Kom in actie voor het zelfbeschikkingsrecht

Het zelfbeschikkingsrecht wordt bedreigd. Als vrouw (of persoon met een baarmoeder) zelf beslissen wat je met je eigen lichaam doet, kan in Nederland sinds 1984. Maar deze verworven vrijheid wordt wereldwijd (ook hier) door conservatieve krachten bedreigd en steeds meer millenials denken negatief over abortus. Dit weekend zijn er meerdere acties tegen de antiabortus-lobby en vóór de keuze om zelf te bepalen wat jij met jouw lichaam doet. Voor wie wil aansluiten: een lijstje.

Maar eerst even wat achtergrond. Voor 1984 werden er illegale abortussen gepleegd op dodelijke manieren. Methodes als prikken met een scherp voorwerp en jezelf van de trap laten vallen. Het meest werd de zeepsop-methode gebruikt; een rubberen klysmaspuit die zeepsop in de baarmoeder spoot. De illegale abortussen hadden vaak nare gevolgen voor iedereen.

Toen trad de Wet Afbreking Zwangerschap (WAZ) in. Waarin werd vastgesteld dat de behandeling alleen door een geneeskundige mag worden verricht in een ziekenhuis of kliniek met een speciale vergunning. Daarnaast moeten vrouwen die een abortus willen laten uitvoeren vijf dagen bedenktijd in acht nemen. In de jaren na invoering van de WAZ is er veel in de geneeskunde en de samenleving veranderd. De wet is daarom in 2005 geëvalueerd om te kijken hoe deze in de praktijk functioneert. De belangrijkste conclusie van de evaluatie is dat de WAZ in het algemeen goed wordt nageleefd en dat er voldoende toezicht is op naleving van de WAZ.

Aanstaande zaterdag  14 november 2020, 36  jaar na het intreden van de abortuswet organiseert het feministische platform De Bovengrondse een protest. Maar tegelijkertijd vindt ook de anti-abortus lobby de ‘Mars voor het leven’ plaats.

Dat is op zichzelf niet heel bijzonder, want dat gebeurt wel vaker. Maar de anti- abortus lobby wordt wereldwijd sterker en hardnekkiger en bedreigt het zelfbeschikkingsrecht. De programmering van dit “feest” bestaat voornamelijk uit mannen waaronder SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en Don Ceder van de ChristenUnie. Zij zullen - als mensen zonder baarmoeder - spreken over het hebben van een baarmoeder en de keuzes die je dan zou moeten maken.

Dat deze actie aandacht krijgt wordt versterkt door de groeiende conservatieve beweging in Europa, die luidruchtig van zich laat horen voor de deuren van abortusklinieken in Nederland. 

Acties voor zelfbeschikkingsrecht

Daarom (en vanwege de ‘Week van het Leven’) lanceert De Bovengrondse de campagne ‘Abortus Redt Levens’, waarmee zij aandacht vragen voor een positiever en liefdevoller geluid over abortus. Want wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het merendeel achter hun besluit staat, géén spijt krijgt en dat opluchting de meest voorkomende emotie na een abortus is.

Om deze boodschap te laten klinken kun je op zaterdag 14 november van 11:00-13:00 deelnemen aan het corona-proof demonstratie  in Den Haag, hofplaats. Het feministische platform De Bovengrondse die de campagne ‘Abortus Redt Levens’ hebben opgezet in samenwerking met Nog steeds 84 en Humanistisch Verbond

Mocht je niet bij de demonstratie kunnen zijn, teken dat het manifest op de website van De Bovengrondse.

Nog Steeds

Door middel van kunst vraagt aandacht voor het zelfbeschikkingsrecht. Ze vragen kunstenaars om een poster te ontwerpen rond het thema zelfbeschikkingsrecht, die zeefdrukken ze met de hand, en delen die gratis uit!
Als je 1 van de posters mooi vindt om achter het raam te plakken, kun je hen een bericht sturen en dan sturen ze er 1 op!

Protest Polen

Ook is er dit weekend een protest voor het zelfbeschikkingsrecht in Polen op het Museumplein in Amsterdam.

“n October 2020, Polish protests followed the 22 October 2020 Constitutional Tribunal's ruling banning one of the three reasons allowing legal abortion in Poland. On 27 October Ogolnopolski Strajk Kobiet stated that the aims of the protests are:
full women's rights: legal abortion, sex education, and contraception
Rejecting the Constitutional Tribunal's ruling
the return of a real (independent) Constitutional Tribunal
the return to a neutral (independent) Supreme Court of Poland that is not controlled by the Law and Justice party (PiS)
the appointment of a real (independent, not someone from the ruling party) Polish Ombudsman, to replace Adam Bodnar, who reached the end of his term.

IMPLICATIONS

The number of legal abortions in Poland totaled 1100 cases in 2019. In Spain, a country with a similar population, this number was over 90.000.
The three instances in which a woman can have a legal abortion are:
In case of rape or incest
In case of threat of death of the mother
In case of fetal complications

In 98% of those 1100 cases the reason for the abortion was fetal complications, which implied very low likelihood of survival after the birth, or otherwise severe illness or disability. This reason for abortion has now been declared unconstitutional by the Polish Constitutional Tribunal.
Banning abortion does not mean stopping abortion, it only makes it less safe. Polish abortion law was already one of the strictest in Europe and Polish women were already going to neighboring countries like Germany or the Netherlands in order to get this procedure. However, this option is only available to those who can afford it. Polish women could be now forced to turn to highly unsafe methods of abortion.”

Illustratie: Anjali Mehta

OpinieShanella Bleecke