor.

SCHORPIOEN / SCORPIO

Er heerst een idee over watertekens (Schorpioen, Vissen, Kreeft) dat ze emotioneel en meegaand zijn en nooit koppig of standvastig. Maar een Schorpioen is ook een fixed teken: ze is emotioneel én koppig, meegaand én standvastig. Wij zitten als mens immers vol nuance. Nu ben ik benieuwd hoe je omgaat met tegenslagen, momenten waarop je voor je gevoel even de controle lijkt te verliezen. Waar vind je acceptatie in alle chaos? Jupiter helpt je de komende maand om contact op te zoeken, zodat je het allemaal iets optimistischer ziet. Luister naar de mensen die jou liefhebben, leer te houden van jezelf zoals zij dat doen. 


ArtikelenHasret Emine