Horoscopen voor het Steenbok-seizoen 2023

De westerse jaarwisseling is voor mij een fictieve deadline, alsof dit het enige moment in het jaar is dat je nieuwe voornemens mag maken en oude gewoontes mag loslaten. Gelukkig is er een Mercurius-retrogade gaande die ons, schommelend tussen Steenbok en Boogschutter, eraan herinnert dat we het loslaten vaker mogen inzetten. Niet enkel het loslaten van een ex, bijvoorbeeld, om zelf verder te kunnen groeien, maar ook het loslaten van heersende westerse ideologieën die genocides normaliseren. Laat het begin van de winter een moment zijn om het vuur tegen onrecht sterker te laten vlammen, zodat we collectief kunnen blijven opkomen voor rechtvaardigheid.

Lees de horoscopen vanuit je ascendant of sterrenbeeld, ze zijn voor beide geschreven.

CAPRICORN / STEENBOK

In de astrologie wordt Pluto gezien als een planeet van transformaties, taboes en andere ‘duistere’ onderwerpen waar je volgens de Nederlandse norm niet zomaar over mag praten aan de kersttafel. Ik zie Pluto ook als een planeet die je vanaf de wortels uit de aarde trekt om te resetten, en die je kan helpen inzien hoe je opener kunt zijn zonder een deel van jezelf in te leveren. Zo kun je bijvoorbeeld observeren hoe je afscheid neemt van een situatie, een mens, een levensfase. Doorbreek je onmiddellijk al je oude patronen en verbreek je contacten, of neem je de tijd om te rouwen om veranderingen? Pluto is nog in Steenbok tot 20 januari, het einde van het Steenbok-seizoen. Schrijf in de laatste dagen van deze periode op wat openheid voor jou betekent, voordat Pluto naar Waterman verschuift. Met de Mercurius-retrograde krijg je nog niet alle duidelijkheid waar je op wacht, maar juist op momenten waarin we voor vragen staan over ons handelen en denken, kunnen we belangrijke levenslessen vinden.   

AQUARIUS / WATERMAN

Laat deze jaarwisseling een moment zijn om eerlijk te zijn naar jezelf toe over situaties waar je misschien even niet het antwoord had, of juist een conclusie dacht te hebben getrokken die enkel in jouw voordeel werkte. Er is immers geen ontkomen aan je diepste gevoelens en gedachten. Hoe laat je je diepste, nare gevoelens en gedachten bestaan naast je dagelijkse emoties en overpeinzingen? Zoals ik vorige maand schreef zit er kracht in leren en verkennen, ‘sorry’ durven zeggen en inzien dat je ook weleens fouten maakt. We zijn allemaal imperfect, wat het leven juist zo mooi maakt: zo blijven we van elkaar leren en veranderen we allemaal op ons eigen manier.

PISCES / VISSEN

Je kunt nooit voorspellen hoe je tijdens de jaarwisseling gaat terugblikken. Of je naast je persoonlijke groei en chaos ook inziet dat alles op het vlak van je passie, tot aan de kleinste opdrachten en baantjes, zich verder aan het ontwikkelen is. Of je dit nu op micro- of macroniveau merkt: laat het niet uit het zicht raken. De planeet Mars helpt je de komende weken je passie weer vurig te laten voelen, zodat je durft te blijven dromen van al je grootste, wildste en onrealistisch ogende plannen. Als er iemand is binnen de dierenriem die ondanks alles groots blijft dromen, ben jij het wel.

ARIES / RAM

Bijna alles wat wij als mens zien, ervaren, voelen, ruiken, eten en bedenken valt te vermarkten in deze kapitalistische maatschappij. Het kan daardoor lastig zijn om zelfzorg te prioriteren. Niet alleen omdat meer tijd voor jezelf vaak samengaat met minder geld en bestaanszekerheid, maar ook omdat deze momenten ‘lui’ of ‘nutteloos’ kunnen voelen. Laat Venus je de komende weken tonen hoe je in zelfzorg en rust je eigen weg mag inslaan, zonder je te laten leiden door beklemmende normen en waarden rondom productiviteit. Zo kun je jezelf voornemen om in het nieuwe jaar beter voor jezelf te zorgen, zonder je daar automatisch schuldig over te voelen.

TAURUS / STIER

Het is eigenlijk best een vreemd gegeven dat de titel ‘filosoof’ niet door iedereen mag worden gedragen. Er zijn namelijk talloze mensen die filosofieën uitdragen waarmee ze zichzelf en anderen beïnvloeden. Zo ben ik benieuwd hoe jij je filosofieën definieert, waar ze vandaan komen, in hoeverre je je bewust en onbewust door ze laat leiden en of je ze als maatstaf gebruikt voor het kiezen van vrienden of geliefden. Soms zijn deze ideeën ondefinieerbaar of weet je niet waarom ze zo belangrijk voor je zijn. En dat maakt ook niet uit. Dit is niet een maand voor oplossingen, maar een maand voor eindeloze vragen en prille vormen van besef.

GEMINI / TWEELINGEN

Het is grappig hoe de jaarwisseling valt tijdens dit Steenbok-seizoen. Deze twee dagen, waarop mensen dromerig terugblikken en hoopvol vooruitkijken, vinden plaats in het seizoen van het meest ontnuchterende sterrenbeeld dat op een bijna natuurlijke manier illusies doorbreekt. Jij als Tweelingen weet hoe meerdere tegenstrijdige dingen naast elkaar kunnen bestaan, maar weet je ook hoe je deze intern kunt laten leven zonder ze ‘op te lossen’ of ‘uit te zetten’? De manieren waarop je je copingmechanismen bevraagt zal met Mercurius-retrograde, die tussen twee tekens wisselt, misschien een andere vorm aannemen dan je gewend bent. Deel deze reflecties met je naasten: in deze door leed overschaduwde feestdagen zijn hoopvolle samenkomsten een van de sterkste vormen van verzet.

CANCER / KREEFT

In deze donkere dagen, waarin hoop het enige lijkt te zijn wat ons staande houdt, is het belangrijk om na te gaan waar hoop zich in jou heeft genesteld. Zijn het de huiskamers van de stad waar je al lezend en pratend leert van je medemens, of is het toch iets ongrijpbaars waar je nog geen naam aan hebt kunnen geven? De lichtpuntjes van hoop kunnen je inzichten bieden over het al dan niet herdefiniëren van je dagelijkse rituelen. Misschien brengt het nieuwe jaar inderdaad iets nieuws met zich mee: een nieuwe baan, een nieuwe gewoonte, of een oude hobby die je weer oppakt. Laat dit licht in elk geval niet doven, zelfs niet als de hoop even ver te zoeken lijkt.

LEO / LEEUW

Hoe fictief de jaarwisseling ook kan voelen als moment in de tijd, de planeten bewegen dit jaar rond deze tijd in elk geval een nieuw tijdperk in. Vooral in januari kunnen ze je helpen om te doorbreken wat jou in de weg lijkt te zitten. Als het voelt alsof je wordt geleefd in plaats van zelf de regie in handen te hebben, kun je nooit genoeg woorden horen van steun of troost. Je kunt dit gevoel niet oplossen met nieuwe voornemens, je hart blijft haar eigen weg kiezen. Wel kun je jezelf een handje helpen door iets bewuster naar je triggers te kijken: misschien is die baan toch niet helemaal jouw ding, of heb je wat meer discipline nodig zodat je lichaam het allemaal beter aankan. 

VIRGO / MAAGD

Een comfortzone bestaat niet om er altijd in te blijven, maar juist om soms te doorbreken. Wat overigens niet betekent dat je altijd maar je grenzen moet overschrijden om ze zo beter te kunnen definiëren. Het kan wel betekenen dat je soms wat meer controle mag loslaten, vooral als het gaat om plezier. Je hoeft niet uit een vliegtuig te springen om je weer geïnspireerd te voelen, maar zoek naar momenten en manieren om het leven nieuwe energie in te blazen. Nieuwsgierigheid is je grootste kracht: wie weet wat het leven je zal brengen als je dat wat meer durft in te zetten.

LIBRA / WEEGSCHAAL

Weegschalen zijn niet alleen een kei in het oneindig afwegen van verschillende opties, maar ook in het uitstellen van keuzes die die opties kunnen waarmaken. Mars en Mercurius tonen je de komende weken hoe je je drang naar het wegcijferen van jezelf minder dominant kunt laten zijn als je je innerlijke weegschaal inzet. Gebruik deze om je dromen in al hun vrijheid te laten bestaan, in plaats van te wegen hoe de mening van anderen zich tot je dromen verhoudt. Zo durf je meer te kiezen voor waar je écht in gelooft en waar je voor staat, in plaats van je te laten leiden door verouderde normen en waarden in de samenleving.

SCORPIO / SCHORPIOEN

Schorpioenen hebben een groot vermogen tot transformatie in hun aard. Zelfs de onzichtbare processen die je zoveel hebben beïnvloed kunnen plots veel in je gedachten ronddwalen. Als waterteken kan het soms lastig zijn in te zien waar je verankerd bent geweest. Zoek die materiële gronden op, of dat nu het huis is waar je het vaakst bent geweest de afgelopen maanden of juist een café waar je een nieuw soort thuisgevoel hebt gevonden. Je emotionele belevingswereld kan ontzettend worden beïnvloed door de muren waartussen je je bevindt. Maak een (mentale) kaart van deze plekken, zodat je in zware stormen weet hoe je ze terug kunt vinden.

SAGITTARIUS / BOOGSCHUTTER

Een heet bad vol grove zoutkorrels voor jou en je geliefden, logeerfeestjes met vrienden die het afgelopen jaar vooral voor hun pasgeboren baby hebben gezorgd, borrels met mensen van de club waar je werkt die je nauwelijks een-op-een hebt gesproken: zelfzorg neemt verschillende vormen aan. Maar voor jou kan het fijn zijn om dit de komende weken in gezelschap van anderen te doen. Dergelijke warme momenten met anderen zijn broodnodig tijdens de koude winterdagen. Plus, juist de mensen die jou durven wijzen op je fouten zonder bang te zijn voor die boog in je hand, kunnen je helpen inzien wat jij soms niet aan jezelf durft toe te geven. 


Genoten van deze horoscopen? Word ‘friend’ van Lilith en support ons journalistieke en intersectioneel feministische platform of doneer.
Enjoyed these horoscopes? Become our friend and support us or donate.

Donate
Hasret Emine