Horoscoop: hoe overleef je het sensationele Scorpio seizoen?

Scorpio seizoen is al een paar dagen bezig, maar door Mercurius retrograde worden de allereerste horoscopen van Lilith net iets later gepubliceerd. Deze horoscopen dienen als een gids voor de keuzes die je de komende maand zult maken. Wat kan jij bijdragen aan deze wereld? Komen je intenties vanuit een oprechte plek? Neem dit soort vragen met je mee en durf te zitten met de spiegel die je wordt voorgehouden. Scorpio heerst over het achtste huis in astrologie, het huis van transformaties, de dood en mentale gezondheid. Geen wonder dat schorpioenen vaak worden beschreven als intens, mysterieus en misschien een tikkeltje obsessief. Deze maand mag dan staan voor introspectie en zelfreflectie, het is geen excuus om volledig individualistisch te leven. Politiek bewustzijn en activisme kunnen op de kleinste manieren in je dagelijks leven terugkomen.

SCORPIO_kaleidoscope_circle_1080x1080_web.jpg

Mercurius Retrogade verschuift dit seizoen van Scorpio naar Libra, om vervolgens na de retrograde terug te gaan naar Scorpio. Deze wervelwind kan zorgen voor onverwachte bezoekjes, berichten van oude geliefdes of veranderingen in je planning. Gelukkig is Venus ook in Libra vanaf 27 oktober, waardoor alles iets meer flirty en ontspannen zal zijn. Voor zover dat mogelijk is deze maand, want op Halloween en Samhain (het Keltische eindejaarsfeest, het originele Halloween) is er een Blue Hunter’s Moon in Taurus. Dit is de tweede volle maan in oktober, vandaar de naam (once in a) blue moon. Ook is dit de eerste volle maan die tijdens Halloween op alle werelddelen zichtbaar is, sinds 1944, het jaar dat de bevrijding van West-Europa begon.

Deze volle maan staat voor Intens met een hoofdletter i, opklarend als je reflectief blijft en keihard grondend als je probeert te vluchten. Steek wat extra kaarsen aan, verkleed je als je favoriete horrorkarakter en ga voor een corona-proof online filmavond met vrienden.

Drie dagen later zijn de Amerikaanse verkiezingen en stationeert Mercurius. De laatste keer dat deze politieke en planetaire gebeurtenissen op dezelfde dag vielen was in het jaar 2000, toen Al Gore de populariteitsstem won maar George Bush via het Senaat alsnog werd verkozen tot president. Laten we hopen dat het dit keer niet weer uitloopt op een Senaatsstem, want met de beëdiging van anti-abortus rechter Amy Coney Barret zal dit neerkomen op een win voor de Republikeinen.

Let er de komende tijd op dat je niet direct reageert vanuit je emoties, want Mars in Aries is nog steeds retrograde tot 13 november. Twee dagen later arriveert de New Moon in Scorpio en is het hoog tijd om bij te komen van deze hevige astrologie. Dit is een mooie dag voor intenties en affirmaties, om je hoofd te legen voor de start van de nieuwe maancyclus.

ARIES/RAM

Hoe graag je ook voor jezelf wil opkomen in discussies deze maand, probeer je gevoelens te parkeren voor een later moment. Een ander bewijzen dat je gelijk of bestaansrecht hebt, is niet jouw verantwoordelijkheid. Dit is een groter probleem dat buiten jou speelt, een diepgewortelde afwijzing van alles wat niet past in de norm. Hoe kan je de veranderingen die je van persoon tot persoon zou willen zien doorvoeren op collectieve schaal verrichten? Richt je energie niet op mensen die zuigen, maar op lopende projecten en uitgestelde plannen waar je zo lang van droomt. Vergeet niet om te genieten tussen alle werk door, anders brandt je vlam veel te snel op. 

TAURUS/STIER

Je rituelen van zelfzorg mogen in deze tijd ruimte maken voor de mensen om je heen. Hoe vaak je ook alleen wil blijven, ook jij hebt soms baat aan menselijk contact. Nu je een stevige basis in je eigen thuis hebt gecreëerd kun je via virtuele wegen anderen binnenlaten. Lees Audre Lorde voor aan je vrienden via Zoom, steek wierook aan voor een diner op afstand, of stuur iedereen een klein kaartje toe. Blijf wel je ideeën over zelfzorg ontwikkelen, want je inzichten kunnen van groot belang zijn voor de mensen om je heen. En, als er dan toch miscommunicatie ontstaat, kun je weer de isolatie opzoeken die je nodig hebt, maar geef wel even een heads up voordat je verdwijnt.

GEMINI/TWEELING

Het afgelopen jaar zijn er veel veranderingen geweest, intern en extern, waar je misschien niet helemaal een vinger op kunt leggen. Je voelt ze wel steeds bewuster in hoe je groeit. Ondanks de strenge coronamaatregelen heb je veilige manieren gevonden om je vrienden te kunnen zien, verbonden te blijven met anderen en zelfs er voor hen te zijn. Pas deze zorg ook toe op jezelf. Waar zitten de knelpunten van communicatie die dit jaar hebben plaatsgevonden? Hoe kun je de kennis die je hebt vergaard over onrecht delen met anderen? Als er iemand is die kan wisselen tussen gereedschappen van communicatie ben jij dat wel, dus gebruik dit moment voor nieuwe creatieve projecten.

 CANCER/KREEFT

De zon reist deze maand door je 9e huis, het huis van kennis en avontuur. Met de huidige beperkingen kun je niet zomaar een vakantie boeken, maar dat hoeft je niet te belemmeren om op onderzoek uit te gaan. Gebruik je intuïtieve begrip van emoties om de jouwe volledig los te laten op de natuur. Doe een herfstwandeling, ga naar het strand of wandel door je eigen wijk. Hoe introspectief Scorpio seizoen ook kan zijn, voor jou is dit de tijd om juist naar buiten te gaan. Dit hoeft niet alleen: neem iemand mee om je ideeën mee te delen. Wie weet kan je een passief geprivilegieerde persoon laten zien wat zijn aandeel is in de wereld.

LEO/LEEUW

Met de stilstand die bij de pandemie komt kijken, is duidelijker geworden dat je nog niet alles hebt kunnen doen wat je wilde dit jaar. Je zit vol ideeën en inspiratie, dus neem deze tijd om je agenda opnieuw in te delen. Welke projecten zijn niet meer belangrijk voor je? Wat voor vervolgstappen kun je nemen voor je ideale toekomst? Je zorg voor anderen heeft lang boven je eigen plannen gestaan, maar weet dat je anderen niet per definitie verwaarloost wanneer je wat meer op jezelf focust. Ook jij draagt een steentje bij aan politieke bewustwording, juist wanneer je je tijd opnieuw indeelt en je prioriteiten herdenkt. Blijf voortbouwen op jezelf, zonder anderen uit het oog te verliezen.

VIRGO/MAAGD

Waar je de afgelopen weken wat vaker gloomy bent geweest, wordt dit de tijd voor bezinning en vermaak. Als je elke dag drie dingen kunt opschrijven waar je dankbaar voor bent, wat zou daar dan uitkomen? Kijk naar je kleine successen, niet enkel de grote veranderingen. De hoge verwachtingen die je aan anderen stelt kun je de komende periode bijstellen door ook je eigen hoge verwachtingen te bevragen. Verbind de komende tijd meer met de gekozen familie om je heen, vraag hoe ze jou zien en onthoud dit beeld van jezelf. Neem dit beeld mee op je volgende date en laat die self-criticism even thuis. Je zorgen kunnen het verloop van de avond toch niet voorspellen.

LIBRA/WEEGSCHAAL

Met je verjaardag heb je volop kunnen focussen op jezelf, al was dat misschien niet zo feestelijk als gewoonlijk. Daardoor kun je je de komende tijd melancholisch of nostalgisch voelen. Hou vast aan de mooie dingen in het leven, schrijf ze op om ze niet uit het oog te verliezen en deel ze met anderen. Je bent veel minder alleen in je leed dan je denkt, dus wees niet bang om hulp te vragen. Dit wordt een moeilijk seizoen op persoonlijk niveau, maar op collectief niveau ben je nog steeds geliefd, ook al zie je dat zelf misschien niet altijd in. Probeer vooruit te blikken naar de toekomst zonder terug te grijpen naar het verlies van het verleden.

SCORPIO/SCHORPIOEN

Gefeliciteerd, Scorpio! Je verjaardag is dit jaar reflectiever dan gewoonlijk. Hoe moeilijk het ook is, laat het toe. Al die geheimen hoeven niet continu te worden gewaarborgd. Probeer net zo door jezelf heen te prikken als je doet bij anderen. Hoe vaak ben je er voor een ander geweest? Geef je mensen oprecht een kans, of blijf je stiekem vasthouden aan oude conflicten? Je woorden hebben meer impact op je omgeving dan je misschien denkt. Analyseer deze naast je daden om in je eigen diepte te duiken. Practice what you preach, maar pas op dat je niet te obsessief bezig gaat zijn. Ook jij mag af en toe even helemaal niks doen en bijkomen.

SAGGITARIUS/BOOGSCHUTTER

Met het verslechterde weer en de moeilijkheid van reizen, voel je je deze periode misschien een beetje opgesloten. Weet dat je zelfwaarde niet afhankelijk is van materiele zaken als vliegtickets. Je bent meer dan je toekomstige plannen en dromen, dus durf ook naar het heden te kijken. Gebruik je talenten om juist te verbinden met anderen, want deze periode van zelfreflectie kan in je eentje heel zwaar uitvallen. Hoe kun je je thuis comfortabeler maken zonder te veel geld uit te geven? Zijn er manieren van zelfzorg die je misschien niet vaak hebt benut? Wees niet te hard voor jezelf deze maand, er zijn genoeg zaken in de wereld om je zorgen over te maken.

CAPRICORN/STEENBOK

Communicatie, communicatie, communicatie. Het lijkt wel alsof er niks anders is de komende periode waar je mee bezig kunt gaan. Vergeet niet dat verkeerde interpretaties onderdeel zijn van het leven. Kijk naar de irritaties die ontstaan met de ander en analyseer waarom je zo’n sterke afkeer hebt voor conflicten. Sta open voor andere inzichten dan de jouwe en onthoud dat wat mensen vinden niet een aanval is op jou, maar een kijk op hoe zij het leven zien. Je honger voor kennis en harde werk staan ook centraal deze maand, maar take it easy. Skip die documentaire en ga voor een klassieker als When Harry Met Sally: de perfecte (gender normatieve) mix van herfstoutfits en miscommunicatie.

AQUARIUS/WATERMAN

De zon reist door je 4e huis deze maand, het huis van familie en zorg. Dit kan een periode zijn voor reflecties over je fundatie, terugblikkend op hoe je bent opgegroeid en de waarden die je hebt meegekregen vanuit huis. Zijn er gelijkenissen tussen je familiebanden en de banden met vrienden en geliefdes? Zorg ook een beetje voor jezelf, want zonder bewustzijn van je emoties reageer je te snel op ze. Soms mag je je gevoelens parkeren voor een later moment, wanneer je iets objectiever naar een situatie kunt kijken. Blijf jezelf bevragen, zo kritisch als je bent naar de wereld, want hoe weet je anders wat jouw rol is in de strijd voor gelijkheid?

PISCES/VISSEN

Hoe intens dit seizoen ook kan zijn, het is tijd voor wat verbeelding. Laat je creatieve expressie zijn gang gaan, een likje verf over een muur kan al wonderen doen. Waar je vorige maand veel bezig was met werk, zie je deze maand in dat werk nooit bovenaan je prioriteitenlijst hoort te staan. Je fysieke en mentale welzijn zijn belangrijker dan je productiviteit. Welke manieren van verandering en progressie wil je zien in de wereld? Hoe hebben je persoonlijke helden – schrijvers, kunstenaars, filmmakers – bijgedragen aan verandering? Gebruik deze inspiratie niet alleen voor je eigen projecten, maar ook voor nieuwe samenwerkingen. En laat voor jezelf zorgen, of dat nou is door je huisdier of een goede vriend.

Noot van de redactie

Wil je een beginners guide astrologie? Lees dan huisastroloog Hasret hun vorig artikel en explainer over waar planeten en politiek elkaar ontmoeten

Genoten van dit artikel? Word ‘friend’ van Lilith en support onze journalistieke en feministische platform

Beeld: Suzanne Dikker

ArtikelenHasret Emine