Horoscopen voor het Ram seizoen 2023

Beeld: Suzanne Dikker

De horoscopen van deze maand staan in het teken van groteske veranderingen: niet alleen de shift van winter naar lente, maar ook de shift die we collectief zullen merken wanneer de planeten Saturnus en Pluto van sterrenbeeld veranderen. We gaan een nieuwe tijd in, één die de populariteit van het antikapitalisme kan helpen omzetten van statussymbool op Instagram tot daadwerkelijke collectieve acties en consequenties. Een nieuwe tijd gaat gelukkig ook gepaard met nieuwe looks: of je nu inspiratie haalt uit de shoots van Ib Kamara en Rafael Pavarotti, of besluit tabi’s te dragen aan de frontlinie van de revolutie. Niks is extra in de tijden van de ram.

Lees de horoscopen vanuit je ascendant of sterrenbeeld, ze zijn voor beiden geschreven.

ARIES / RAM

We leven geen levens waarin ieder van ons als kind al durfde te dromen, of überhaupt in onze dromen durfde te geloven. We hebben zeker niet allemaal de privileges (gehad) om onze dromen waar te maken. Toch kan het waardevol zijn om echt stil te staan bij welke dromen al decennia met je meegaan, loyaal aan je zijde staan als een goede vriend. 

Lieve ram. Ik wil dat je, de nacht voor je verjaardag, iets opschrijft. Een streefdoel voor de rest van je leven. Niet het afronden van projecten waar je mee bezig bent, maar bijvoorbeeld een White Lotus-hotel runnen voor BIPOC only, of de ster van het dertiende seizoen van die serie spelen, en het als enige acteur volhouden. Ik wil dat deze dromen je tonen dat je, ergens diep vanbinnen, nog steeds een kind bent. Een kind wier dromen mogen uitkomen. Of dat nu op papier gebeurt of in de fysieke wereld.

 

TAURUS / STIER

Als je lang genoeg met een rood doek voor de ogen van een stier zwaait, stormt deze op je af. Althans, dat is het cliché. Veel vaker keert de stier zich van iemand af, naar binnen toe, om te malen en overdenken in het comfort van alone time. In deze overgang van winter naar lente kan dat nodig zijn, om te reflecteren op de afgelopen tijd, waarin het onverwachte de overhand had. Met Mercurius aan je zijde zal die interne dialoog worden versterkt, maar vergeet niet: dit is ook de planeet van communicatie. Lucht af en toe eens je hart.

 

GEMINI / TWEELING

Na negen maanden komt er een einde aan de chokehold die Mars op je heeft gehad. De planeet van ondernemen en doorzetten (maar ook van seks en conflict) schuift weg, zodat je weer wat tijd hebt om te tobben, te vervelen en ideeën te bedenken voor TikToks die je nooit zult maken. Nu is het de tijd van Venus, planeet van de romantische en platonische liefde: zoek die kennissen op die je bestempelt als vriend, maar waarvan je geen idee hebt wat voor werk ze doen. Deel je theorie over het nieuwe seizoen van Succession. Host een dinner party voor je buren. Zo herinner je jezelf aan de infrastructuur van mensen waar je onderdeel van bent, de steun die je elkaar liefdevol geeft. 

 

CANCER / KREEFT

Er wordt weleens gezegd dat kreeften niet moedig genoeg zijn om voor zichzelf op te komen. Alsof ze alleen maar huilen en dromen over de liefdes die ze hebben verloren. Jij en ik weten dat daar niks van klopt. Tuurlijk, je denkt nog wel eens aan die persoon van dat feest, hun mooie schouders, dat topje dat er zo elegant over hing… Maar de komende weken ligt de focus op het grotere plaatje: op welke manieren wil jij, in deze kapitalistische samenleving en eeuwige crisis die als inflatie wordt bestempeld, leven? Niet overleven, maar leven. Welke afspraken kun je met jezelf maken?

 

LEO / LEEUW

Nieuwsgierigheid is geen vanzelfsprekendheid, maar een bewuste keuze. Dat blijkt uit de miljoenen mensen die tot op de dag van vandaag in niks anders geloven dan hun eigen gelijk. Gun jezelf de komende tijd het avontuur van nieuwe gewoontes, nieuwe verhoudingen, nieuwe boeken, nieuwe mensen en misschien toch ook wel dat nieuwe jasje dat je voor een spotprijs hebt zien liggen. Probeer vragen te stellen op momenten waar je normaliter je mening over iets zou hebben gedeeld. Zo kan er stilletjes een revolutie in je plaatsvinden, één die je, als je niet oplet, makkelijk uit het oog kunt verliezen.

 

VIRGO / MAAGD

Wat is in de kern nou echt het verschil tussen een plant en een mens? Ook wij bloeien op in de lente, laten wat bladeren achter ons die ons lijf niet meer kan (ver)dragen. Wees geduldig met jezelf, je hoeft echt niet perfect te zijn in deze imperfecte wereld. De standaarden die deze door en door onrechtvaardige samenleving op ons legt, zijn geen standaarden waar je je aan hoeft te houden. Dat geldt ook voor de samenleving op microschaal, je naasten en geliefden: niemand kan meer van je eisen dan wat je kunt en vrijwillig wilt geven.

 

LIBRA / WEEGSCHAAL

In onzekere tijden kun je makkelijk vergeten wat mensen zo aan je waarderen. Maar wij als toeschouwers vergeten dat zeker niet, want we begrijpen nog steeds niet hoe je het sociale contact met je medemens er zo luchtig uit kunt laten zien. Dat betekent natuurlijk niet dat het voor jou altijd zo voelt. Toch is het wijs om je sociale kant in de spotlight te zetten, zelfs al is het op afstand: een subtiele staarwedstrijd houden met die persoon waar je jaren geleden een crush op had en die nu aan de andere kant van de koffiezaak zit, bijvoorbeeld.

 

SCORPIO / SCHORPIOEN

Ik begrijp waarom mensen thema’s die niet passen in het Hollandse gezelligheidsdenken associëren met schorpioenen. Want waarom zou je, wanneer je vrienden het hebben over SZA’s Kill Bill, je stilhouden over geïnternaliseerde misogynie en heteronormativiteit? Toxische positiviteit doet immers meer kwaad dan goed. Toch wil ik je vragen om de komende weken je daden meer voor je te laten spreken dan je woorden. Die revenge fantasies mogen best een plekje hebben in een dagboek, maar geef ze niet te veel kracht. De truc is om de goede dagen te balanceren met je obsessies, zodat geen van beiden je leven dicteert.

 

SAGGITARIUS / BOOGSCHUTTER

De lente beginnen met een focus op alles waar je oprecht joy uit haalt, omgeven door mensen die de beste kanten van jezelf reflecteren. Je avontuurlijke kant laten bepalen hoe de nacht verloopt, plots om vijf uur ’s nachts met een one night stand praten over je diepgewortelde bindingsangst. Je voorstellen dat je leven een tv-serie is over queers in de grote stad die er stuk voor stuk prachtig uitzien, zelfs de figuranten. Vrienden en geliefden die continu van elkaar leren, er steeds voor elkaar zijn, en geen kwetsende geheimen van elkaar houden. Niet vreemdgaan, maar openlijk delen waar je naar verlangt, zonder schaamte.

 

CAPRICORN / STEENBOK

Sinds 2008, het jaar van de laatste grote kredietcrisis in het Westen, huist de planeet Pluto in Steenbok, waarmee het op massale schaal verborgen hiërarchieën van welvaart aan het licht heeft gebracht. Op 23 maart verhuist Pluto naar Waterman, waar het ons een zetje in de rug geeft om deze hiërarchieën grassroots aan te vechten. Voor jou persoonlijk betekent dit een afsluiting van een periode waarin je ontaard bent op manieren die je voor altijd hebben veranderd. Je zult nog veel vaker blijven veranderen als mens, maar de shift van Pluto is een zetje in jouw rug om iets zachter en liever te worden voor jezelf.

 

AQUARIUS / WATERMAN

Met het vertrek van Saturnus krijg je iets meer ruimte om het verlies en de pijnlijke levenslessen van de afgelopen drie jaar ook echt te kunnen verwerken. Met de komst van Pluto word je eraan herinnerd dat je pijn niet een individuele ervaring is, maar een collectieve. Probeer de komende weken je medemens wat meer te zien en spreken. Start nieuwe situationships die je steeds meeneemt naar dezelfde cocktailbar. Ontmoet de mensen die je vooral online hebt leren kennen, maar wier stem je nog nooit hebt gehoord. Bel die vriend op die terug naar het moederland is verhuisd en die je nauwelijks nog spreekt.

  

PISCES / VISSEN

Creativiteit zonder discipline kan een zooitje worden, één die permanente vlekken achterlaat op je gloednieuwe witte tapijt. Creativiteit met te veel discipline kan zorgen voor archiefkasten vol met werk dat nooit het daglicht heeft gezien. Ergens tussen deze twee polen is een balans die je gevoelsmatig kunt vinden, zonder er microscopisch op in te zoomen. Het is tijd om weer naar buiten te gaan, de zon op je huid te voelen, te delen waar je mee bezig bent geweest en wie je aan het worden bent. Wat maakt het uit dat die bikinifoto’s al acht maanden oud zijn? Share them with the people!

 

ArtikelenHasret Emine