Terugkijken en luisteren: Wat betekent de winst van Wilders?

Woensdag 13 december organiseerde Lilith Magazine in samenwerking met debatpodium Arminius in Rotterdam een avond over de verkiezingswinst van de PVV en de gevolgen hiervan voor mensen met een migratieachtergrond. Tijdens de avond, die werd geleid door Lilith co-founder Hasna El Maroudi, gingen Devika Partiman (oprichter Stem op een Vrouw), Nadia Bouras (historicus en universitair docent) en Sinan Çankaya (schrijver en antropoloog) met elkaar in gesprek over het cruciale kantelpunt waar Nederland, en de wereld, op staat. Kiezen we voor een eerlijke, gelijkwaardige en liefdevolle samenleving of gaan we op dezelfde voet verder? NRC-journalist en historicus Lotfi el Hamidi las een scherpe column voor.

Hoe kijken Nederlanders met een migratieachtergrond naar de winst van Wilders? Hebben zij vertrouwen in een premier die voorheen zijn haat voor de islam niet onder stoelen of banken stak? En wat betekent de winst van Wilders, die veroordeeld is voor groepsbelediging vanwege zijn ‘minder minder’-uitspraak, voor Nederlanders met Marokkaanse roots? Hebben zij (nog) vertrouwen in een toekomst in Nederland? En zo nee, wat is dan hun Plan B? Ook werd de opkomst van extreem-rechts in Europa geanalyseerd, persoonlijke verhalen gedeeld en hoop geuit over wat wij zelf kunnen doen als burgers.

Kon je er niet live bij zijn? Luister dan nu naar de podcast.

© Foto’s: Ariela Slakhorst


Gedegen journalistiek kost geld. Zeker in tijden als deze, waarin de opbouw van pluriformiteit mogelijk weer afgebroken dreigt te worden, is het belangrijk dat Lilith Magazine kan blijven bestaan en kan voortbouwen aan haar missie. Steun jij onze missie? Word dan ‘friend’ van Lilith en support onze journalistiek en feministische platform, of doe een eenmalige donatie.

Lilith Magazine